Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exministrovi Bendlovi se narodil syn: Při domácím porodu!

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. března 2015
16:38

Petru Bendlovi se narodil další syn. Tentokrát však při domácím porodu! Pro exministra to byl nezapomenutelný životní zážitek. Řada odborníků se však shoduje – domácí porod může ohrozit zdraví dítěte. Když dojde na porodní komplikace, rozhoduje každá vteřina.

„Narodil jsem se tátovi do dlaní 14. března v podvečer doma v Dolním Bezděkově a jsem tak po 58 letech dalším rodákem v naší obci. Jmenuji se Adrian Bendl a moje statečná a milovaná maminka i já jsme zdraví a v pohodě.“ Tímhle statusem se exministr zemědělství Petr Bendl pochlubil na Facebooku. A přidal i dva snímky malého Adriana. Na jednom je Bendl společně se svým synem. „Je to neskutečný pocit, když vám syn takto sklouzne do dlaní,“ řekl Bendl na dotaz Blesk.cz, jak se cítí po vskutku adrenalinovém zážitku.

Porod totiž proběhl u Bendla doma! „Jsme s manželkou přesvědčeni o tom, že žena má rodit tam, kde se cítí v bezpečí. Věděli jsme, že nechceme riskovat, snažili jsme se minimalizovat všechna rizika,“ vysvětloval Bendl a dodal, že u porodu nechyběla známá porodní asistentka Ivana Königsmarková.

Sám politik se před porodem vydal na dvoudenní kurz a snažil se nastudovat odbornou literaturu. Vyčíst v ní okolnosti domácího porodu, ale také to, jak takový porod vůbec probíhá, co se při něm přesně odehrává, co zažívá matka, ale i jaká může být role otce. Bendl však zároveň přiznává: „Věděli jsme, že máme nemocnici za rohem.“ To samo o sobě však v případě komplikací stačit nemusí.

Rizika domácích porodů: Každá minuta hraje roli

Kritici tohoto způsobu porodu poukazují na to, že porodní komplikace mohou nastat během několika málo minut. A v průběhu porodu klidně u rodičky, která neměla komplikované těhotenství, může dojít až k ohrožení života dítěte i matky. Odbornice oslovená Blesk.cz upozorňuje na další věc. „Rodiče rozhodují za zdravotní stav dosud nenarozeného dítěte a rozhodnutí, že porod bude doma, nese pro dítě i určitá rizika, upozorňuje doktorka Hana Cabrnochová, která pracovala na jednotce intenzivní resuscitační péče, kam sváželi děti ve vážném stavu z celé oblasti Středočeského kraje.

„Je potřeba říct, že každá minuta hraje roli a každé prodlužování okamžiku, kdy se dítě musí třeba křísit, potřebuje kyslík, potřebuje umělou plicní ventilaci, může dojít ke stavu, kdy porod vázne... to vše předznamenává celou budoucnost dítěte,“ upozorňuje doktorka. „Čím dříve je poskytnuta intenzivní péče novorozenci, tím je jeho prognóza pro budoucnost lepší. A tohle skutečně v domácím prostředí nikdy nezajistíte a nikdy nejste schopen dopředu odhadnout, které to dítě to bude potřebovat, a které nikoli,“ pokračuje doktorka. 

„Pohodlí maminky jistě, ale je potřeba myslet na to, že se tam rodí dítě, které může být ohroženo případně na životě. Nelze vždy předpovědět, kdy plodu bude hrozit riziko. Pohodlí maminky nemusí vždy zajistit, jestli třeba je pupečník kolem krku u dítěte a bude se dusit během porodu nebo třeba tam dojde k vdechnutí plodové vody, to jsou stavy, které se obtížně předvídají v předstihu,“ varuje MUDr. Hana Cabrnochová. „Porody doma se dějí v některých státech tak, že tam čeká sanitka, která je plně vybavena a je to určitá alespoň trochu vyšší jistota, že tomu dítěti bude poskytnuta péče,“ dodává.

Ale zpět k Bendlovi. Porod proběhl naštěstí bez komplikací. Pohlaví dítěte si Bendl s manželkou nechali prozradit předem, pro chlapečka pak vybrali jméno Adrian nejen proto, že je zaujalo. Doma již mají syna Alexe, a tak přemýšleli o dalším jménu od písmene A. „Porod byl pro nás obrovským zážitkem,“ dodává pro Blesk.cz šťastný táta Bendl, který si Petru Filipovou bral za manželku v roce 2013. Po dvouleté známosti na hradě právě v Dolním Bezděkově. Pro Bendla šlo přitom již o čtvrtou svatbu! Jednou z Bendlových expartnerek je např. podnikatelka Tamara Kotvalová.

salto ( 18. března 2015 13:05 )

To dítě sice za nic nemůže, ale je smutné vidět, jak se ta modrá cháska množí...

honza.mlha ( 18. března 2015 00:27 )

honza.mlha ( 18. března 2015 00:20 )

Píšeš jak tě to nezajímá a máš nejvíc zvěstí, trefí tě šlak ganzi

honza.mlha ( 18. března 2015 00:19 )

Tak zase o občánka víc. Benedikt je už vyříznutý, za chvíli přibude malý Mynář

honza.mlha ( 18. března 2015 00:17 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa