Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman: Migrační krize není minulost, ale možná hrozivá budoucnost

Autor: val, ČTK - 
18. února 2016
13:25

Migrační krize není minulostí, ale může být hrozivou budoucností, prohlásil prezident Miloš Zeman. Uvedl to poté, co se ve čtvrtek sešel se svým slovinským protějškem Borutem Pahorem. Na řešení migrační krize se dvojice politiků neshodla, slovinský prezident se vyslovil pro přerozdělování uprchlíků v rámci Evropské unie. Uvedl také, že se některá slovinská stanoviska od těch českých a visegrádských liší.

„Co se týče našich postojů, v demokratické společnosti bývá obvyklé, že některé postoje se shodují, jiné postoje se liší,“ řekl k rozdílům Zeman. Shoda je podle něj v důrazu na důslednější ochranu vnějších hranic EU, rozdíl naopak v postoji ke kvótám nebo relokačním mechanismům. „Možná, že bychom našli kompromis v tom, že bychom se shodli na určení horního limitu uprchlíků,“ poznamenal.

Pahor, jehož zemí již prošlo více než 450.000 uprchlíků, na rozdíl od Zemana a české vlády podporuje kvóty na přerozdělení uprchlíků. Nedovede si představit, jak bude možné dospět ke společné evropské politice, pokud se Evropa nesjednotí na minimálním počtu přijatých uprchlíků při přerozdělení těch, kteří žádají o azyl ve všech evropských zemích.

„Skupina V4 má některá konkrétní stanoviska k řešení uprchlické krize, která se poněkud liší od pohledu Slovinska na tuto problematiku,“ podotkl. Má to za částečně pochopitelné, protože středoevropské země nyní nejsou přímo vystaveny uprchlické vlně. Země V4 například podporují záložní řešení, spočívající v zesílení ochrany hranic Makedonie a Bulharska s Řeckem.

Miloš Zeman neodešel z jednání s prázdnou. Jak informoval na sociálních sítích jeho mluvčí Jiří Ovčáček, český prezident obdržel od svého slovinského protějšku Řád za mimořádné zásluhy.

Co si myslí prezident Miloš Zeman o migrační krizi? Podívejte se na video:

Video Zeman: Uprchlická vlna nás zasáhne nejpozději na jaře. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa