Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útok v Česku? Je to otázka času, policie nemůže být všude, tvrdí expert

Autor: David Budai - 
24. prosince 2016
05:00

Útok v Berlíně šokoval veřejnost a opět se ukázalo, že teroristé mohou zaútočit nečekaně kdekoliv. Riziko přitom hrozí i Česku a to i v menších městech. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekl bezpečnostní a vojenský analytik Lukáš Visingr. Podle něj bychom se neměli spoléhat jen na policii a tajné služby, ale měli bychom zvážit i vyzbrojování civilistů. „Je potřeba se připravit na to, že zbraně se musejí v krizové situaci použít,“ je přesvědčen Visingr.

Celkem tři Češi už v posledních letech zemřeli při teroristických útocích. V červenci 2005 při útoku v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch na Sinajském poloostrově zahynul třiadvacetiletý český student z Ústí nad Labem, který pracoval jako delegát cestovní kanceláře. V září 2008 krátce po pumovém útoku na hotel Marriott zahynul v pákistánské metropoli Islámábádu tehdejší český velvyslanec Ivo Žďárek. A naposledy při smrtící jízdě Tunisana Anise Amriho v Berlíně zemřela Češka pracují v Německu.

Analytik Lukáš Visingr je přesvědčen, že obětí by mohlo být více, protože teroristé mohou kdykoliv zaútočit i v Česku. Řekl to v rozhovoru pro Blesk.cz. I terorista Amri se podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) mohl dostat do Česka. „Hypoteticky se do České republiky bezesporu dostat mohl, kdyby vám někdo říkal, že ne, tak by lhal,“ řekl Chovanec. Nakonec byl Amri zastřelen italskou policií.

Blesk.cz: Cítíte se v Česku po útocích bezpečně, nebo se to po posledních teroristických útocích změnilo?

Lukáš Visingr: „Osobně se cítím stejně jako před týdnem, před měsícem nebo před rokem. Nemyslím, že by se pro nás něco změnilo, protože teroristický útok u nás je už jenom otázka času. Jsme součástí Západu, v rámci Visegrádské skupiny vzdorujeme islamizaci Evropy, jsme blízkým spojencem Izraele a je zde jedno z center židovské kultury v Evropě. To vše z nás dělá velký cíl islamistů. Nejde o to, zda tady nějaký teroristický útok proběhne, jde jen o to kdy, kde a jak se to stane.“

Je Česko obezřetné, nebo možná rizika podceňujeme?

Ano, podceňujeme, ale to se netýká jen Čechů a Česka, to platí pro celou EU. Pořád si nechceme připustit, že jsme ve válce, a takzvaná politická korektnost nám brání i v tom, abychom konečně jasně pojmenovali nepřítele. Nevím, co ještě se bude muset v Evropě přihodit, aby se ta situace změnila, ale předpokládám, že to bude muset být nějaký opravdu rozsáhlý útok třeba i s tisíci obětí.

Jak jsou Češi připravení na případný útok nebo nebezpečí?

Většina lidí asi připravena není, a až se to skutečně stane, bude to pro ně šok, ačkoli ta varování zaznívají. Ale potěšující je, že přibývá těch, kteří na to hledí jinak a realisticky, a do toho samozřejmě patří i ozbrojování.

Měli bychom jít cestou Izraelců, tedy vyzbrojit občany a připravit je na to, že zbraně musejí v krizové situaci použít. Policisty, vojáky a agenty tajných služeb nemůžeme mít na každém metru ulice a do jisté míry se musíme spoléhat i na to, že případného útočníka zastaví ozbrojení civilisté.

Jak jsou na tom české bezpečnostní a vojenské složky v připravenosti, vyzbrojenosti a akceschopnosti?

Tohle je otázka za milion. Dokud se takový útok nestane, nebudeme to vědět jistě. Jsem ale spíše opatrný optimista, protože integrovaný záchranný systém tu funguje výborně a ukázal to v řadě jiných krizových situací, ať to byly záplavy či různé havárie, takže bych řekl, že i teroristický útok a jeho následky nějak zvládneme. Ale samozřejmě je žádoucí schopnosti neustále zlepšovat a prověřovat, což znamená třeba pořádání velkých protiteroristických cvičení.

Hlídají se hlavně místa, kde je hodně lidí. Nakolik je přitom pravděpodobné, že by teroristé zaútočili v těch menších?

Velká města jsou vždycky lákavější cíl prostě proto, že jsou velká. Spousta obětí a vyděšených svědků, rychlá reakce médií, která se hned postarají o publicitu, o niž jde teroristům především. Ale určitě nelze vyloučit útok v menším městě, když se tam bude vyskytovat nějaký zajímavý cíl. Nabízejí se různé festivaly, oslavy výročí a další akce, kde se vyskytuje spousta rodin s dětmi, protože to jsou pro teroristy logicky ty nejlákavější oběti.

Pro vyzbrojování se v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech vyslovil také prezident Miloš Zeman:
Video  Zeman po útocích: Češi by se měli ozbrojovat proti teroristům.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak lidé v Berlíně prožívají nedávnou tragédii. Zemřelo při ní dvanáct lidí, 48 bylo zraněných:

agfor ( 24. prosince 2016 12:38 )

Ano. Policie může střílet, ale jen na bílé Čechy. Jinak jde o rasizmus. Zeptejte se na to Dienstbiera a Šabatové, ti vědí o všem víc než já.

agfor ( 24. prosince 2016 12:35 )

Je fakt, že policie nemůže být všude. Máme "jenom" 40 000 uniformovaných a další isíce tajných. Ti uniformovají mají hlavně bu ze ro vat a okrádat řidiče a chodce, kteří chodí mimo přechody přes silnici. Ti tajní šmírují telefony, internet, aby se náhodou lidé nemohli domluvit na tom, jak odstavit vládní zloděje od koryt.

provokaterka ( 24. prosince 2016 12:11 )

Bylo lepší tu mít krásné vánoce a komunisty,než poslochat USA,EU a mít tu islaámisty.

metal ( 24. prosince 2016 10:44 )

 Izrael i Bulharsko mají na hranici kvalitní plot. A tady je potřeba začít, ne zbraněmi. https://www.rt.com/in-motion/344122-board-fence-bulgaria-refugees/

hejhej ( 24. prosince 2016 10:05 )

To, že hrozí od násilníckých muslimských vrahů útok i v Česku lidé vědí, mimo praštěných politiků. Ti budou stále tvrdit, že nám nic nehrozí. Má vůbec u nás policie povoleno použít zbraň k likvidaci zrůd??

Zobrazit celou diskusi