Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stáčenka přežila! Ministr chce ale omezit dovoz sudových vín ze zahraničí

Jurečkovo ministerstvo zemědělství chce omezit dovoz sudového vína
Jurečkovo ministerstvo zemědělství chce omezit dovoz sudového vína  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Dan Černovský)
Autor: simao, ČTK - 
18. března 2015
17:21

Kolem stáčeného vína se v Česku rozhořely vášnivé diskuze. hrozilo, že zmizí z tisíců vinoték. Ministr zemědělství Jurečka se totiž vydal na tažení proti pančovanému vínu a černému trhu s vínem. Vyslyšel vinaře a chce alespoň výrazně omezit dovoz sudových vín!

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes jednal s vinaři. Výsledek? Chce omezit dovoz sudových vín. Do budoucna by se mohlo dovážet a dále prodávat pouze v baleních s etiketou o objemu do 25 litrů, která nelze znovu plnit.

Domácí vinaři budou moci sudové víno prodávat kromě svých sklepů či prodejen i ve smluvních vinotékách. Smlouvy by však měla nově evidovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). "Zahraniční sudová vína nebo vína vyrobená u nás z dovezených hroznů necháme stočit do balení určeného pro konečného spotřebitele, a to v obalu, který se nedá znovu naplnit (takzvaný bag in box nebo láhev)," řekl Jurečka. Zákazníci tím podle něj získají větší jistotu, že si nekupují pančované víno.

Ministerstvo chce chystanou novelu předložit vládě do konce prvního pololetí. „Tím víceméně zásadním způsobem zužujeme ten prostor, aby mohlo docházet k ilegální manipulaci s nápojem, aniž by o tom věděl dovozce a ten, kdo ho stáčí nebo prodává,“ uvedl ministr.

Pro dozorové orgány pak bude díky plánovaným změnám jednodušší najít konkrétního viníka. Vinaři, kterým bude prokázáno porušování zákona, by podle záměru ministerstva měli přijít na dobu dvou až tří let o možnost čerpat dotace. Již dříve padl návrh na posílení kontrol – zřízení „vinařské kobry“, tedy speciálního týmu, který by vyhledával podvodníky s vínem. „Abychom mohli dělat akce nejenom občas, ale prakticky v průběhu každého týdne,“ uvedl Jurečka, který chce k tomuto úkolu vyčlenit 15 až 20 odborníků z celní správy.

"Bohužel dnes až příliš často se setkávají inspekční orgány s tím, že za moravská vína jsou vydávány různé padělky, plagiáty, spíše hodně drahé vinné střiky, které Moravou maximálně projely v cisterně, která nebyla ani oznámena orgánům celní správy," uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Podle Svazu vinařů ČR stát přijde v důsledku černého trhu s vínem ročně o 2,5 miliardy korun. Nezdaněno skončí zhruba 100 milionů litrů vína ročně. Sudové víno se v Česku prodává na zhruba 30 000 místech. Takové množství prodejců prý není možné za současných právních předpisů uhlídat. Jurečkovo ministerstvo proto zkoumá různé možnosti.

Další ze zamýšlených variant bylo výrazné omezení prodeje sudového vína – prodej pouze u vinaře v jeho sklepě. To by však mělo značný dopad pro tisíce vináren, vinoték a dalších míst, kde se stáčené víno prodává.

dandova ( 19. března 2015 08:26 )

Nejdřív zamést před vlastním prahem, pak zakazovat.

mememumu ( 18. března 2015 18:47 )

Dovážet kvalitní sudové víno? A který blb.ec by prodával kvalitní víno jako sudové?

mememumu ( 18. března 2015 18:38 )

Proč by sis nemohl také koupit dobré sudové Francouzské nebo Italské víno? No protože nic takového u nás neexistuje. Kdo chce dovozové víno za dobré ceny, pro toho jsou bag in boxy. Stejně tak nemůžeš koupit maďarský burčák, protože nic takového neeixtuje. Můžeš si koupit maďarský kvašený hroznový mošt (vhodné pro prasa.ta, ale i ta mají právo na život a chlast).

Dannero ( 18. března 2015 18:26 )

Vidím to jako vinařský kartel a snahu o kompletní likvidaci zahraniční konkurence za státní peníze. Proč bych si nemohl také koupit dobré sudové Francouzské nebo Italské víno? Od toho je to vinotéka abych si víno vybral, na místě ochutnal a sám zjistil jeho kvalitu.Nepotřebuji aby mi někdo nařizoval že musím pít jen české víno jen proto že to tak chtějí čeští vinaři. Stejné je to s burčákem, pokud mi nabídnou kvalitní maďarský, mimo českou sezonu nebudu mít nic proti.

Zobrazit celou diskusi