Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman v Soči: Jedeme se nechat zastřelit po jeho boku, žertoval exministr

Takhle prezident Miloš Zeman odlétal spolu s manželkou Ivanou z Prahy do Soči
Takhle prezident Miloš Zeman odlétal spolu s manželkou Ivanou z Prahy do Soči  (Autor: Reprofoto FTV Prima, archiv Blesku)
Autor: ČTK, simao, poe - 
6. února 2014
17:50

Prezident Miloš Zeman (69) dnes odletěl na olympiádu a má za sebou již večeři s olympioniky. V jednom letadle s ním přitom seděli i "dlužník státu" a šéf českého Lukoilu Nejedlý a také exministr průmyslu Rusnokovy vlády Jiří Cienciala. Ten svou účast okomentoval svérázně: "Jedeme se nechat po boku prezidenta při sportu zastřelit." Celý svět přitom trne, zda olympiáda proběhne bez problémů.

Zemana po příletu do dějiště zimní olympiády čekala večeře v hotelu Arli s českými sportovci. Podpořil je a pozval je po skončení her na Hrad. "V 19 hodin místního času jsme s manželkou přistáli na letišti v Soči. Následně jsme zavítali na večeři s bývalými i současnými olympioniky, například s rychlobruslařkou Martinou Sáblíkovou. Popřál jsem olympionikům, aby bojovali s plným nasazením... Vážím si každého, kdo na této olympiádě je, bez ohledu na jeho výsledek," popsal Zeman první den v Soči na svém Facebooku.

Další Zemanův program je nabitý. V pátek se zúčastní slavností recepce pořádané ruským prezidentem Putinem u příležitosti zahájení her. Hned poté se přesune na ceremoniál, kterým největší sportovní událost roku oficiálně započne. A otevře také Český olympijský dům. V Soči bude Zeman do neděle.

Exministr Cienciala vtipkoval o střelbě v Soči

Prezidentským speciálem Airbus se přitom se Zemanem do Ruska svezl z vojenského letiště v Kbelích i exministr průmyslu Jiří Cienciala. Ačkoli Hrad předem avizoval, že nikdo z Rusnokova úřednického kabinetu s prezidentem nepoletí. "Nejde o účast v delegaci pana prezidenta," uvedl Zemanův mluvčí. Cienciala prý do speciálu sedl na žádost ministerstva průmyslu a obchodu. "Osobně se účastnil příprav české podnikatelské mise v Rusku," vysvětlil mluvčí ČOV Alexandr Kliment. Sám exministr okomentoval důvod, proč do Soči se Zemanem odletěl, pro aktualne.cz s nadsázkou: "Jedeme se nechat po boku prezidenta při sportu zastřelit."

Dlužník státu na palubě Zemanova speciálu

S prezidentem přitom odcestovala minidelegace složená z manželky Ivany, kancléře Vratislava Mynáře, ředitele zahraničního odboru Hynka Kmoníčka, ale třeba i šéfa firmy Lukoil Aviation Czech Martina Nejedlého.

A právě Nejedlý budí největší rozpaky. Jde totiž o muže, který je jednatelem a spolumajitelem firmy, jež dluží státu 27,5 milionu za nedodaný letecký petrolej do strategických zásobníků, za což ho stát hodlá žalovat. Přispěl však na vznik SPOZ (Strany práv občanů Zemanovci) částkou 400 tisíc korun. A Hrad v jeho účasti v prezidentské delegaci nevidí nic špatného. "Do Soči letí z pozice neplaceného poradce pro energetiku. Pan prezident v Soči plánuje absolvovat bilaterální setkání," řekl Blesku mluvčí Hradu Jiří Ovčáček (35) s tím, že Nejedlý si bude pobyt v Rusku hradit ze svého.

Zeman se sejde s čínským prezidentem. Co Putin?

Ze sportovní nabídky chce Miloš Zeman navštívit především závod rychlobruslařky Martiny Sáblíkové na 1500 metrů. Chystá se však i na pracovní schůzky - třeba se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Některé politické schůzky prý dohodne prezidentův tým až na místě. Spekuluje se, zda se Zeman sejde i s vytíženým prezidentem Putinem.

Video  Olympionik Zeman a jeho Ivana: Jsme spíš pasivní...  - Jan Jedlička, Tomáš Polák
Video se připravuje ...

diella ( 7. února 2014 12:47 )

Tak jistě ..z pohádek hradního kancléře jsme se dozvěděli jen o osobním daru ( tu o 300 tis.,jindy o 400 tis. Kč) pana Nejedlého pro stranu přátel pana prezidenta...

anka ( 6. února 2014 23:09 )

nepamatuji si, ze by to Zeman odtajnil, kolik mu ruska ropna spolecnost prispela na volby...

rudyptak48 ( 6. února 2014 20:40 )

Když už si nás v USA pletou s Čečenci, třeba toho našeho bonmota odstraní Putinova ochranka.

oltec ( 6. února 2014 20:33 )

Jestliže se řadíte k normálním lidem tak potom nesahate podle toho co jste napsal tomu povlu ani po kotníky

itartas ( 6. února 2014 20:00 )

Cienciala to je případ, vůbec nechápu kde k němu Zeman přišel a v čem, že to byl odborník? Odborník na poblbané příprcy to teda fakt je!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa