Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Každé desáté dítě je v péči otce. Alimenty mnohdy neplatí ani matky

Autor: mib - 
17. září 2016
15:55

V Česku je 177 tisíc domácností samoživitelů se závislými dětmi. O každé desáté dítě se pak starají otcové bez pomoci matky nebo mají dítě ve střídavé péči. Ředitelka společnosti pro zdravé rodičovství APERIO Eliška Kodyšová upozorňuje, že se samoživitelem stane muž především tehdy, když se není žena schopna o své dítě postarat. V dospělosti pak může potomkovi k jeho „krkavčí“ matce vzniknout vyživovací povinnost.

„Některé matky, které dostanou děti do péče, mají nízké příjmy. Na druhou stranu mnoho z matek, které o děti přijdou, není schopných o ně pečovat. Muži děti v takovém případě dítě nedostanou do péče z toho důvodu, že by se partneři domluvili, že třeba bude matka volně pracovat a děti bude mít jen každý druhý víkend. Situace jsou specifické,“ vysvětlila pro Blesk.cz Kodyšová.

K případům, kdy se otec nemůže domluvit s matkou, aby přispívala finančně na dítěti, které má muž v péči a které chodí k matce jen občas, dochází podle Kodyšové málokdy. Muž ale může postupovat stejně, jako postupují mnohé ženy, když jim bývalý manžel na dítě neplatí.

„Mohou vymáhat výživné, ale mohou také žádat o asistovaný styk s dítětem, který může rodině pomoci napravit vztahy,“ doplnila s tím, že z pohledu statistik, každé zhruba desáté dítě je svěřeno do střídavé péče nebo do péče otce, jinak devadesát procent je svěřeno do péče matce. „Stejný poměr je ve vymáhání výživného, podávání trestného oznámení na partnera, který výživné neplatí,“ upřesnila Kodyšová.


 
Podle statistik za rok 2015 je třetina rodin, kde je pouze jeden rodič a alespoň jedno dítě, pod hranicí chudoby. Z údajů také vyplývá, že je v ČR na 176 989 domácností, ve kterých se stará o alespoň jedno dítě jen jeden dospělý. 

Mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková pro Blesk.cz uvedla, že nárok na přídavky na dítě mají rodiny s příjmem do 2,4 násobku životního minima, který se poskytuje dlouhodobě. „Přídavek na dítě poskytuje ÚP ČR podle zákona ve třech výších podle věku dítěte,“ informovala Beránková.

Životní minimum pro jednoho rodiče a jedno dítě do pěti let je 4 880 korun. Aby rodič dosáhl na dávku pro dítě ve výši pět set korun za měsíc, nesmí jeho příjem přesahovat dvanáct tisíc korun. Pro starší děti se pohybují přídavky o 100 až 200 korun výše.

Může se dítě vzdát rodiče s dluhy?

Právnička Kateřina Štěpánková vysvětlila, že se podle české legislativy nemůže dítě vzdát svého rodiče. Popřít biologickou příbuznost může pouze jeden z rodičů. V případě, že by dítě mělo dědit dluhy po jednom z rodičů, kterého celý život nevídalo, mělo by zvážit, zda je to pro něj výhodné.

„Dost často se nás ptají, jestli mohou nějakým způsobem dostat z rodného listu rodiče, nemohou. Mohou ho ignorovat, protože k dospělému člověku nemá rodič žádné vyživovací povinnosti. Ale potomek by měl k rodičům vyživovací povinnosti podle zákona mít. Soud by však pak zohledňoval, pokud se rodič celý život nestaral, nikdy neplatil výživné, tak to by těžko prošlo, aby se dítě muselo začít najednou starat. Stát se ale může všechno,“ varovala Štěpánková.

Solventní muži platí víc

Zajímavostí, nad kterou se pozastavila, je fakt, že se při střídavé péči vyměřuje oběma rodičům výživné, které si vzájemné musí na dítě posílat i přesto, že je částka totožná. „Vyměří se výživné matky, vyměří se výživné otci, navzdory tomu, že je částka úplně stejná. Měli by si platit částky navzájem, i když mají třeba oba dva tisíce. V případě jakéhokoli zádrhele bude jasné, že spolu mají vyrovnané účty, protože probíhá měsíčně transakce,“ dodala.

Zákon navíc uvádí, že nelze určit výživné přesahující možnosti životní úrovně konkrétního rodiče. „Vyměřovat při střídavé péči výživné má logiku ve chvíli, kdy jsou příjmy rodičů odlišné. Dítě má přijímat životní úroveň obou svých rodičů. Aby dítě netrpěl střídavou péčí, tak tatínek, který je na tom výrazně lépe, přispívá více. Je to na pokrytí výživy, ve chvíli, když dítě není s matkou,“ uzavřela Štěpánková.

Nízkému podílu mužů na péči o děti a další blízké osoby se věnuje také vláda. „Cílem Vládní strategie je formulovat rámec pro opatření veřejné správy, který by přispíval k dosažení rovnosti žen a mužů v ČR. Vládní strategie se zaměřuje na odstraňování diskriminace žen i mužů,“ informoval ředitel odboru právního a kontrolního Jan Večeřa.

..krakonos500 ( 18. září 2016 22:07 )

Kdyby naše justice nebyla feminizovaná žumpa, tak by to bylo půl na půl a ne jedna k deseti.

st.rec ( 18. září 2016 17:52 )

Jenomže matky bývají pod ochranou splašených soudkyní a i když prokazatelně některá kojila svoje první dítě syflem,měla protekci.Víme své a něco jsme jako rozvedení a podvedení zažili.

Zobrazit celou diskusi