Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemanova čínská cesta: Tam letěl vládním speciálem, zpátky letadlem s miliardáři!

Autor: vr - 
27. října 2014
20:05

Vládní letoun sice není k zahození. Musí ale mezi Pekingem a Prahou přistávat a natankovat. Prezident Miloš Zeman (70), který spěchá na akce kolem státního svátku 28. října, tak využil nabídky J&T a PPF a nasedl do jejich letadla!

Blesku to exkluzivně potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček. “Zástupci společností PPF a J&T se zúčastnili návštěvy jako součást podnikatelského doprovodu. Důvodem využití tohoto způsobu přepravy je zásadní časová úspora, která prezidentovi umožní účast na jmenování nových generálů u příležitosti státního svátku 28. října,” řekl. Letoun, kterým bude prezident dopraven, byl podle informací Blesku pronajat oběma firmami.

Neviditelný Kellner

Skupina J&T, k níž spadá Energetický a průmyslový holding, v Číně podepsala dohodu se společností CEFC, kdy jí prodala třiceti procentní podíl ve společnosti za 19 miliard korun. Skupinu PPF, která v Číně prostřednictvím firmy Home Credit nabízí úvěrové služby, ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner. Ten podle informací Blesku do Číny také přiletěl, Hrad však jeho účast v delegaci či podnikatelském letounu, kterým se vracel Zeman, nekomentoval. Veřejně skupinu na akcích s prezidentem zastupoval Jiří Šmejc, skupinu J&T pak Dušan Palcr.

Na jeden zátah

Právě firemní letoun PPF, kterým firma většinoun létá, je Boeing Business Jet 737-700 za zhruba miliardu korun. Na rozdíl od vládních airbusů, které do Číny přiletěly na čtyřdenní státní návštěvu dva - jeden s podnikatelskou misí, druhý s prezidentem, jeho doprovodem a ministry - letadlo patřící PPF může celou cestu zvládnout na jeden zátah a bez mezipřistání.  

Video se připravuje ...
Další videa