Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo přikázal sestřelit nad Ukrajinou let MH-17? Putin, tvrdí investigativci

Autor: ČTK, tmp - 
25. února 2016
08:14

Ruský prezident Vladimir Putin je odpovědný za zkázu letu MH-17, kterou nepřežilo 298 lidí na palubě. Rozhodl totiž o přesunutí protiletadlového systému Buk, který loni v létě nad východní Ukrajinou dopravní letadlo sestřelil. Uvádí to skupina investigativních novinářů Bellingcat ve zprávě, kterou ve středu zveřejnil nizozemský list NL Times.

Skupina Bellingcat zveřejnila první část své zprávy o šetření zkázy letu MH-17, kterou nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě, počátkem ledna. Uvedla v ní, že malajsijský boeing sestřelila protiletadlová raketa Buk, která k východoukrajinskému městu Snižne dorazila z Doněcka, hlavní bašty proruských separatistů. Tam prý byla převezena ještě v červnu od 53. protiletadlové raketové brigády, dislokované nedaleko Kurska v centrálním Rusku.

Ve středeční zprávě Bellingcat uvádí, že odpovědnost za sestřelení malajsijského letounu nese dvacet ruských vojáků, kteří protiletadlový systém obsluhovali. Kterýkoli z nich ví, kdo osudnou raketu vypálil. Odpovědnost za smrt civilistů nese podle investigativní skupiny Putin a jeho ministr obrany Sergej Šojgu, kteří údajně o přesunu zbraně na východní Ukrajinu rozhodli.

Zjištění žurnalistů bylo předáno nizozemské prokuratuře, která příčiny katastrofy vyšetřuje. S výsledky svého šetření má veřejnost seznámit do poloviny letošního roku.

Rusko závěry Bellingcat ostře kritizuje a odmítá uznat. Místopředseda branného výboru horní komory ruského parlamentu Franc Klincevič označil tvrzení investigativců za „novinářskou kachnu“ a vyjádřil přesvědčení, že skutečná pravda o příčinách incidentu vyjde brzy najevo.

Samo ( 25. února 2016 13:51 )

Zbraně hromadnáho ničení nejsou jenom zbraně jaderné ale i chemické a ty tam rozhodně byly použil je Saddám proti Kurdům.

cicihala ( 25. února 2016 12:28 )

Jasně, za všechno může Putin... To určitě, kdo má trochu mozku v hlavě, tak na takovýhle sprostý protiruský pomluvy už neskočí. Největší kriminálníci na světě jsou USA, jejich CIA je zapletená do všeho. Kam nemůže čert, tam nastrčí cia...

tgbg ( 25. února 2016 10:45 )

Všichni moc dobře víme, že rusáci napadli Ukrajinu, rusáci ukradli Ukrajině Krym,rusáci páchali zvěrstva na ukrajinských civilistech......Ruská FSB(KG se všemožně snaží ututlat to, že to byli rusáci, kteří údajným povstalcům předávali a dále předávají zbraně a válečný materiál. Ruští fašističtí vrazi se neštítili ani sestřelit civilní letadlo se stovkami nevinných civilistů. Byli to ruští ultrafašisti, kteří nedovolili nizozemským vyšetřovatelům se ani přiblížit k sestřelenému letadlu dokud nezahladili své stopy. Dodnes Rusko nepředalo Holandské vyšetřovací komisy všechny informace atd.Rusko sponzoruje a vytvořilo tetroristy z ISIS,které dodnes zásobuje a obchoduje s ropou!To Ruské dopravní letadlo Airbus v Egyptě co jim ISIS vyhodila do luftu má na svědomí stejně jako řízené útoky v Paříži americká FSB-KGB. Navočkovala pár muslimských fanatiků,kterým dala informační a zbraňovou podporu atd.Vystrašila tím frantíky a rusům dala najevo,že to bombardování jejich kamarádů z ISIS a jejich cisteren jim neprojde jen tak!!!!Rusáci jsou šme.jdi co podporují vraždění a terorismus a banderovce!!!

cid2000 ( 25. února 2016 10:24 )

Lidi jim to už nevěří ty jejich informace těm sluníčkářům!!!Čím více budou lidem zvracet tyhle přitroublé řízené masivní proti-Ruské informace, tím více jim lidi nevěří už a nebudou věřit!!Ten pád letadla mají na starosti americká C.I.A., která navedla Kyjevské banderovské p.i.t.o.m.c.e, že to pak celý svět okamžitě svede na Rusko!!!Dodnes Ukrajina nepředala Holandské vyšetřovací komisy všechny informace atd.A nikomu to nevadí,ale každému je jasné,že to prý udělal osobně Putin.jsme trapáci prvního kalibru!USA s Tureckem sponzorují a vytvořili tetroristy z ISIS,které dodnes zásobují a obchodují s ropou!To Ruské dopravní letadlo Airbus v Egyptě co jim ISIS vyhodila do luftu má na svědomí stejně jako řízené útoky v Paříži americká C.I.A.!!!Navočkovala pár muslimských fanatiků,kterým dala informační a zbraňovou podporu atd.Vystrašila tím frantíky a rusům dala najevo,že to bombardování jejich kamarádů z ISIS a jejich cisteren jim neprojde jen tak!!!!Jsme jen západní šme.jdi z NATO co podporují vraždění a terorismus a banderovce!!!

ohrazenice ( 25. února 2016 10:16 )

Sobotka vysvětloval zdražení elektřiny a že vláda s tím nic nemůže udělat. Sobotka tak jako bývalí premiéři je v radě ČEZu. A ročně má milionové bonusy jako člen rady. Sobotka lže o všem co říká. Je to slouha dederon Merkelové a EU.

Zobrazit celou diskusi