Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin ocenil českého „přítele“. Velká pocta, nebo další krok k Rusku?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. února 2016
18:00

Pro českého europoslance Jiřího Maštálku (KSČM) je to příjemná zpráva. Za své proruské aktivity se dočkal ocenění v podobě Řádu přátelství, o kterém rozhodl ruský prezident Vladimir Putin. Někdo v tom vidí velkou poctu, jiný další příklad přibližování k Rusku. Politolog Zdeněk Zbořil to přirovnal k Templetonově ceně pro Tomáše Halíka v Londýně. Vyznamenává zkrátka Západ i Východ. Který však rozdělily protiruské sankce.  

"Těm, co nemají rádi KSČM, to bude důvodem k nějakému vzrušení, kritice. 11 až 13 procent voličů KSČM to budou považovat za velkou slávu. Nic se ale nestane, ČR se nezboří. Odkud jinak ale členové KSČM mohou vyznamenání dostávat? V podstatě odnikud," řekl Blesk.cz o ocenění pro komunistického europoslance Maštálku politolog Zdeněk Zbořil. 

"Tak, jako se dávají medaile, vyznamenání nebo ceny nekomunistickým politikům, tady to dostává komunista. Udílení řádů a cen je však vždy jakousi přípravou na to, že se bude v té politické agitaci přitvrzovat. Nejdřív se dá někomu cena, pak je pozván na univerzitu, pak se mu vydá kniha a pak už je třeba i cesta k různým funkcím. Ono je to vlastně stejné jak Templetonova cena panu Halíkovi a jeho roční působení ve Spojených státech, jenom tím dárcem a donátorem té možné politické kariéry je někdo jiný," upozorňuje Zbořil. 

"Je to vyjádření nějakého přátelského vztahu k panu doktorovi Maštálkovi a já myslím, že po odchodu pana Remka tam takový otevřený přítel Ruské federace nesedí, jako jsou právě lidé z KSČM a z té malé frakce Evropská levice," míní Zbořil. "Jsem ale překvapen, že je to pan doktor Maštálka, protože si myslím, že zrovna on nemá velkou politickou budoucnost. Buď se s ním moskevské vedení loučí, nebo předpokládá, že bude ještě prospěšný," dodává pro Blesk.cz politolog.

Nad motivem přítele Ruska se pozastavil i šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. "Pro soudruha přítele je skutečný soudruh zase jenom soudruh přítel," glosoval Maštálkův úspěch.

Ale upozornil i na jeden problém. "Málokdo si uvědomuje rozsah ruské propagandy na naše každodenní uvažování. Je skutečně mistrovsky vedená. Domnívám se, že Putinův režim si myslí, že ČR je ideální vstupní branou do EU a aby našim prostřednictvím Unii co nejvíce oslabil. To je logický zájem Ruské federace. Má tady mnoho posluchačů i mnoho těch, kteří tomu pomáhají. To je prostě fakt," řekl Blesk.cz Kalousek. 

Fiala: A teď se vyznamenají Putin se Zemanem

"Koho vyznamenává prezident Putin je jeho věc. Nás spíše musí trápit, koho oceňuje náš prezident. Ale Putin a Zeman se za chvíli jistě vyznamenají navzájem," vzkázal v SMS šéf ODS Petr Fiala, který i na sjezdu občanských demokratů upozorňoval, že nás Miloš Zeman přibližuje putinovskému Rusku.

Europoslanec a místopředseda Delegace EP v parlamentním shromáždění EU-Rusko Maštálka se objevil mezi 11 cizinci, které ve svém výnosu uvedl Vladimir Putin. Vedle politiků z Číny, ale i Rakouska či Monaka. Znění výnosu se objevilo 29. ledna na oficiálních stránkách Kremlu. Řád tak zatím nepřevzal, ani ho kvůli tomu nikdo nekontaktoval.

"Jirka Maštálka se dlouhodobě snaží posilovat vztahy mezi EU a Ruskem. Myslím si, že velmi pragmaticky a pozitivně ve směru pro obě strany. Předpokládám, že to je pro něj čest, ještě jsem s ním o tom ale mluvit nestihla. Je to ale také jen ukázka jeho dlouholeté práce tak, aby to, co někteří politici jsou schopni zničit jednou svou větou či jedním svým výrokem, bylo zachováno, protože Rusko pro nás prostě musí zůstat partnerem. Bez toho se neobejdeme," řekla Blesk.cz europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

Ocenění v době špatných vztahů a sankcí mezi Západem a Východem

Jisté však je, že vztahy mezi Západem a Východem jsou napjaté. Nejen kvůli odlišnému postupu při bojích v Sýrii, ale také v souvislosti s přetrvávajícími protiruskými sankcemi a odvetnými opatřeními, které dál rozdmychávají napětí mezi EU a Putinovou zemí.

"Já si myslím, že to byl špatný krok, špatné řešení od samého počátku. Jenom to nahlodalo důvěru v EU jako instituci. Zbytečně to zkalilo vztahy mezi Unií a Ruskem, kde výhodnější forma by samozřejmě byla lepší spolupráce," upozorňuje Maštálka.

"Budu rád, když někdy na jaře bude konstatováno, že je to přebytečný nástroj z pravěku a že předtím, než uvalovat sankce, se musí pochopit to či ono v jednání partnera," řekl Blesk.cz Maštálka. Sankce přitom byly na Rusko uvaleny za jeho opětovné zabrání kdysi ruského Krymu. A zpřísněny i za údajnou podporu proruských rebelů v bojích na východní Ukrajině.  

"Pro Rusko jsou sankce mnohem tíživější než pro nás. Evropa se s nimi snadno vypořádala a některé věci jako třeba lidská práva nebo porušování mezinárodních dohod, agrese silnějších vůči menším nejsou hodnoty, které bychom měli vyměňovat za ekonomické výhody. Chceme žít nejenom v prosperujícím, ale také bezpečném světě," dodává pro Blesk.cz Miroslav Kalousek.

Také europoslankyně Konečná uvedla, co si o sankcích myslí: "Sankce nikdy nikde v mezinárodní politice nic nevyřešily. Vždy postihnou jenom řadové občany, postihly naše podnikatele, což se koneckonců dnes jasně ve statistikách ukazuje, postihly naše zemědělce a já si myslím, že dělat nesmyslná opatření, která nikdy nenašla jakoukoli oporu v tom, že by měla smysl, bylo jen ukázkou hlouposti evropských politiků, kteří na ně přistoupili. Sankce měly být dávno zrušeny," kontruje Konečná

suov ( 7. května 2016 17:29 )

No to bude tím, že pravičáci už vše vykradli a není na platy, nemáš v tom prsty i ty?

suov ( 7. května 2016 17:25 )

Samo- samosebou, ty budeš ten odborník na všechno, jen se podívej na ruský kanál 1, ale ty budeš zfetovaný, takže se vyspí tupá hlavo,,

suov ( 7. května 2016 17:21 )

tgbg: sakra to všechno přijde, jen nebuď netrpělivý, ty malý pravicový us vrahounku, řiťovlezu,,

suov ( 7. května 2016 17:18 )

No jednou větou, magorovi musíš vždy napovědět- Velká pocta, ale i další krok k ruskému státu a jeho občanům, pochopil jsi to?

rumungro ( 1. března 2016 15:15 )

Kdybys tak věděl Putine, kolik politickýho plevele se u nás, díky Tobě, živí !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa