Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zostření trestů pro neplatiče alimentů vláda smetla. Kvůli věznicím

Autor: ČTK, zst - 
27. června 2016
18:44

Vláda odmítla návrh opoziční TOP 09 na zkrácení doby, po níž by bylo možné začít stíhat neplatiče výživného. Předlohu, která by stanovila dvouměsíční lhůtu místo nynější čtyřměsíční, ministři nepodpořili kvůli obavám ze zvýšení počtu vězňů i ze zneužívání v rodinných sporech.

Stanovisko vlády vyplývá z výsledků jednání kabinetu. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová, která se zabývá sociální problematikou, postoj vlády kritizovala. Podle jejího názoru kabinet otázku neplacení alimentů neřeší.

Postih za neplacení výživného se zpřísnil již v minulosti, když dříve soudy stanovovaly trestní odpovědnost po nejméně půlročním nehrazení alimentů, uvedli vládní legislativci v podkladech pro ministry. Se zvýšením trestních sazeb to podle nich už tehdy vedlo k nárůstu počtu vězňů, byly proto opět zmírněny.

„Nelze předpokládat, že by k vyřešení problémů spojených s neplněním vyživovací povinnosti mohlo vést další zpřísnění trestní represe,“ stálo v předběžném stanovisku pro ministry.

Vláda podle materiálu měla upozornit rovněž na to, že úprava by mohla vést i ke kriminalizaci jednání s malou společenskou škodlivostí. „Neboť na takto krátkou dobu může k výpadku plateb dojít i v poměrně běžných, byť nechtěných, životních situacích,“ stálo v dokumentu. Legislativci poukázali taky na to, že odborníci doporučují spíše zrušení kriminalizace zanedbání povinné výživy.

Návrh vlády, aby za dlužníky platil alimenty stát, problém spíše prohlubuje a přesouvá odpovědnost z jednotlivce na celou společnost, napsala k tomu Adamová.

Argument o hrozbě přeplněných věznic považuje za nesprávný. „Trest odnětí svobody je až tím nejzazším řešením. V praxi se osvědčují alternativní tresty, jako je například odebírání řidičského oprávnění,“ uvedla Adamová.

Poslankyně také dříve řekla, že částky na nezaplaceném výživném dosahují ročně až několika miliard korun. Poukazovala na to, že řada neplatičů posílá dětem peníze jen jednou za čtyři měsíce, aby se stíhání vyhnula. Navíc neposkytne ani celou stanovenou částku.

Ministerstvo vnitra evidovalo za loňský rok zhruba 12 100 případů zanedbání povinné výživy. Policie kvůli tomu stíhala 10 700 lidí, z nich 1322 žen.

Ruudazvostravy ( 28. června 2016 06:15 )

Paráda,tak Ro(so)mácy můžou začýt fu*ckat fest a von uš to něgdo zacáluje.Třeba taki stát,ny?Kchůrva to zní hrdě.

majojo ( 27. června 2016 19:57 )

Kvůli věznicím? Nebo spíš proto, žr spousta poslanců a senátorů ma nasráno na hlavě a alimenty taky neplatí nebo jen v minimální výši?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa