Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Grossův přítel a tajemství uhlobarona: „Dali jsme půl miliardy lobbistům“

Autor: simao - 
10. prosince 2015
05:00

Půl miliarda lidem, kteří se snaží ovlivňovat politiky. O tak vysoké sumě mluví někdejší uhlobaron Antonín Koláček v nové knize o privatizaci Mostecké uhelné. Zmiňuje přitom i někdejšího přítele Stanislava Grosse – zbrojaře Pavla Muselu. Zajímavých postav je však v kauze MUS hned několik. Včetně samotného Koláčka.

Někdejšího manažera Mostecké uhelné (MUS) Antonína Koláčka vyzpovídal v nové knize „Jak se těží miliardy?“ novinář Luboš Xaver Veselý. Uhlobaron tu rozkrývá některé neznámé skutečnosti, vypráví o vztahu podnikatelů, lobbistů i politiků. I on byl v roce 2013 odsouzený ve Švýcarsku, kde soud řešil údajné praní špinavých peněz vyvedených z MUS. Nepravomocně dostal 4,5 roku.

Koláček je ale také věřícím buddhistou, který si pořídil v Říčanech u Prahy velké sídlo, na zahradu umístil řadu orientálních prvků a ke švýcarskému soudu přinesl soudkyni svíčku.

„Zjistil jsem, že svět byznysu je plný válečných taktik, přetahování a přetlačování a mým bytostným naladěním je spolupráce s lidmi,“ tvrdil v roce 2013 u švýcarského soudu muž, kterému prý změnily život návštěvy Indie, Nepálu a Číny.

Ve svém archivu přitom má i řadu fotek s politiky. Vyfotil se kdysi i s Milošem Zemanem, Václavem Klausem či Václavem Havlem. 

Uhlobaron Koláček mezi politiky: S Dagmar a Václavem Havlovými Uhlobaron Koláček mezi politiky: S Dagmar a Václavem Havlovými | Reprofoto Luboš Xaver Veselý: Jak se těží miliardy?

O pomoci lobbistů při privatizaci Mostecké uhelné prohlásil Koláček v knize Xavera Veselého: „Když jde člověk zezdola a dívá se na svět vládnoucí třídy, tak jsem věřil, že jsou lidé, kteří nám mohou pomoci svým vlivem. Pomoci k tomu, abychom dokončili privatizaci. To byl náš hlavní cíl. K tomu jsme hledali lidi v ODS a ČSSD. Občas si za to někdo řekl peníze a my jsme to většinou akceptovali.“

Koláček prozradil, že celkem vyplatili lobbistům více jak půl miliardy korun. „Půl miliardy korun rozdaných lidem, kteří se živí tím, že ovlivňují politiky,“ poznamenal k tomu autor knihy Veselý.

Na vydání jeho výbušné knihy však zareagovali i právníci někdejších manažerů Mostecké uhelné. "Ve skutečnosti z výroků Antonína Koláčka nelze v žádném případě dovozovat, že by hovořil o úplatcích. Připomínám, že i švýcarský soud v Bellinzoně v případě mých klientů korupční jednání jednoznačně vyloučil. Autor podle našeho názoru záměrně zkresluje realitu, aby uměle zvýšil prodejnost své knihy," napsala v tiskovém prohlášení advokátka Karolina Zelenková.

V případě privatizace MUS se každopádně o velké peníze skutečně hrálo. V roce 1999 prodal stát (po schválení vládou Miloše Zemana) svůj zbývající podíl 46 procent za 650 milionů korun. O několik let později koupil miliardář Pavel Tykač podíl 49 procent za 10 miliard...

V nedořešené kauze se přitom objevují nejrůznější zajímavé postavy. Třeba belgický finančník a makléř Jacques de Groote. Někdejší ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) a výkonný ředitel Světové banky (IBRD). Ve Švýcarsku nepravomocně odsouzený k peněžitému trestu za údajný podvod při nákupu menšinového podílu MUS společností Appian od českého státu. Právě v Appianu dělal Koláček manažera.   

Uhlobaron a miliardář Koláček a Belgičan Jacques De Groote: Oba stanuli na lavici obžalovaných v kauze Mostecké uhelné. Uhlobaron a miliardář Koláček a Belgičan Jacques De Groote: Oba stanuli na lavici obžalovaných v kauze Mostecké uhelné. | ČTK

Dále je tu Čech Luboš Měkota. Další z privatizátorů Mostecké uhelné, Koláčkův někdejší kolega z čela MUS, který však v březnu 2013 zemřel ve věku 54 let na infarkt myokardu. Náhle, na golfovém hřišti nedaleko Berouna.

Uhlobaron Měkota: Jeho stíhání v kauze MUS bylo po jeho náhlé smrti zastaveno. Uhlobaron Měkota: Jeho stíhání v kauze MUS bylo po jeho náhlé smrti zastaveno. | ČTK

Ale také zbrojař a lobbista Pavel Musela. Muž, který za záhadných okolností spadl v říjnu 2008 z posedu, což policie klasifikovala jako pokus o vraždu. Přišel při tom o paměť.

„Koncem roku 2008 vychází v týdeníku Euro článek s titulkem Tučná provize pro Grossova zbrojaře. Odhaluje zajímavé detaily. ‚Přítel Stanislava Grosse, zbrojař Pavel Musela, by si mohl nechat změnit pravopis svého jména. Vzhledem k informacím z prolomených bankovních tajemství v několika švýcarských bankách by mnohem přiléhavěji vypadalo jméno Pavel MUSela,‘ žertuje v úvodu autor textu Pavel Matocha. Podle Matochy je Musela osobou, která zřejmě velmi ovlivňovala celou privatizaci Mostecké uhelné,“ upozorňuje ve své knize o MUS Luboš Xaver Veselý. 

Pavel Musela (vlevo) se přátelil s někdejším lídrem ČSSD Stanislavem Grossem. Pavel Musela (vlevo) se přátelil s někdejším lídrem ČSSD Stanislavem Grossem. | Archiv Blesku, ČTK

Na Grossova přítele Muselu se zeptal autor knihy „Jak se těží miliardy?“ i samotného Koláčka. „Pana Muselu jsem potkal na nějaké společenské akci... Byl mi představen jako člověk, který se dobře vyzná ve zbrojním průmyslu, má dobré kontakty a vyzná se... Pomáhal nám s lobbingem a s kontakty,“ zmínil Koláček. „Na aktivity lobbistů jsme vynakládali ročně desítky milionů korun. Pavel Musela nebyl jediný,“ uvedl Koláček, podle kterého bylo Muselovi vyplaceno 5 milionů dolarů.

donaf ( 10. prosince 2015 18:41 )

Všichni věří jen v prachy a modlí se proto, aby jim každá zlodějna prošla a pořád dokola. Jeden větší dobytek než druhej.

rumungro ( 10. prosince 2015 18:35 )

Nic nového.Koláčkova reklamní šou. Kupto si mě, laskavý čtenáři a budeš šokován,jaky mám známosti.Na konci knihy se dozvíš,jak to doopravdy dopadlo v té sauně.

henryj ( 10. prosince 2015 15:55 )

Že je věřící BUDHISTA?!!!Co na tom.KALOUSEK (byl,snad ještě je) věřícím a jak si pomáhal a rozfofroval republiku.Boží příkázání mu byla ukradena jako vše.Tak to zní,pro přehled. 7. Nepokradeš. (Nezcizuj majetek druhých lidí).

merrylou212 ( 10. prosince 2015 14:12 )

Hrabali všichni, teď, když nastal čas lámání chleba, tak nikdo nikoho neznal. Hnus !!!

ferrys ( 10. prosince 2015 12:44 )

Havel byla jenom nastrčená loutka a zástěrka, opájející se prezidentstvím, pro estébáky Klause-Pružinského a jeho konfidenty za účelem zakrývání megazlodějin.To byla ta "léčba Klausem", vše totálně rozkrást a zničit.Za minulého režimu to byli tzv. nomenklaturní kádři, po převratu to musel zakrýt tzv. "Registr Z", aby se nepoznaly ty jejich předchozí rejdy.Sotva vyučenci Rittig Bakala a další, napojení na ODS se stali tím pádem miliardáři.Stejně tak za dva měsíce se stali Jůdry Janoušek a spol.JInak spodina, která nestojí ani za plivanec, včetně Klause.A to ještě tento exot pobírá peníze od daňových poplatníků na ten jeho "institut".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa