Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejvlivnější Čech v europarlamentu: „Prudím“ ostatní, rozhoduji o imunitě

Autor: Zuzana Štíchová - 
2. června 2016
05:57

Pavel Svoboda (KDU-ČSL) je podle renomovaného týdeníku Politico 21. nejvlivnějším členem Evropského parlamentu. Ten čítá celkem 751 europoslanců. Žebříček ovládl předseda bruselského parlamentu Martin Schulz před francouzskou nacionalistkou Marine Le Pen. Blesk.cz vyzpovídal Svobodu přímo v Bruselu. Za své postavení prý vděčí předsednictví v právním výboru.

Blesk.cz: Byl jste zařazen mezi 40 nejvlivnějších členů Evropského parlamentu. Cítíte se tak?

Spíše se pořád cítím jako začátečník. Myslím si, že to hodně souvisí s výborem, kterému mám tu čest předsedat. Právní výbor má kromě své vlastní agendy také horizontální pravomoci, kterými může „prudit“ ostatní výbory. To občas také dělá, čímž se mu dostává pověsti takové šedé eminence. To je asi ten důvod.

Blesk.cz: To znamená, že s Vaším výborem chtějí být všichni zadobře?

To chtějí (smích). A nejen s výborem, protože mimo jiné děláme také imunitní kauzy. Když tedy nějaký trestní orgán vyšetřuje nebo obžaluje nějakého europoslance, je třeba sejmout jeho imunitu. To dělá také náš výbor.

Blesk.cz: Takže nejen s výborem, ale i s Vámi osobně...

Dá se to tak říci.

Blesk.cz: Jaký význam pro Vás ten žebříček má?

Každý chlap je ješitný, takže mě to těší, ale i z jiného důvodu. Je tady systém sledování aktivity europoslanců založený například na počtu vystoupení na plénu, kolik mají zpravodajství, kolik podali pozměňovacích návrhů a tak dále. Někteří kolegové mají tendenci nahánět body podle těchto kritérií, podle nich jsou totiž doma hodnoceni. Bohužel tento systém neobsahuje žádnou položku hodnocení předsedů výborů, koordinátorů politických skupin…

Europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) je předsedou právního výboru Evropského parlamentu. Europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) je předsedou právního výboru Evropského parlamentu. | Blesk / Zuzana Štíchová

Blesk.cz: Je práce předsedy výboru o tolik náročnější?

Ta funkce požírá snad trojnásobek času. Za prvé se musí předseda účastnit dalších schůzí organizační povahy, které by si velmi rád odpustil. Za druhé musí jednání dotyčného výboru odsedět od začátku do konce, pokud nemá velmi dobrý důvod, proč tam nebýt. Zatímco ostatní kolegové přicházejí pouze na body, které je zajímají, a na ty ostatní odejdou.

Blesk.cz: Je to zhodnoceno alespoň na Vaší výplatní pásce? Protože v Česku jsou předsedové výborů ohodnoceni

Na rozdíl od českého parlamentu s těmito funkcemi není spojeno žádné navýšení platů. Žádné auto nebo něco takového. Jediné, co s funkcí předsedy souvisí, jak vidíte, sedíme v o něco větší kanceláři, než má řadový europoslanec.

Pavel Svoboda byl v říjnu 2015 také hostem Studia Blesk. Komentoval například práva uprchlíků, která by podle něj měla být sjednocena napříč zeměmi EU:

Video  Europoslanec Svoboda: Uprchlíkům bychom měli v EU sjednotit práva.  - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Samsarra2017 ( 4. května 2017 15:23 )

Ubohost a žumpa nejen politiky ale ubohost většiny radoby politiku,ve skutečnosti debilu,netahlů a zloděju a samolibejch kretenů ,sebestřednych prasat,primitivů,je v ČR požehnaně a a nejen v ČR vidět denně .Bohužel normalni občan neudela nic ani u voleb a tak se tam všichni třeba sežerte!!!Už aby byla válka lidsky odpade NENAŽRANY!!! Parta arogantnich debilu,naprosto nepotřebnych,parazitujicich na lidske duvěře a blbosti!!!

marais ( 2. června 2016 09:47 )

velmi divný pán a ta jeho výslovnost... tragiš..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa