Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Má jít Zeman kvůli Hanče a Tonče z Hradu? Velezrada to není, soudí Fiala

Autor: val - 
11. února 2016
17:23

ODS se nepřipojí k případné žalobě, kterou chce na prezidenta Miloše Zemana podat místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, pokud hlava státu neodstoupí. Ženíškovi vadí, že Zeman hovořil na setkání s občany o výkupném zaplaceném za dvě unesené Češky. Šéf ODS Petr Fiala tvrdí, že takové počínání nelze považovat za velezradu.

„Není to velezrada,“ odmítl Fiala návrh na sesazení Miloše Zemana. ODS se podle něj bude snažit, aby se Zeman po skončení mandátu nestal znovu prezidentem, ale učiní tak prostřednictvím voleb, nikoli soudní cestou. 

Více o Miloši Zemanovi a jeho výroku najdete zde.

Ústavní žalobu pro velezradu chce na prezidenta podat první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, pokud Zeman sám neodstoupí z funkce hlavy státu. Měl by tak podle Ženíška učinit poté, co ve středu na setkání s občany hovořil o tom, že Česko zaplatilo výkupné 150 milionů korun za dvojici unesených Češek v Pákistánu. Následně se hájil, že pouze citoval média.

Čtvrteční jednání sněmovny byla ve znamení interpelací. Petr Fiala (ODS) se ptal premiéra na chyby ve služebním zákoně. Čtvrteční jednání sněmovny byla ve znamení interpelací. Petr Fiala (ODS) se ptal premiéra na chyby ve služebním zákoně. | Blesk / Zbyněk Pecák

„Prezident rozjíždí další kolo reality show, kde hrají hlavní roli informace, které mají zůstat tajné. Podle mého názoru naprosto záměrně ohrožuje bezpečnost ČR,“ komentoval to Ženíšek, který už prý začal shánět podporu pro svůj návrh.

Podle ústavy podává žalobu pro velezradu na prezidenta senát. K přijetí návrhu jsou zapotřebí hlasy tří pětin přítomných senátorů, následně ji musí schválit ještě tři pětiny všech poslanců.

Fiala ale na adresu Ženíška podotknul, že není dobré přehánět to s gesty. „ODS se k žalobě nepřipojí,“ uzavřel.

rumungro ( 13. února 2016 10:08 )

cz.sputniknews : "Soros vyzval západní lídry,aby se neobávali ÍSIS,ale Ruska."

animka ( 13. února 2016 09:07 )

Dobře, že to Zeman řekl. Jinak jsem ale pro, aby odstoupil. Takový prezident je jen pro ostudu.

brunos ( 13. února 2016 08:26 )

 TOP 09 už neví jak by se ještě víc znemožnila.

rumungro ( 13. února 2016 02:32 )

Milý Míšo,výkupné dostaneš,ale nesmíš být líný a musíš s nimi provádět to,co muslimové prováděli s Hančou a Tončou.

marlen52 ( 12. února 2016 16:07 )

teď chtějí aby odstoupil Stropnický že proflákl ty peníze za Tonču a Hanču ale je to dobře proč by lidi nesměli vědět jak to chodí aspoň víme proč nejsou peníze na nemocné lidi a na důchody

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa