Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus slavil 75 let. Přáli mu Langer, Bém či Genzer, zazpívali Brichta a Bílá

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. června 2016
18:30

Pod širým nebem a u svých oblíbených kurtů oslavil exprezident Václav Klaus 75. narozeniny. Přes tři stovky lidí si to v neděli odpoledne namířily na pražský ostrov Štvanice. Nechyběli mezi nimi arcibiskup Dominik Duka, Vladimír Železný či Richard Genzer, ale i řada politiků včetně někdejších kolegů z ODS. Dorazili třeba Ivan Langer a Pavel Bém, ale také třeba Jana Bobošíková. Pro hosty byl připraven raut i hudební program včetně Aleše Brichty a Lucie Bílé.

Počasí zprvu Klausovi k jeho oslavě přálo, stejně jako nekončící špalír hostů. Mezi nimi se objevila řada známých tváří z politiky, ale i širšího společenského života. Otcovy narozeniny neminuly Václava Klause mladšího. Zato Livia Klausová nebyla nikde v dohledu.

Na Štvanici v areálu tenisových kurtů a místního tenisového klubu přivítal návštěvníky Klausův bývalý kancléř Jiří Weigl a nyní jeden ze stavebních kamenů Klausova Institutu, poté se slova ujal již sám oslavenec.

„Přemlouvali mě, že ten můj život je natolik propojen celoživotně s tím sportem, že je to to patřičné místo. Někteří oslavují v restauracích, někteří oslavují v divadlech, a že snad je opravdu adekvátní, aby ta naše dnešní oslava byla tady. Já jsem se s tím smířil, s touhle volbou,“ říkal Klaus s úsměvem lidem, kteří dostali na jinak pro veřejnost uzavřenou oslavu pozvánku.

Klaus vyhrál tenisový turnaj a rýpl si do EU

Klaus si během své řeči rýpl do svých kritiků a projevil i náturu euroskeptika. „Každý můj krok je už více než čtvrt století komentován, karikován, kritizován hlavně těmi, kteří stojí na té jakési pomyslné druhé straně barikády. Já už jsem si na to trošku zvykl, myslím, že jsem si vypěstoval určitou odolnost k tomu. Když bych si chtěl šťouchnout, tak myslím, že některým politikům chybí ta odolnost,“ pokračoval Klaus.

Uvedl, že si žijeme ve „zvláštní době“, která skýtá relativně vysokou míru blahobytu, téměř neomezené možnosti, ale i všeobecnou volnost. „Ještě EU nezakazuje takovéhle setkání, jako je to dnešní odpolední. Ale nejsem si jistý, jestli to 24. června po oznámení výsledků brexitu, jestli to ještě vůbec bude pokračovat. Mám z toho skoro strach. Nepochybně ta míra té politické svobody je jiná, než jsme si představovali před těmi skoro 27 lety v momentu pádu komunismu. To jsme si opravdu, opravdu mysleli, že ta míra svobody bude větší, než je dneska,“ dodal Klaus.

Video  Klaus oslavil 75. narozeniny na Štvanici. Marine Le Penová mu ve zdravici zazpívala.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Před oslavou se na Štvanici uskutečnil tenisový turnaj – do superfinále čtyřhry proti vítězi play-off, dvojici Pavel Bém a Václav Petr, nastoupila dvojice Václav Klaus – Vladislav Šavrda, někdejší daviscupový kapitán. 75letý Klaus se Šavrdou v tomto klání vyhráli. 

Langer s manželkou, Genzer s růžovou kachničkou a zpívající Marine Le Penová

Pro oslavence Klause si přichystal překvapení šéf bavorské Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň. Přinesl video se zdravicí, která Klause možná poněkud překvapila. Přáli mu nejen šéfka AfD Frauke Petry či těsně poražený prezidentský kandidát z rakouských Svobodných Norbert Hofer, ale také Marine Le Penová. Ta Klausovi na videu k narozeninám dokonce zazpívala.

To na pódiu na Štvanici se kromě jazzových hudebníků vystřídali rocker Aleš Brichta, skupina Žlutej pes a několikanásobná slavice Lucie Bílá.

Mezi gratulanty nemohli chybět bývalí, ale i někteří současní členové ODS – třeba exministři Pavel Blažek, Martin Kuba a Ivan Langer, kterého doprovázela manželka, soudkyně Markéta Langerová.

Dále senátor Jaroslav Kubera, Miroslav Macek, Boris Šťastný, který se stejně jako Klaus nerozešel s ODS v dobrém (a pro Klause si připravil snad největší dárek zabalený ve zlatém papíře), či zástupce mladé generace občanských demokratů a Klausův někdejší žák z VŠE Jan Skopeček. Přišel i pražský exprimátor Pavel Bém. 

Klausovi popřáli také expremiéři Jiří Rusnok a Jan Fischer, poslanec z ČSSD Vítězslav Jandák, europoslanci Petr Mach (Svobodní) a Jan Keller (ČSSD) či Jana Bobošíková, kterou na akci doprovodil manžel.

Došlo i na srandičky. To když s igelitkou předstoupil během gratulací před exprezidenta bavič Richard Genzer. Vytáhl z ní vskutku netradiční dárek pro Klause – velkou růžovou kachničku.

Video  Klausovi přinesl Richard Genzer růžovou kachničku. Hosté si dopřáli na Štvanici i raut.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Kolem stanů s rautem se pak míhali také lidé spjatí s Klausovým Institutem, včetně těch, které Klaus ocenil cenami Institutu Václava Klause – jak letošní laureát, ekonom Dušan Tříška, tak vůbec první oceněný Milan Knížák. Přišly však i šéfka ERÚ Alena Vitásková a právnička, někdejší státní zástupkyně Renáta Vesecká.

Prezident Miloš Zeman tentokrát na rozdíl od loňské oslavy na Hanspaulce chyběl. Vyslal za sebe náhradu – šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta. Klause s manželkou Livií přitom pozval již předtím na zámeček do Lán, kde mu také osobně k životnímu jubileu pogratuloval.

petr11 ( 21. června 2016 17:06 )

...KGB by mělo odtajnit dokumenty, které určitě vedlo na lidi z Prognosťáku...to by bylo počteníčko

francekfrancek ( 20. června 2016 20:03 )

Já s vašimi názory nemohu,ale nemohu souhlasit…. V.K.

maledivy2016 ( 20. června 2016 14:54 )

To je sešlost zmetků, šašků, řitovlezců a zlodějů, co Blesku? Kape z nich faleš a prospechařství! Tunelař Klaus zlodějů král si hraje na spasitele a přitom tuhle zem s tou jeho skvadrou jen rozkradli! Chcipni šmejde!

cassio ( 20. června 2016 14:45 )

a co nám z té krásné země zmizelo? Kde je zpludrovaná? Tobě bude asi tak málo že vůbec nevíš o čem mluvíš.

ejvm1712 ( 20. června 2016 14:37 )

Nesnáším toho hnusného člověka,co neměl být nikdy presidentem naší kdysi krásné země,kterou zplundroval tak,že už krásná není. Ty maškary co mu přišli přát jsou ubožáci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa