Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Havel kamarádil s dalajlamou, Zeman se v Číně distancoval od Tibetu!

Autor: simao, ČTK, vr - 
27. října 2014
11:20

Miloš Zeman dnes zakončuje svou návštěvu Číny. Sešel se s čínským premiérem i prezidentem, kterému řekl, že nepodporuje tibetskou exilovou vládu. A tedy nezávislý Tibet. 

Zeman se v Číně sešel již s řadou významných představitelů, ty nejvýznamnější si však nechal na dnešek. Oficiální návštěvu asijské velmoci zakončil jednáním s  předsedou čínské vlády Li Kche-čchiangem, poté vyrazil za čínskou hlavou státu Si Ťin-pchingem.

Jednání byla naplánována v Pekingu - ve Velkém sálu lidu na náměstí Nebeského klidu se nejprve sešel s čínským premiérem. S čínským prezidentem chtěl Zeman mluvit hlavně o ekonomických zájmech, cílech a spolupráci - ale také o přímém leteckém spojení a zřízení generálních konzulátů.

Vedle toho se však dotkli i tolikrát diskutované územní celistvosti Číny. "Nepodporujeme tibetskou exilovou vládu," řekl Zeman čínskému prezidentovi. Tibet je součástí Čínské lidové republiky od 50. let 20. století, v letech 1913 - 1951 byl nezávislým státem...

Zeman tak potvrdil odklon českého prezidenta od otázky lidských práv v Číně a Tibetu. Někdejší prezident Václav Havel byl totiž naopak přítelem tibetského duchovního vůdce dalajlamy, kterého pozval i do Prahy a o tuto otázku se zajímal... Zeman však navázal na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který se v podobném duchu vyjádřil i při své návštěvě Číny.

"Česká strana respektuje suverenitu a územní celistvost Čínské lidové republiky, je si plně vědoma důležitosti a citlivosti otázky Tibetu, znovu potvrdila dodržování své politiky jedné Číny i to, že Tibet je neoddělitelnou součástí čínského území. Česká republika v této souvislosti nepodporuje samostatnost Tibetu v jakékoliv formě," stálo tehdy v prohlášení české delegace, za které byl Zaorálek kritizován.

Zeman věří i v připojení Tchaj-wanu

Zeman dnes čínského prezidenta ujistil, že Česká republika uznává územní celistvost Číny včetně Tibetu a Tchaj-wanu a odmítá se vměšovat do vnitřních záležitostí nejlidnatější země světa. V souvislosti s Tchaj-wanem Zeman poznamenal, že věří brzké mírové sjednocení ostrova s pevninskou Čínou. S Tchaj-wanem, který se osamostatnil v roce 1949, Česko neudržuje diplomatické styky.

"Vláda ČR jasně vyjádřila, že respektuje územní integritu Číny, že neuznává tibetskou exilovou vládu a že odmítáme jakýmkoli způsobem vměšovat se do vašich vnitřních záležitostí. Doufáme, že v dohledné době se podaří dosáhnout mírového znovusjednocení s tchaj-wanem, který považujeme za integrální součást země," pronesl dnes v Pekingu Zeman.

bjutifl ( 27. října 2014 23:40 )

Po tom co Čína Tibet o nezávislost připravila, není nic takového možné ani kdyby měl Tibet zájem. Jenže Tibet i v době nezávislosti odmítal snahy o navázání kontaktů diplomatických, obchodních i náboženských. Byl za tím autoritativní odmítavý postoj tibetských církevních hodnostářů.

bjutifl ( 27. října 2014 20:30 )

Tibet byl nezávislým královstvím až do padesátých let 20. století, kdy naprostou většinu původního území začala okupovat Čínská lidová republika. K existenci nezávislého království není potřeba uznání nějakého státu...

bjutifl ( 27. října 2014 16:01 )

Ani jedno, ani druhý. Jenom pozoruju, že čínskou anexi a trvalé ovládnutí Tibetu tady nejvíc schvalujou ti, co tu před časem nejvíc vyřvávali o tom, že by Ukrajina měla umožnit odtržení a samostatnost těm co o to stojej.

plebejec ( 27. října 2014 16:00 )

..není duležité, jak bylo tobě, ale jak na to reagovali Číňané!

plebejec ( 27. října 2014 15:57 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa