Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na Biľakův pomník napsali „svině“ a hájili se: Další bude pro Husáka?

Autor: ČTK, simao - 
20. května 2016
20:03

Dvojice výtvarníků skončila u slovenského soudu kvůli tomu, že poničila pomník komunistického pohlavára a spoluautora zvacího dopisu pro Sověty Vasila Biľaka. U soudu je hájil exministr vnitra a spravedlnosti Daniel Lipšic. Výtvarník Lorenz se děsil: „Dnes postavíme pomník Biľakovi, zítra Husákovi a pozítří Stalinovi?“ A soud nakonec rozhodl, že přemalovat Biľaka na rudo není zločin, ale přestupek.

Soud ve východoslovenském Svidníku zamítl obžalobu výtvarníků Petera Kalmuse a Ľuboše Lorenze, kteří loni natřeli na rudo a opatřili nápisem „svině“ pomník zesnulého vysoce postaveného komunisty Vasila Biľaka v jeho rodné obci.

Soudce v pátek rozhodl, že nejde o trestný čin poškozování cizí věci, ale o přestupek, a předal případ okresnímu úřadu, uvedl server Bardejovský Korzár. Prokurátor proti usnesení soudu podává stížnost.

Exministr: Biľak byl politikem zločinného režimu

„Tento soud je ve skutečnosti o propagaci komunistického režimu. Dnes postavíme pomník Biľakovi, zítra Husákovi a pozítří Stalinovi?“ ptal se Lorenz. Kalmus se omluvil zvířatům za „svini“ na pomníku a zdůraznil, že by pošpinil i další sochy „komunistických zločinců“.

Obhájce, bývalý ministr vnitra a spravedlnosti Daniel Lipšic hájil čin výtvarníků jako nutnou obranu, neboť dvojice chtěla zabránit spáchání trestného činu propagace zločinného komunistického režimu. „Stavět památníky vrcholným představitelům komunistického režimu je podle slovenského práva trestným činem… Biľak proslul jen a pouze jako politik zločinného režimu,“ řekl Lipšic a žádal zprostit své klienty obvinění.

Rudá Marta označila Biľaka za pozitivní postavu

V Česku jsou s reakcemi na smrt Vasila Biľaka spojena i slova, která o komunistickém papaláši pronesla v dubnu 2014 šéfka pražských komunistů Marta Semelová.

„Byl to významný politik Československa. Pro mě to byla pozitivní postava,“ uvedla v České televizi v pořadu, kde také tvrdila, že se Milada Horáková ke svým činům před popravou přiznala. Sama Semelová skončila také u soudu, ten ale vyhrála.

Vasil Biľak zemřel v únoru 2014, v jeho rodné dědině Krajná Bystrá mu věnovali právě pomník a udělili mu také čestné občanství. Komunista Biľak je přitom jako považován za jednoho ze signatářů zvacího dopisu, který v roce 1968 vybízel Moskvu k zásahu proti tehdejšímu československému reformnímu procesu a který se stal formálním zdůvodněním sovětské vojenské invaze do Československa v srpnu 1968.

Rušno u soudu a pokřik „Ať žije socialismus“

Biľakův pomník byl pomalován loni v únoru, krátce poté, co byl odhalen. Později někdo ukradl Biľakovu bustu, která byla součástí pomníku. Podle prokuratury dvojice výtvarníků způsobila škodu 1617 eur (asi 43 700 Kč). Komunisté – i kvůli „ztrátě umělecké hodnoty“ – požadovali 3500 eur (asi 95 000 Kč).

Soudní znalkyně Katarína Bajcurová ale uvedla, že pomník není umělecké dílo, nejde stanovit jeho hodnotu a odhad škody na 1600 eur považuje za přehnaný. V posudku upozornila, že pomník lze chápat jako propagaci zločinů komunismu.

Naopak Helena Polanská z Komunistické strany Slovenska (KSS) v roli poškozené přirovnala výtvarníky k nacistickým komandům a zpochybnila jejich duševní stav. Znalecký posudek Bajcurové označila za ubohý a sepsaný pod nátlakem.

Výtvarníkům v případě prokázání viny hrozilo až roční vězení. Prokurátor navrhoval podmíněný trest a žádal uhrazení škody Komunistické straně Slovenska (KSS). Všechna tři stání, při kterých se svidnický soud kauzou zabýval, provázel velký zájem veřejnosti.

Přívrženci komunistů kašláním, pokřikováním a potleskem rušili průběh jednání a soudce nakonec z jednací síně vykázal tři ženy a jednoho muže, vylíčil Bardejovský Korzár. Během obhájcovy řeči soudce nařídil odejít místopředsedovi KSS Jalalovi Sulejmanovi, který síň opustil s výkřikem „Ať žije socialismus!“. Krátce poté praskla pod vahou přítomných jedna ze tří dřevěných lavic, dodal slovenský server.

tgbg ( 21. května 2016 16:02 )

O komunistickém koncentráku obehnaného ostnatým drátem z dob před r. 1989. Obrovský komunistický koncentrák ČSSR: kde každý měl práci, ale peníze nestačily ani na jídlo, které bylo odporné kvality a stejně nebylo k dostání, kde se na byt čekalo 15 roků, kde zdravotnictví bylo na úrovni středověku a lidé umírali bez pomoci, kde mladí mužové museli posluhovat komunistickým imbecilům 2 roky na vojně, kde nebylo nic k dostání a tak se podplácelo a šmelilo o sto šest, kde se roztahovali ruští okupanti, kteří zde vraždili a kradli co se dalo, kde se denně vypínal el. proud, protože prostě nešel, kde často netekla voda, kde se stály fronty na úplně všechno,kde vzdělání bylo jen pro děti komunistické elity, kde nebylo maso vůbec k dostání, kde komunisti vraždili a odsuzovali k trestu smrti každého, kdo se jim znelíbil, kde byli na hranicích vražděni lidé kteří z tohoto koncentráku chtěli odejít, kde se nedalo odjet na dovolenou do jiné země aniž by to komunističtí darebáci (ne)schválili, kde byli lidi záměrně zavíráni do komunistických kriminálů jako levná pracovní síla, kde byly pro komunistickou elitu Tuzexy, kde se platilo valutami(penězi ze západu!!!!!), kde si komunisti kradli jak chtěli až tento komunistický koncentrák zcela rozkradli a dovedli do naprosté bídy a krachu.

vhs22 ( 20. května 2016 21:46 )

Výstižné, řád od zemana je nemine

Roadwin125 ( 20. května 2016 21:40 )

krejčí svi-ně

Roadwin125 ( 20. května 2016 21:34 )

Napsali pravdu, krejčí ***.

sendrasak ( 20. května 2016 20:59 )

No a? Biĺak přece byl svi.ně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa