Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kalousek: K tibetské vlajce jsem se připletl. A na fotce s Putinem se usmívám

Autor: Vera Renovica - 
9. dubna 2016
05:01

Téma návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (62) v ČR jen tak neusne. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek (55) totiž tvrdí, že kvůli ní došlo k porušování práv českých občanů.

Na nedávném setkání prezidenta s občany křičel jeden z přítomných: „Kalousek na Hrad“. Jak byste odpověděl?

Nemám v úmyslu kandidovat na Hrad, ale velmi bych si přál, kdyby to udělala nějaká osobnost, která by byla pojistkou demokracie, což u současného prezidenta postrádám.

Vy si tedy myslíte, že Miloš Zeman a návštěva čínského prezidenta v Praze mohou být hrozbou demokracii?

Návštěva čínského prezidenta a rozvíjení obchodních vztahů s Čínou jsou naprosto v pořádku. To, co nám opravdu vadilo, začalo takovou tou papalášskou estetikou.

Myslíte čínské vlajky na Evropské třídě?

Myslím celý ten kýčovitý nevkus, na který jsme si za těch 26 let odvykli. A kdy jsme mohli vzpomínat na doby, kdy nás navštěvoval soudruh Leonid Brežněv.

Podívejte se na celý rozhovor s Miroslavem Kalouskem:

Video  Kalousek o návštěvě čínského prezidenta: Zásahy policistů proti tibetským vlajkám objednala vláda.  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Co argument, že opulentnější přivítání připravili v Londýně či Washingtonu?

Každá země má své vzpomínky a historii, takže pokud tady byla nějaká papalášská estetika a polistopadová republika se od toho ostře odstřihla, je třeba v tom pokračovat. Ale to, co pokládám za nejvíc nebezpečné, bylo porušování ústavních práv občanů České republiky.

Tedy sundávání tibetských vlajek a zásahy proti těm, kteří je nesli?

Ano a dvojí metr, že když agresivní organizované skupiny takzvaných čínských turistů – rád bych znal jejich vojenskou hodnost – napadaly české občany, policie chránila čínské turisty, nikoliv české občany.

Postup policie nechal ministr vnitra Milan Chovanec prošetřit. Co od toho čekáte?

To je směšné. Já neviním policii. Ta postupovala podle zadání, které nevymyslel policejní prezident ani řadový policista.

Kdo by tedy nesl odpovědnost?

Na to se musí ptát sněmovna, protože za to odpovídá vláda. A tohle mohlo probíhat jenom na základě zadání ministra či vlády.

Miroslav Kalousek během protestu na podporu Tibetu a návštěvy čínského prezidenta v Praze Miroslav Kalousek během protestu na podporu Tibetu a návštěvy čínského prezidenta v Praze | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Na internetu se začalo objevovat nové přirovnání „je mu to platné jako Kalouskovi tibetská vlajka“. Vy jste skutečně během návštěvy čínského prezidenta vyrazil do ulic s tibetskou vlajkou, avšak lidé vám tento boj za lidská práva nevěří. Proč?

To je tím, že já jsem nevyrazil do ulic s tibetskou vlajkou.

Jak jste se k ní tedy dostal?

Nám vadí, že prezident lidskoprávní rozměr zahraniční politiky opouští. Tento názor jsme vyjádřili vyvěšením tibetské vlajky z oken sněmovny. Nechtěl jsem jít demonstrovat na Hradčanské náměstí. Tam patří aktivisté a občané, politici mají používat politické prostředky. Ale když šel průvod přes Malostranské náměstí, tak volali: „Pane Kalousek, pojďte s námi, oni nás tam nechtějí pustit“. 

A to mě rozhořčilo. Ne kvůli lidským právům v Tibetu, byť si myslím, že to je vážné téma, ale kvůli ústavním právům u nás. Neexistuje totiž žádné věrohodné bezpečnostní riziko, kterým byste mohla zdůvodnit, že musíte uzavřít Hradčanské náměstí a udělat z něho neveřejný prostor, když tu je státní návštěva.

Tak jste tedy k Hradu vyrazil a dožadoval se vpuštění na náměstí.

Ano, a když se mi podařilo prorazit ty první zábrany, sáhl jsem přes ně a tibetskou vlajku si půjčil jako symbol vzdoru.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve Studiu Blesk Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve Studiu Blesk | Blesk - Ladislav Křivan

Pokud se prokáže, že bylo porušováno shromažďovací právo, co bude dál?

Oni budou samozřejmě tvrdit, že rizika existovala. My se budeme smát, protože víme, že to jsou účelové argumenty. Ale chci se důsledně snažit, aby to neusnulo. Když všichni sklopí hlavu a nechají si to líbit, bude to příště horší.

Podle exministra Martina Bursíka, který akci organizoval, jste ale přišel vyvolat konflikt.

Té kritice nerozumím. Protože kdybych chtěl vyvolat konflikt, tak jsem ho vyvolal.

Jak?

Prostě bych se před policisty nezastavil a prorážel. Nechtěl jsem ale vyvolat konflikt s lidmi, kteří byli slušní a dělali svoji práci.

Poslankyně za ODS Jana Černochová tvrdí: „Kalousek zahrál laciné divadlo“, Miloš Zeman zase: „Kalousek je šašek“.

Že to bylo do určité míry divadlo, souhlasím. Tím divadlem jsme chtěli upozornit na to, že někdo porušuje práva občanů České republiky na území České republiky.

Miroslav Kalousek během protestu na podporu Tibetu a návštěvy čínského prezidenta v Praze Miroslav Kalousek během protestu na podporu Tibetu a návštěvy čínského prezidenta v Praze | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Máte chuť reagovat na výrok Miloše Zemana?

Pan prezident Zeman řekl, že až bude chtít vidět dobrého šaška, že půjde do cirkusu. A tady se domnívám, že pan prezident se, jako velmi často, mýlí. Protože v cirkuse nejsou šašci, v cirkuse jsou klauni. Zatímco šašci, jak známo, obývají Hrady.

S Putinem mám fotku a usmívám se

Dlouholetý místopředseda TOP 09 Pavol Lukša opustil stranu a vyjádřil znepokojení nad tím, jak moc topka lpí na programu „Antibabiš“ a potažmo i „Antizeman“. Berete to jako kritiku vlastního vedení strany?

Záleží, co on myslí slovem Antibabiš. Samozřejmě je nepříjemné, že osoba pana Babiše zasahuje do tolika sfér života demokratické společnosti, to znamená: kamkoliv šlápnete, tam on se objevuje.

Není to tím, že jsme malá republika?

Je to možné. Většinou s ním nelze souhlasit. Takže pokud si řekneme, že Antibabiš znamená prozápadní orientaci země, pro svobodnou společnost, pro demokracii a pro společnost, kde se neomezují lidská práva, tak ano, v takovém případě jsme Antibabiš. A to je velmi pozitivní program.

A co program „Antizeman“? Koneckonců pan prezident neměl nikdy vyšší důvěru než nyní. TOP 09 zase podle průzkumu TNS Aisa je na 7 procentech a až po ODS. Nepomáháte paradoxně prezidentovi?

Já doufám, že my ne. Ale činnost pana prezidenta nás nejenom jako politickou stranu, ale i jako občany znepokojuje proto, že tady dochází jednoznačně aspoň při pohledu zvenčí k jakési dvoukolejnosti české zahraniční politiky. Česká zahraniční politika byla 25 let poměrně jednoznačná, konzistentní a stabilní. Jednoznačně prozápadně orientovaná.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve Studiu Blesk Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve Studiu Blesk | Blesk - Ladislav Křivan

Vážně za všechno může Zeman?

Dnes vidíme, že jsou tady dvě koleje české zahraniční politiky. Tu jednu drží předseda vlády a jeho ministr zahraničí, což je stále přijatelně prozápadně orientovaná politika, která uznává naše spojenecké závazky v rámci NATO i EU. A pak je tady viditelná snaha o odklon od této politiky směrem ke Kremlu, směrem k autoritativním režimům, politika, která začíná zpochybňovat naše spojenecké závazky, a tu reprezentuje pan prezident a stále více se k němu přiklání pan první místopředseda vlády. Kromě toho, že nás snaha pana prezidenta a pana Babiše znepokojuje, tak jsme také ve světě k smíchu. Kdybychom byli velmoc, byli bychom pokládáni za bezpečnostní riziko.

Takový Kreml přece navštívil i Václav Klaus.

V mém doprovodu.

Užil jste si to? Setkal jste se s Vladimirem Putinem?

Mám fotografii s Vladimirem Putinem.

A usmíváte se na ní?

Usmívám se na ní a neviděl jsem na té návštěvě nic špatného. Jednat s autoritativním režimem a navštívit autoritativního státníka, diktátora, není nic proti ničemu. To je součást standardní politiky. Otázkou je, zda se při té příležitosti vzdáváte svých tradičních spojenců a snažíte se navázat větší spojenectví s diktátorem.

sandy1 ( 13. dubna 2016 09:05 )

Dnes jsem se dočetl ,že podobný stav jako opilost vyvolává dehydratizace organismu -což nastává i v případě náhlého vystřízlivění -běžně absťák -to určitě vystihuje momentální stav pana Kalouska na Hradčanském náměstí -kde chtěl plnit své ústavní povinnosti(někdo vidí bílé myšky , někdo ocelové broučky ,někdo chce plnit svoje ústavní povinnosti)-do určité fáze je prý tento stav léčitelný( max. u 30%)

japome ( 11. dubna 2016 17:57 )

politická mrtvola

1917 ( 10. dubna 2016 19:07 )

No, dle těch fotek bych nechtěl hádat kolik měl v sobě panáků. On má "chřipku" v jednom kuse. Možná si spletl tibetskou vlajku s vatikánskou, kterou má nejraději.

valduk ( 10. dubna 2016 15:53 )

Kalouskovic zajeban má tu jedinou kliku, že ho tm neodchyt nějaej pravej "Tibeťan" - nejlépe potomek jednoho z otroků, kterýmu nějaká zločinná lama nechala vypíchnout oči nebo useknout hnáty! By mu asi náozrně přededl umění kungfu a ten hadr mu protáh nosní dírkou

valduk ( 10. dubna 2016 15:44 )

Nebudeš ty ten jeho zhovadilej zfetovanej synek, ty krypliku jeden zmrvenej? Abych si ti po tom tvým škaredým xichtu kterej jen tvůj hnusnej fotr umí rozeznat od ***e neprošel v koních! (páč když ti prokopnu lejnolíheň, tak se sotva spletu že?)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa