Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Evropská unie je jak Sovětský svaz.“ Železný podpořil Okamuru v boji proti Bruselu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. června 2016
20:00

V době, kdy Britové hlasují o svém setrvání v EU či brexitu, v Praze svolal debatu na téma brexitu a případného czexitu Tomio Okamura. Sezval podporovatele českého odchodu z Unie. Padaly časté příměry EU k Sovětskému svazu. A o své poznatky z Bruselu se zapojil někdejší televizní ředitel z Novy, ale také bývalý europoslanec Vladimír Železný. Zavzpomínal na to, jak ho posadili vedle Marine Le Penové.

„Když jsem byl student, byla všude hesla se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak. Bylo nepřípustné o této věci diskutovat a nabízet jiné alternativy. Byla to pevná mantra víry v globální, socialistický svět. Dnes prožíváme podobnou situaci. Je nepřijatelné dávat alternativu k integračnímu projektu EU,“ uvedl debatu Okamurův poslanec Radim Fiala (SPD). S Evropskou unií je to dle něj proto jako se SSSR, navíc také selhala, míní.

„Hlasování Britů opět o kus posouvá blíže k referendu i Českou republiku,“ věří Tomio Okamura (SPD), že referenda o vystoupení z EU čekají i další státy. Ekonomická výhodnost setrvání v EU podle něj neplatí. Česko-japonský politik a podnikatel si postěžoval, že z Česka odchází peníze za hranice. „Pracujeme za východní mzdy, ale platíme západní ceny,“ bouřil Okamura.

Na debatu o brexitu a czexitu dorazil i senátor Jan Veleba (SPO), Okamurův parťák do podzimních krajských voleb. „Současný model EU je nefunkční, neperspektivní, nedemokratický. Je to, sečteno a podtrženo, slepá ulička v evropském vývoji,“ míní Veleba.

Veleba: Merkelová je jako generální tajemník Sovětského svazu

Bývalý prezident české Agrární komory Veleba se zostra pustil do bruselského dvora. „Hlavním pojivem EU jsou obrovské prebendy těch, kteří se dostanou do řídících a byrokratických struktur EU,“ pokračoval Veleba. „Mně osobně to připadalo jako carský nebo královský dvůr. A to už nemluvím o tom, že se tento ansámbl stěhuje z Bruselu do Štrasburku a naopak,“ podotkl.

Systém rozhodování v EU přirovnal Veleba k RVHP, socialistické Radě vzájemné a hospodářské pomoci, jíž bylo Československo součástí. Na jednání rady se sice sjeli generální tajemníci z různých zemí, pak ale přijel generální tajemník komunistické strany SSSR a nadiktoval všem, jak co bude. „Kdo má hlavní slovo v EU? Evropská komise? Evropský parlament? Ne, kancléřka Merkelová. Ten model je naprosto podobný,“ přirovnal Veleba Angelu Merkelovou k sovětskému tajemníkovi.

Merkelová se stala oblíbeným terčem. „Doufám, že jí Alternative für Deutschland (AfD) v příštích volbách vytře zrak a pošle jí na smetiště dějin, kam dávno patří,“ dodával publicista a vysokoškolský pedagog Petr Žantovský.

Železný: Moje sekretářka brala více než prezident ČR

Ostře protiunijně se vyjadřoval i bývalý šéf Novy Vladimír Železný, který v europarlamentu seděl od července 2004 do července 2009 za Nezávislé. „Já jsem seděl hned vedle Marine Le Penové, ta seděla vedle. Dali nás úplně co nejvíc doprava, aby bylo jasné - to je ten extrém. S potěšením zjišťuji, že náš extrém se postupně stává mainstreamem,“ míní Železný.

EU plní dle něj své historické úlohy, zejména návrat Německa do úlohy hegemona v Evropě navzdory dějinám 20. století. Zkritizoval také rozsáhlý úřednický aparát Bruselu. „Jako místopředseda euroskeptické frakce jsem měl nárok na sekretářku, kterou platila přímo EU, čili Evropský parlament. Její plat byl vyšší, než byl plat prezidenta České republiky,“ tvrdil Železný.

Samotné euro pak v následné diskuzi označil za rozbušku, bombu, umělý koncept a neřešitelný problém pro EU. „Euro jednou rozleptá, bez našeho přičinění, my budeme jenom takhle sedět, usmívat se a jenom se dívat, jak euro dělá svou práci,“ míní euroskeptik Železný. Jako druhou časovanou bombu vnímá Schengen.

Video  Bývalý ředitel Novy a bývalý europoslanec Vladimír Železný šil na akci Okamurovců do EU.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Babišův poradce Michl: Já mám EU rád. Migraci ale zvorala

Ač Okamurovci slibovali i hlasy z opačného spektra, kritika EU se sálem na půdě Poslanecké sněmovny nesla takřka od začátku do konce. Výjimku tvořil finanční analytik a poradce vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) Aleš Michl. „Já mám Evropskou unii rád, jsem tady asi jediný?“ tázal se.

Michl však připomněl podmínky Velké Británie pro setrvání v EU. Upozornil, že nejsou patrně příliš dobře naplnitelné. Respektive že Unie Britům patrně nevyjde vstříc. „EU má v současnosti dva typy členů, ty s eurem a bez eura. To, co Britové chtějí, je, aby ti s eurem nebyli zvýhodňováni, ti bez eura aby neručili za závazky těch s eurem. Obávám se, že EU spíš půjde k tomu, aby se vše sjednocovalo, federalizovalo. Nedokážu si představit, že EU Britům nějak couvne,“ upozornil.

„Kdo zná Brusel, ten spíše plodí regulace, nedokážu si představit ani to, že se najednou nějak změní a vyjde Cameronovi vstříc, že regulací bude méně... Cameron také tvrdí, že by chtěl více pravomocí pro národní parlamenty. Brusel má velkou moc a někdy ani národní parlament nestačí. Opět nečekám, že by se Brusel tady v tom změnil,“ pokračoval Michl.

„A pak je migrace. Tam všichni víme, že to Evropa celé zvorala, úplně jasně, úplně bez debat. Evropa si těžko udělá jednotnou migrační politiku, ale kdo jde nejvíce do Británie? Nejen Syřané, ale hlavně Poláci. Brit by chtěl být přísnější na Poláky, Polák pro to nikdy nebude hlasovat,“ uvedl Babišův poradce.

Jaký z toho dle něj plyne závěr? „I když Britové teď řeknou ano, chceme zůstat v EU, stejně ty další roky budou další debaty, další tahanice. Británie vystoupí tak jako tak a nemusí to být teď hned, ale podle mě za 10, 15 let stejně vystoupí,“ dodal finanční analytik.

Okamura: Zneužití vraždy britské poslankyně

Tomio Okamura přitom během akce ve sněmovně zmínil i tragickou událost ve Velké Británii, kdy vrah v Birstallu nedaleko Leedsu zabil britskou poslankyni Jo Coxovou, stoupenkyni setrvání Británie v EU. Projevily se poté obavy zastánců Brexitu, aby to neovlivnilo volbu lidí. Okamura je sdílí. 

„V neposlední řadě došlo k nechutnému zneužití vraždy britské poslankyně. Václav Klaus mladší použil v tomto případě příměr k inscenovanému zapálení říšského Reichstagu, který dovršil politické vítězství nacistů,“ zmínil Okamura.

„Mimochodem ve Švédsku v roce 2003 byla těsně před referendem o přijetí eura zavražděna ministryně zahraničí Švédska také v podstatě v uvozovkách anonymním mužem, který byl údajně sympatizant krajní pravice. Pro nás je zajímavé, že Švédi se tenkrát nechali zviklat a navzdory medializované vraždě oblíbené političky euro odmítli. V tuto chvíli věřme, že vraždu spáchal osamělý psychicky labilní muž, který jen podlehl obecné hysterii,“ dodal šéf SPD.

ninga ( 25. června 2016 11:35 )

No jó, ten socíkovej život byl tak primitivní, že některým individuím v ČSSR stačil ke štěstí. Zadrátovaný hranice, družba v rámci RVHP, ples zahrádkářů, jedna prodejna na stotisícový sídliště, fronty na všechno. Škoda, že to pro vás nostalgiky nejde vrátit.

ninga ( 25. června 2016 11:31 )

Ty toho moc nepamatuješ, chytrolíne.

zkzkz ( 24. června 2016 10:28 )

majojo ( 24. června 2016 08:17 )

Proč by si nekousl do ruky, která ho pár let poměrně slušně i s celou rodinou živila a mimochodem, poskytla mu tolik potřebnou imunitu před trestním stíháním? Teď už je za vodou, nikoho nepotřebuje, tak proč by si nekopl, zmetek jeden? S Novou ještě dokázal oblbnout lidi, teď už mu to jaksi nejde. A spojit se s Okamurou, tak to je naprosté dno.

kiwi65 ( 23. června 2016 21:12 )

 No to jste na to přišli brzy.Teď když firmy ze západu rozkradli a prodali co zůstalo,samozřejmě s požehnáním našich zákonodárců,co dál?Kdysi soběstačná zem se stala řízením Bruselu závislá na dovozu odpadu z EU.Naši zemědělci krachujou,a sem se vozí výsekový maso z Německa,Holandska,Dánska atd. podle norem se nesmí dostat do prodeje,je použitelný maximálně do konzerv pro psy.Tady se prodává běžně lidem a hlavně za jaký ceny.To je jen kousek celý mozaiky.Co v EU vlastně hledáme a co nám přinesla?To je ta zásadní otázka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa