Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Se Zemanem v Číně: Dostal malého Yetiho, mluvil o Krtečkovi. Na čem si pochutnal?

Autor: ČTK, vr, simao - 
24. října 2014
16:06

Bez Ivany Zemanové, zato s početnou výpravou podnikatelů vyrazil prezident Miloš Zeman do Číny. Svou asijskou misi zahájil na mezinárodním veletrhu, kde dostal "Yetiho", ale i jednáním s místopředsedou čínské vlády, se kterým mluvil o letadlech a Krtečkovi! Po oficialitách vyhládlo, a tak si Zeman pochutnal i na "číně". Co se podávalo?

“Já jsem ochutnal telecí maso, to bylo dobré, kuřecí vývar, který byl dobrý a čínská kuchyně spočívala v tom, že v tom čínském vývaru bylo takzvané čínské zelí, což mi nevadilo," řekl Zeman po obědě redaktorce Blesku, která prezidentovu návštěvu sleduje přímo na místě.

Prezident má nabitý program. Návštěvu asijské velmoci zahájil v Čcheng-tu, hlavním městě čínské provincie S'-čchuan. zavítal na zahájení Západočínského mezinárodního veletrhu. A vydal se samozřejmě i ke stánkům českých firem. "To je úžasné," rozplýval se Zeman nad dárkem, který zde dostal. Šlo o model Škody Yeti, upravené však pro čínský trh. Je o něco menší než evropský model a je dodávaná s náhradním kolem, připevněným na zadních dveřích. Jiný kraj, jiný mrav. A jiné potřeby.

Bude přímá linka Peking - Praha?

Český prezident si na veletrhu střihl projev, ve kterém podpořil vznik českého generálního konzulátu v Čcheng-tu. Vyzdvihl také podporu potkávání lidí, například při turismu. Jednou z možností, jak toho dosáhnout, je podle něj vznik nové Hedvábné stezky. Ta by však měla mít podobu leteckého spojení.

Právě o zřízení přímého leteckého spojení mezi Čínou a Prahou jednal Zeman i s místopředsedou čínské vlády Ma Kchajem. K přímé lince dnes Zeman řekl, že by mohla mít mezipřistání v Moskvě. "Někde se mezipřistávat musí a tím by to vytížení mohlo být podstatně, podstatně vyšší," upozornil prezident.

Hvězda jménem Krteček

S čínským vicepremiérem však mluvili také o českém animovaném krtečkovi! I ten se totiž vydal do světa a v čínské televizi ho promítají dětem. "Na tom jednání zazněla i zajímavost o plánovaném projektu animovaného seriálu Krteček a panda. Je to takové symbolické spojení české typicky animované postavičky a čínského národního symbolu," řekl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zemanova cesta po nejlidnatější zemi světa potrvá do pondělí. Se Zemanem přitom tentokrát nevyrazila první dáma Ivana, prezidenta však doprovodilo téměř pět desítek českých podnikatelů. Prezidentská kancelář musela pro velký zájem vypravit hned dvě letadla.

Letěl i Nečas

Na palubě pak nechyběl ani expremiér Petr Nečas, který zastupuje firmu Delta Capital a v Číně prý chce představit některé technologické projekty, které se týkají např. životního prostředí nebo vývoje moderních technologií. Zároveň odmítl spekulace, že firma, kterou zastupuje, je propojena s lobbistou Ivo Rittigem. "To jsou naprosté nesmysly, které vůbec nestojí za hlubší komentář, není to pravda," upozornil Nečas.

ninunka ( 24. října 2014 23:05 )

ty jsi fakt janek!!!!!!!!!!!!

zabibol ( 24. října 2014 17:11 )

Sympaťák Miloš. Jeho fotky by měli být na každém veřejném WC.

avina ( 24. října 2014 16:57 )

Je pěkné- v zájmu obchodu, ČR...Nečas...To jen prdlí profesoři,děkani,rektoři se vyvyšují,zakazují a pak se diví!

1pravda1 ( 24. října 2014 16:44 )

Takže Zemanovi nevadí ani obviněný Nečas!!!No snad to nevymyslel Zeman, ten si nějak s Klausovými rozumí, nejdříve odešle jen tak starou důchodkyni Livii na post velvyslankyně a ještě se stále paktuje s Klausem... A NYNÍ BUDE S KLAUSEM SPOLUPRACOVAT MINISTR ZA ČSSD - CHLÁDEK Prosím premiéra, aby Chládka vyhodil, protože není možné aby takový falešný člověk jako je Chládek řídil školství, jako senátor dával na Klause stížnost k Ústavnímu soudu za zločinnou amnestii, ředitelé škol sundávali obrazy s Klausem ze zdi, a on s ním bude spolupracovat ve školství? Chládek udělal neodpustitelnou chybu a musí vypadnout! Škoda, že se toto neprovalilo před volbami do senátu tohoto falešného ovlivnitelného člověka, jakým se Chládek ukázal.

xxxx678 ( 24. října 2014 16:27 )

Za mě-"Krteček a lízátko" nebo "Jak krteček ke kalhotkám přišel"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa