Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman dostane desítky ochránců navíc. Kvůli teroru

Autor: val - 
23. února 2016
08:58

Počet prezidentových ochránců výrazně vzroste. Jednotka, která se stará o bezpečí Miloše Zemana, se do pěti let zvýší o pětinu, tedy zhruba o 40 lidí. Vzroste ale také počet policistů dohlížejících na premiéra a další vysoké ústavní činitele. Informovaly o tom Lidové noviny (LN).

O nových počtech rozhodl Ústřední krizový štáb, který tak reaguje na současnou bezpečnostní situaci. Koncepce vypracovaná Policejním prezidiem podle LN považuje za největší hrozbu terorismus.

Co se týče ochrany prezidenta, více policistů by mělo zajistit lepší ochranu Pražského hradu, Lumbeho vily, kde Miloš Zeman s manželkou Ivanou bydlí, vstupů do Kanceláře prezidenta republiky a vjezdu do hradního areálu.

Hrad loni posílil ostrahu. Hrad loni posílil ostrahu. | Blesk - David Malík

Informace potvrdil i mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. „Vedení policie skutečně plánuje posílení útvaru tak, aby mohlo garantovat vyšší bezpečnostní standard, a to i pro chráněné ústavní činitele,“ řekl.

Dalších 130 policistů by podle LN mělo přibýt do Útvaru pro ochranu ústavních činitelů, který má na starosti premiéra, šéfy obou parlamentních komor a ministry vnitra, spravedlnosti, zahraničí a financí, případně některé oficiální budovy státních institucí.

Co nosí Zemanova ochranka v černé aktovce? Multifunkční ochranný štít. Co nosí Zemanova ochranka v černé aktovce? Multifunkční ochranný štít. | Foto Blesk - Zbyněk Schnapka, archiv

Miloše Zemana v současnosti hlídá zhruba 200 policistů. Celkové posílení obou jednotek bude stát 330 milionů korun.

tgbg ( 23. února 2016 16:24 )

Připosc*ný, podělaný a věčně namol opilý stařec má strach z ruských nacistů. Ten dopadl.

1pepan ( 23. února 2016 10:36 )

Takže se s Zemanem počítá i dalších 5 let, kdo si je tím tak jistý? Vláda chránit sebe dokáže dobře, ale celý národ chránit odmítá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa