Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Komentář: Václav Klaus slaví 75 let. A co nám dal, to nám i vzal

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
18. června 2016
05:55

Bývalý premiér i prezident Václav Klaus slaví v neděli 75. narozeniny. To už je na slušný dramatický oblouk, jak by řekli umělci. A že ten Klausův skutečný politický oblouk je víc než slušný! Zakladatel kapitalismu v Česku si dnes nejvíc rozumí se socialistkami jako Marine Le Penová.

Nebudu víc ničit Klausovým předlistopadovým obdobím, bylo stejně inspirativní jako u většiny dříve narozených Čechů: panelák, trabant a v zimě hory od ROH. Zajímavé na tom je snad jen to, že když Klaus později začal bojovat i s emigranty, vzpomněl si romanticky právě na tuhle dobu. Podle něj tady přece taky někdo musel zůstat i za komunismu a udržovat národní plamínek.

Pořádný oheň Klaus podpálil až po listopadu 1989. Správně pochopil, že předělávat totalitní komunistickou zemi v demokratický kapitalismus nemůžete s partou bohémů, anarchistů a bývalých komunistů, kteří dominovali Občanskému fóru. Založil proto ODS, přesvědčil Čechy, že chtějí kapitalismus, vyhrál volby a stal se premiérem.

Byly to zlaté časy: většina z nás si pod kapitalismem automaticky představovala BMW v garáži (nebo aspoň před panelákem) a na Klausovi nejvíc rozuměla jeho barevným kravatám a svetrům s jeleny. Perfektně to fungovalo do poloviny 90. let. Už tehdy se totiž začalo ukazovat, že demokracii ani kapitalismus nejlíp nevybudujete tím, když zhasnete při privatizaci země, jak doporučil právě Klaus a spol.

PODÍVEJTE SE: Politika a sport. Život Václava Klause v 75 fotografiích

Je proto ironie, že kapitalismus, demokracii i slovo podnikatel u nás v očích mnohých rychle zdiskreditoval právě jejich největší propagátor; kapitalismus se stal synonymem zlodějiny, demokracie vlády kmotrů (tehdy se jim říkalo spíš sponzoři) a málokdo zapomene na Viktora Koženého. Tahle minulost se s námi bohužel politicky i mentálně táhne dodnes, i když ji kapitalismus, demokracie i podnikatelé naštěstí přežili.

Pro Klause je to příznačná životní cesta: kdysi Česko přihlásil do EU, načež proti ní začal bojovat, mnohdy i komicky. Co nám dal, to jako by nám chtěl záhy i vzít. Že je nefér vinit z toho všeho právě Klause? A zvlášť když je Česko mezi postkomunistickými zeměmi nesporný úspěch? Nakonec podívejte na Polsko a Maďarsko. Jenže svět není fér. Vzpomeňte třeba na Aničku „Dajdou“ ze SuperStar: taky chtěla tolik zpívat… I Klaus to vše myslel dobře.

Video  Klaus narozeniny v Lánech  - Vera Renovica, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Že se jeho politický oblouk nakonec nevychýlil nejlepším směrem, poznáte podle toho, že si dnes nejvíc rozumí s političkami jako Le Penová. Té sice politologie říká krajní pravice, jde však o nedorozumění. Ve skutečnosti totiž Le Penová hodlá znárodnit část francouzské ekonomiky a uzavřít ji před světem. Klaus u nás kdysi dělal přesný opak.

9rot6 ( 19. června 2016 06:52 )

Názorový oponent nemá se současnou situací v německé zemi nic společného, ale loupež století zůstane mementem a bude se vyučovat na ekonimických školách jako odstrašující příklad přechodu od socialismu ke kapitalismu!

9rot6 ( 19. června 2016 06:49 )

Ano, ale vedeni modrou silou,co vypere i nevypratelné, solární baroni začali vznikat pod vedením modré síly!

zkzkz ( 18. června 2016 14:10 )

Ten nechal rozkrást republiku

akko ( 18. června 2016 12:41 )

Klause si posli treba do p....e...ale Zeman je PAN PREZIDENT...

akko ( 18. června 2016 12:39 )

Je to celosvetove znamy zlodej...Nasi republice udelal s tim "svym perem" ( a ne jen tim) ohromnou reklamu...Ze se vubec obevuje na verejnosti...Nema kousek studu...O charakteru vubec redaji "nemluvim"...

Zobrazit celou diskusi