Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Europoslanci chtějí přitvrdit proti Rusku. Štětina: Zeman s Putinem kolaboruje

Autor: Zuzana Štíchová - 
26. května 2016
05:50

V Evropském parlamentu vznikl návrh rezoluce, podle které by diplomacie osmadvacítky měla ostřeji zakročit vůči prokremelské propagandě. Připravila ji polská europoslankyně Anna Fotyga a jejím velkým podporovatelem bude i Jaromír Štětina, český europoslanec za TOP 09. Podle něj bude ale účinná strategie velmi drahá.

„Evropská komise by měla dozorovat podrobný průzkum účinnosti stávajícího financování a předložit návrh na pružné řešení, které by poskytlo přímou podporu nezávislým médiím. Také by měla povolit směrování dalších zdrojů směrem k organizacím, jako je Evropská nadace pro demokracii,“ píše se v návrhu rezoluce, kterou má Blesk.cz k dispozici.

Europoslanci už o ní poprvé diskutovali v rámci výboru pro zahraniční záležitosti. Záměr je ale zatím v plenkách. „Paní europoslankyně Fotyga, předsedkyně výboru pro obranu a bezpečnost, připravila návrh rezoluce, jak se bránit této ruské dezinformační válce. Nejde jen o jejich média, ale i o ta česká, která to přejímají. Například Parlamentní listy citují, co ruské troll factories (organizace záměrně vypouštějící irelevantní komentáře – pozn. red.) napíšou. A dělají to s oblibou a nahánějí tak vodu na kremelský vodní mlýn,“ vysvětluje člen výboru Jaromír Štětina (TOP 09).

Příklad dezinformace. Vlevo: Údajné foto ukrajinských vojáků z havarovaného letadla II-76 (zdroj: Politicus.ru). Vpravo: Původní fotografie byla v době události už měsíc stará a s vojáky letadla II-76 neměla nic společného. Příklad dezinformace. Vlevo: Údajné foto ukrajinských vojáků z havarovaného letadla II-76 (zdroj: Politicus.ru). Vpravo: Původní fotografie byla v době události už měsíc stará a s vojáky letadla II-76 neměla nic společného. | Evropský parlament

Rusové chtějí jediné. Konec EU

Ruská informační válka se projevila například nepravdami kolem pádu letadla ve Smolensku, kde zemřel mezi jinými také polský prezident Lech Kaczynski, mlžením kolem sestřelení letadla MH-17 nad Ukrajinou nebo tajnostmi kolem přítomnosti ruských vojáků na Krymu. Cílem této kampaně je podle Štětiny konec Evropské unie.

„EU je pro Rusko potenciálním nebezpečím a naopak. Jsou to dva nesmiřitelné světy,“ tvrdí český europoslanec. Ten kritizuje mimo jiné rétoriku prezidenta Miloše Zemana. „Jestliže pan prezident proti tomu minimálně neprotestuje, nebo některé ty lži dokonce opakuje, tak to znamená, že kolaboruje s cizí mocností. To, co dělá, je veliké bezpečnostní riziko pro náš stát. Je to psychicky nemocný starý člověk,“ míní. Štětina už dříve Rusko označil za „říši zla“ a na tom si dál trvá.

Příklad dezinformace. Vlevo: Ukrajinský voják údajně pojídá ruku ruského občana (zdroj: Rusnesna.su). Vpravo: Fotografie pochází ze zákulisí natáčení ruského sci-fi filmu z roku 2008. Příklad dezinformace. Vlevo: Ukrajinský voják údajně pojídá ruku ruského občana (zdroj: Rusnesna.su). Vpravo: Fotografie pochází ze zákulisí natáčení ruského sci-fi filmu z roku 2008. | Evropský parlament

„Abych to připodobnil, informace je někdy silnější než střelná zbraň. Na jedné straně tak stojí několik divizí tanků a Evropská unie se brání jedním poloslepým odstřelovačem,“ poznamenal také europoslanec.

Boj v EU? Osm lidí proti stamilionům dolarů

Téměř komický se zatím prý zdá postup evropských orgánů. Ačkoliv šéfka unijní diplomacie Federica Mogherini dostala za úkol proti kremelské propagandě zakročit, Rusko zatím vyhrává na celé čáře. „Paní Mogherini dostala loni pokyn od Evropské rady, aby se bránila tomu přívalu dezinformací z Ruska. Ona to splnila. Vytvořila tým, který má bojovat proti těm stamilionům dolarů, které do toho strkají Rusové,“ popisuje Štětina.

Příklad dezinformace. Vlevo: Údajná oběť z jihovýchodu Ukrajiny (fotka se objevila na sociálních sítích). Vpravo: Zdrojovou fotografií je smrt dívky během války v Sýrii v roce 2014. Příklad dezinformace. Vlevo: Údajná oběť z jihovýchodu Ukrajiny (fotka se objevila na sociálních sítích). Vpravo: Zdrojovou fotografií je smrt dívky během války v Sýrii v roce 2014. | Evropský parlament

Vytvořená koncepce byla sice splněním úkolu, k adekvátní reakci má ale daleko. „Ten tým má osm lidí, osm novinářů, nešťastníků. Jeden z nich je Čech. A ti mají bojovat proti té monstrózní obludě, kterou je ta kremelská lež. Takhle se bránit nedá a je to otázka bytí a nebytí Evropské unie,“ uzavírá bojovník proti komunismu. Pokud má být boj proti této propagandě účinný, vyjde zřejmě na desítky, ne-li stovky milionů eur.

Co je to rezoluce Evropského parlamentu? Souhrn požadavků europoslanců. Rezoluce přijímá také například Rada bezpečnosti OSN, v r. 2014 jedna z nich například nastartovala mechanismy potřebné k zastavení šíření viru ebola. Rezoluce OSN se týkají ohrožení bezpečnosti a mezinárodního míru.

osinek ( 26. května 2016 13:42 )

Proč ty troubelo pracuje v Rusku víc než tři MILIONY ukrajinských gastarbeitrů? Ukrajinci vydělávají v Rusku několikanásobně víc než na Ukrajině!! Přemýšlej než napíšeš nějakou pitomost!!!

osinek ( 26. května 2016 13:38 )

Chce to fakta "experte" Francouzský parlament přijal v dubnu rezoluci požadující zrušení protiruských sankcí!!! Holanďané v referendu odmítli smlouvu o asociaci Ukrajiny s EU, což signalizuje že o Ukrajinu není zájem Italský premiér Renzi je pro zmírnění protiruských sankcí Chceš další fakta neinformovanej "chytráku" Vrať se do pomocné školy a nezesměšňuj se

osinek ( 26. května 2016 13:31 )

Francouzský parlament (Národní Shromáždění)před cca 6 týdny přijalo rezoluci požadující zrušení sankcí proti Rusku. Holanďané se v dubnu v referendu vyslovili proti asociační smlouvě EU s Ukrajinou.Takže pro Holanďany smlouva EU s Ukrajinou neplatí Holanďanúm vadí oligarchizace Ukrajiny, obrovská korupce, neskutečné rozkrádání státní kasy na Ukrajině atd Maďaři prý budou požadovat na nejbližším setkání hlav státu EU zmírnění protiruských sankcí Mnozí Holanďané též nechtějí "sponsorovat" Ukrajinu považovanou za "černou díru", ve které se ztrací miliardy eur poskytované Ukrajině z EU Za zrušení sankcí proti Rusku jsou jednoznačně podnikatelé v Německu. Itálii, Španělsku, Maďarsku, Slovensku ale též i mnozí čeští atd... Řada vlád spolkových zemí Německa např. Bavorsko jsou pro zrušení protirus. sankcí. Před nedávnem šéf bavor. vlády Seehofer jednal s Putinem Štětina, kníže Schwarci, Kalousek a spol. jsou naivní, pokud si myslí,že dojde k přitvrzení sankcí proti Rusku

pauk ( 26. května 2016 11:29 )

Putinovi agenti (včetně Trumpa, zemana a Besta) a čecháčkovští sockovští hňupi se poznají podle neupřímného žlučovitého úšklebu, vyb(p)itého mozku, kozí bradky, křivé huby, převislého pupku, kosého pohledu a špatného trávení. Agentky ještě navíc podle inkontinetní širokorozchodné ***e. Kdy už konečně začnou prchat do ráje SSSR ? Jak dlouho se ještě vydrží ruský car s čínským chánem na sebe usmívat ??? Co myslíte ? Chlastoslovanské barbarské Kartágo, s jeho pátými kolonami užgryndaných, podlézavých, vlastizrádných a neproduktivních azbuckých čechomužiků, frankomužiků a balkánomužiků, musí být i s pomocí Číny zlikvidováno (demontováno) v zájmu světové civilizace. Stejně jako Islámský stát, který rovněž přebírá štafetu bolševizmu. A stejně jako dříve francouzské třetí císařství, osmanská říše a německá třetí říše či japonské císařství. Čínský chanát přijde na řadu později. Řešení na konci příspěvku. Blbou Evropu budou muset zachraňovat opět USA, jako v obou světových válkách ? Čína bude jejich hlavním spojencem ? Blbí čecháčkové budou jenom čumět na drát. Prolhané, lenivé, ožralecké, expanzivní, cynické azbucké byzantské Rusko zůstalo mentálně na úrovni mongolského a hunského Tatarstánu (včetně temného a vůči carovi tradičně podlézavého pravoslaví, velmi podobného islámu), nedotčeno západní civilizací, úmyslně odděleno azbukou a širokorozchodnou železnicí. Zakrslý Putin sedí holou řití na hromadě rezavých raket, ponorek a tanků, pro které nemá odbyt ani jako šrot a proto usilovně hledá nového partnera Adolfa, se kterým by si opět rozdělil Evropu a soutěžil s ním v počtu gulagů, pogromů a vypálených parlamentů. K tomu účelu používá různé azbucké "trojské koně" (Srbsko, Řecko). Také protievropský islám. Brzo bude muset platit nahromaděným zlatem za obyčejné žrádlo. Zato má miliony zadubených, hladových a zamindrákovaných mužiků, ověšených uloupenými hodinkami a oplechovaných bezcennými dobyvatelskými metály udělenými těm přeživším, kteří raději riskovali střelbu s

anno ( 26. května 2016 10:20 )

Kat nám o morálce káže! Pan Štětina byl velký rusofil, milovník Kremlu, s rudou knížkou v kapse u kalhot jezdil do bývalého SSSR a byl agentem STB. Ten at raději drží nevymáchanou H$UBU!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa