Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řetězce mají od zemědělců mléko za pakatel. Kupujícím ho ale nabízí draze

Situace s cenou mléka je už prý dramatická
Situace s cenou mléka je už prý dramatická  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK, sou - 
26. srpna 2015
18:29

Situace s cenou mléka je už podle ministra zemědělství dramatická. Zemědělci ho musí prodávat pod výrobní cenou, protože ho je díky ruskému embargu přebytek. Obchody této situace ovšem zneužívají – ceny pro spotřebitele nesnížily. To jsou závěry ze středečního jednání ministrů zemědělství V4 a Slovinska, Bulharska, Rumunska a Rakouska, kterého se zúčastnil i Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Pokles cen je dnes už dramatický. Mnoho zemědělců prodává mléko pod výrobními náklady už několik měsíců,“ řekl Jurečka.

Zvláštní je podle něj také to, že došlo k meziročnímu propadu prodejní ceny mléka od zemědělců mezi 15 až 20 procenty. V maloobchodní síti ale k takovému poklesu cen nedošlo – pro spotřebitele je cena stále stejná. „Je evidentní, že tady obchodní řetězce této situace využívají ve svůj prospěch,“ míní Jurečka.

Evropská komise by podle něj k tomuto problému měla přistoupit zodpovědně a přinést funkční opatření, která by situaci vyvolanou evropskými sankcemi Rusku řešila. Po nástupu ruského embarga sice Evropská komise představila několik nástrojů, ty ale podle Jurečky moc nefungují.

7. září by se mělo k tématu konat mimořádné zasedání ministrů zemědělství. Zde Jurečka doufá, že budou představena reálná řešení a nepůjde jen o další diskusi nad problematikou nízkých výkupních cen mléka od zemědělců.

Jen neochucené mléko ve školách Jurečka nechce

Ministr zemědělství také nesouhlasí s návrhem Evropského parlamentu, aby v projektu školního mléka bylo jen neochucené a neslazené mléko, chce tam i další mléčné výrobky. „Pro nás je i kvůli současnému stavu v sektoru mléka nepřijatelný návrh Evropského parlamentu ohledně projektu školního mléka, který by znamenal především výrazné zúžení nabídky podporovaných mléčných výrobků," řekl Jurečka. Návrh Evropského parlamentu označil za nelogický.

S kritikou se přidala i státní tajemnice ministerstva zemědělství a rozvoje venkova Slovenské republiky Magdaléna Lacko-Bartošová. Podle ní by měla být nabídka rozšířená také například na sýry a jogurty.

Dotace na mléko ve školách vzrostly   

V loňském školním roce vzrostly dotace z 58 na 59 milionů korun, počet zapojených škol se pohyboval okolo 3000, program se týkal zhruba 590 000 žáků.  

Program, který v jednodušší formě fungoval již před rokem 1989, znovu odstartoval v roce 1996 a byl ze začátku bez dotací. Stát na něj začal finančně přispívat v roce 1999. Od vstupu země do EU v roce 2004 začala na školní mléko posílat peníze také Unie. Program byl původně určen pro žáky základních škol, od září 2009 mohou dotované mléčné výrobky konzumovat také děti z mateřských škol a studenti středních škol.

Víc států, větší síla

Vůbec poprvé se zasedání V4 plus 4 zúčastnila i zástupkyně Rakouska. „Máme spoustu společných témat a také se ukazuje, že toto uskupení V4 plus 4 je schopno některá témata lépe prosazovat na evropské úrovni, přinášet je na Radu ministrů a mít větší šanci na úspěch. Ve vzájemné shodě dokážeme lépe své záměry prosazovat“ uvedl na brífinku ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

naidka ( 26. srpna 2015 20:23 )

U nás jsou tyhle automaty na mléko taky. Velký zájem lidí jsem u nich neviděla a jestli zemědělci z toho mají nějaký velký přínos, toť otázka.

w.mojko ( 26. srpna 2015 20:14 )

u nas dali na vela miest,pri nakupnych centrach chladiace automaty pestovatelia krav, tu si kazdy naberie, kolko mlieka potrebuje. Denne cerstve, upravovane len zakladnou pasterizaciou, lacnejsie... A chovatelia ziskaju viac, ako keby mlieko dodavali nenazranym obchodnym retazcom

valdom_hayzle ( 26. srpna 2015 19:58 )

Já kupuji jedině jihočeské plnotučné, vždy když je v akci v některém řetězci. Vezmu 2 balení a nějakou dobu vydrží. Ostatní mléka jsou hnusná, a ani jihočeské bych za plnou cenu nekoupil, *** za takovou cenu.

Zobrazit celou diskusi