Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Nepřijel soudruh Husák, ale Zeman,“ vysmívá se Kalousek prezidentovi

Autor: ČTK, simao - 
2. února 2016
13:42

Prezident Miloš Zeman se stal opět terčem opozičních politiků kvůli jedné drobné aférce z návštěvy Jihomoravského kraje. Když totiž předstoupila hlava státu před žáky v jedné z tamních škol, měli studenti předpřipravené dotazy. „Tak se nám ta výchova z dob socialismu nějak vrací,“ posteskl si místopředseda ODS Martin Kupka. A rýpnout si neopomněl ani Miroslav Kalousek (TOP 09). Vzpomenul soudruha Gustáva Husáka.

Předem připravené otázky pro debatu studentů s prezidentem si nachystali na Střední vinařské škole ve Valticích. Miloš Zeman zavítal do školy při návštěvě Jihomoravského kraje minulý týden.

Studentům rozdala před debatou papírky s otázkami jejich učitelka. „První otázka, děcka, potřebuju, aby se toho někdo ujal. Kristýnka mi tady znervózněla,“ říkala učitelka, zatímco vše natáčela kamera ČT. „Zvednete ruku, po jednom, protože víte přesně, jak máte určené pořadí. Stoupnete si, představíte se, řeknete své jméno a příjmení... Pane prezidente... a položíte dotaz,“ instruovala žáky.

A skutečně. Studenti otázky s množstvím cizích slov četli. Ptali se tak třeba na nestrannost médií, ústavní zákony, na protikuřácký zákon nebo na odebírání dětí v Norsku.

Kalousek: A to nepřijel Husák před rokem 1989

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek celou situaci podrobil kritice. „Třído, panu prezidentovi čtěte z papírků otázky, které jsem vám předepsala a které už svým zněním konvenují jeho názorům. Ty se, Aničko, zeptáš, proč ČT informuje manipulativně a neobjektivně. Ty, Pepíku, si vezmi lísteček s dotazem, proč se někteří evropští politici zpronevěřují svým občanům. To také rád slyší. Potom tu máme Norsko… Pan prezident bude dělat, jako by neviděl, že jen neuměle deklamujete předepsané,“ popisoval nastalou situaci Kalousek. 

„Doslova takto to sice asi nezaznělo, ale přesně tohle se stalo. Na Střední vinařské škole ve Valticích. V roce 2016, nikoli někdy před rokem 1989. A ‚besedovat‘ nepřijel soudruh Husák, nýbrž Miloš Zeman. Trápí mě otázka: Dělají to učitelé o své vůli, nebo už se dnes zase bojí?“ napsal Kalousek na Facebooku.

Před návštěvou prezidenta ve škole ve Valticích rozdali žákům připravené otázky. Před návštěvou prezidenta ve škole ve Valticích rozdali žákům připravené otázky. | ČTK

Přisadila si i místopředsedkyně topky Markéta Adamová. Ta se v pondělí vydala do Českoslovanské obchodní akademie v Praze. „Žáci se obešli bez režie paní učitelky i bez předepsaných dotazů. I tak, a možná právě proto, se debata nesla ve velmi příjemném duchu,“ poznamenala.

Nový týden jsem začala návštěvou Českoslovanské akademie obchodní Resslova 5, kde jsem debatovala se studenty. Žáci se obešli bez režie paní učitelky i bez předepsaných dotazů :-) I tak, a možná právě proto, se debata nesla ve velmi příjemném duchu. Hezké pondělí všem!

Zveřejnil(a) Markéta Adamová dne 1. únor 2016

Do dění kolem návštěvy prezidenta Zemana si rýpl i místopředseda ODS Martin Kupka, který nešetřil ani hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška (ČSSD). Právě ten Zemana na cestě po kraji provázel a nechyběl ani ve škole ve Valticích. Kupka ho označil za „úslužného“.

„Před chvílí jsem si pustil tuto ‚poctivou‘ přípravu kladení otázek prezidentovi. Tak se nám ta výchova z dob socialismu zase nějak vrací... Ještě by mě zajímalo, kdo psal studentům ty otázky? Přičinlivé vedení školy, úslužný pan hejtman Hašek, nebo to přišlo přímo z Hradu?“ napsal Kupka také na sociální síti.

Ředitelka školy na tom nic špatného nevidí

Podle ředitelky Ivany Machovcové ale škola neměla žádný špatný úmysl a do otázek nezasahovala. Ředitelka také míní, že příprava na návštěvu hlavy státu není nic špatného, a nepovažuje toto počínání za chybu. 

„Studenti se v občanské nauce na diskusi chystali. Navíc u debaty byly jenom nižší ročníky, protože ty starší byly na soutěži. Možná by bylo lepší, kdyby děti dotazy kladly spatra, ale není jednoduché hovořit s prezidentem před tolika lidmi. Proto studentům učitelka pomohla formulovat otázky,“ uvedla ředitelka. „Já jsem ani nevěděla, o čem budou diskutovat. Samotní žáci nelibě nesou, jakým způsobem celá situace vyzněla v médiích,“ dodala.

ČTK uvedla, že po odchodu Zemana někteří studenti v rozhovoru se zpravodajem neskrývali zklamání nad tím, že nebyl prostor na bezprostřední otázky. Některým z nich se nezdála šťastná až příliš velká příprava pedagogů na diskusi s prezidentem.

Zemanova Ovčáčka průběh setkání překvapil

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ČTK řekl, že jeho samotného průběh setkání prezidenta se žáky překvapil. Podobnou situaci prý za tři roky krajských cest prezidenta nezaznamenal. Vyloučil, že by žáci dostali otázky na jeho nebo prezidentův popud. Zároveň řekl, že Hrad při dalších podobných akcích udělá vše pro to, aby se podobná situace už neopakovala.

Ani kraj, jako zřizovatel školy, podle hejtmana Haška, který Zemana na cestách doprovázel, nepožadoval žádnou organizovanou diskusi. „Někdy je přílišná iniciativa spíše na škodu,“ poznamenal.

Reace hejtmana Michala Haška na záběry ČT, kdy učitelka rozdávala studentům připravené otázky. Reace hejtmana Michala Haška na záběry ČT, kdy učitelka rozdávala studentům připravené otázky. | Facebook

majojo ( 9. dubna 2016 20:01 )

Kdyby tu dnes vládl Husák nebo kdyby byl Zeman jako on, tak Kalousek jako chemický laborant meje zkumavky někde v prdlákově, Klaus bydlí ve 2+1 a přivydělává si jako řidič autobusu a jen ten Havel si žije furt stejně, kouření, chlast, děvky, tantiémy ze Západu a jeho dílo nikdo nezná.

lukasnazdar ( 5. února 2016 08:53 )

má pravdu petřemetře a jestli se ti Kalousek líbí, tak mu nalez do análu.

lukasnazdar ( 5. února 2016 08:49 )

Dzouhele nejsi ty stejný pako jako Kalousek? Jak můžeš přirovnávat Zemana k tomu idiotovi.

jarypadlo ( 3. února 2016 08:07 )

Přijet tam vý-kal-ousek debata by nebyla protože by jim vyschlastal sklípek a wožralecky by blábolil jak 3 nebo 4 dny nespal protože jednali...asi o qalitě lihu.

rumungro ( 2. února 2016 23:08 )

Ty seš rozkošnej človíček.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa