Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman se jel do Číny učit o lidských právech: Chce podle nich stabilizovat společnost!

Autor: ČTK - 
30. října 2014
18:55

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro čínskou státní televizi podotkl, že jel do Číny nikoli aby poučoval o lidských právech, ale aby se naopak naučil, jak stabilizovat společnost. Čínského moderátora mimo jiné informoval o tom, že krtek z animovaných pohádek je novým symbolem České republiky. Prezident rovněž vyzdvihl možnosti ekonomické spolupráce mezi oběma zeměmi.

Zeman využil nedávného příměru ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka o tom, že dochází k "resetu" vztahů mezi Českem a Čínou. "To je ten reset: nepoučujeme o tržním hospodářství či o lidských právech nebo o něčem podobném. Naopak se snažíme se poučit. A já jsem v Číně, abych se učil, jak zvýšit ekonomický růst a jak stabilizovat společnost," prohlásil Zeman podle záznamu zveřejněného čínskou televizí ve středu večer místního času.

Prezident rovněž řekl, že Česko je ochotné Číně podle potřeby pomoci. "To je lepší než poučovat o ekonomii - ukázat krtka," řekl s tím, že jde z ekonomického hlediska o "výborný vývozní artikl". Zeman, který asistoval dohodě o vzniku nového česko-čínského seriálu o krtkovi a pandě, to označil za konkrétní příklad přátelské spolupráce. 

V této souvislosti řekl, že panda a krtek jsou symboly obou zemí, byť ten čínský je hodně starý. "Náš symbol je hodně nový," řekl Zeman s poukazem na to, že v porovnání s Čínou je historie České republiky a Československa hodně krátká.

K otázce krize na Ukrajině český prezident zopakoval svůj názor, že jde v zásadě o občanskou válku, a ne o výsledek ruské intervence. Mezinárodní sankce namířené proti Rusku podle Zemana vedou k izolaci a podlamují ekonomický rozvoj nejen těch, proti nimž jsou namířeny, ale i těch, kteří je uplatňují.

aluman ( 31. října 2014 19:01 )

pravda

zabibol ( 31. října 2014 18:57 )

Zeman je borec a nejde mu o nějaké plané tlachání, ale jde mu jenom a jenom o sebe, a dolních 10 miliónů této ožebračené a na kost ohryzané zemičky komunisty u kterých také byl mu můžou vlézt na záda.

dsmann ( 31. října 2014 14:00 )

To je o tom, že Zeman nedával vyznamenání za zásluhy pro stát, dával vyznamenání za zásluhy na podpoře jeho zvolení prezidentem.

dsmann ( 31. října 2014 13:58 )

Shrnuto a podtrženo: Zeman proti přání Zdeňka Milera , aby se v jeho díle dále nepokračovalo, zaprodal s pomocí Milerovy vnučky českého Krtečka Číňanům a jel se tam učit jak stabilizovat zem pomocí diktatury, pomocí gestapáckých organizací jako třeba 6-10, pomocí represí, násilí, mučení a táborů nucených prací, kde přežije 1 z 10, ostatní umírají v krutých nelidských podmínkách.

salto ( 31. října 2014 09:04 )

Zeman je borec a nejde mu o nějaké plané tlachání, ale o stát, potažmo o dolních 10 miliónů této ožebračené a na kost ohryzané zemičky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa