Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Prezident Zeman na návštěvě v Číně: Jezdil ve voze diktátora Mao Ce-tunga!

Autor: Vera Renovica - 
27. října 2014
05:04

Ač Zeman oplývá láskou k české automobilce a v Praze má k dispozici prezidentský superb, zahraničí je zahraničí. A při návštěvě v Číně dostal k dispozici limuzínu s trochu jinou historií – vůz značky Red Flag (v překladu červená vlajka) je kopií auta ZIL, kterým jezdívali sovětští hlavouni. Jde o zmodernizovanou verzi modelu, ve kterém se nechával vozit i sám čínský komunistický pohlavár Mao Ce-tung. Tomu jsou přisuzovány miliony lidských obětí..

Po dotazu Blesku Zeman připustil, že si této okolnosti nebyl vědom. „Myslím si, že v tomto konkrétním případě záleží spíše na druhu auta než na druhu osob, které tímto autem jezdily,“ řekl však diplomaticky.

Podle Zemanových slov šlo o jeho v pořadí druhou návštěvu Pekingu. Na včerejší debaty se studenty tamní univerzity Renmin ale nechtěl připustit, že by byl krásnější než Praha, a obrnil se svojí oblíbenou ironií.

„Kdybych byl populista, tak vám povím, že všichni Češi znají dobře Peking a každý den sledují zprávy o podmínkách ovzduší v Pekingu,“ stačil zároveň rozesmát obecenstvo i opět zkritizovat nenáviděný smog. A to prezident denně vykouří nejméně krabičku cigaret, z čehož by se dala usuzovat větší výdrž…

Stydí se za hůlku, kterou se podpírá při chůzi! „Musím schovat svoji hůlku před fotografy,“ řekl ve městě Tchien-ťinu šéfovi protokolu Jindřichu Forejtovi (36), který ji pak opravdu odstranil ze záběrů.

Proč? Dle Zemana ji mnoho současných politiků nemá. Jeho idol Winston Churchill s ní přitom chodil rád a měl několik ručně vyřezávaných kousků.

Zmínil i své zdraví: „Můj mozek jede na plné obrátky, zatímco moje nohy pracují asi na desetinu normálních obrátek,“ přiznal. Trápí ho neuropatie, tj. znecitlivění chodidel. Dodal ale sarkasticky, že politik se živí mozkem, a ne nohama, a že je tedy vše v pořádku.

Vždy podporoval úspěšné české firmy, na včerejším česko-čínském podnikatelském semináři ale jedné z nich udělal reklamu, za kterou by snad mohl i něco požadovat!

„Pokud jste už jeli ve výrobcích Škoda, už nikdy do žádného jiného auta nevlezete,“ řekl totiž obecenstvu. Už předtím ve městě Čcheng-tu navštívil Západočínský mezinárodní veletrh, kde se zastavil právě u stánku mladoboleslavské automobilky.

Tam byl obdarován miniaturou modelu Yeti, který tam fi rma představovala v nové verzi pro čínský trh. „To je asi můj posledni automobil,“ glosoval Zeman.

Prosazuje Krtečka

Stejně jako celosvětové celebrity na koncertech v Česku zdraví naší mateřštinou, tak i Zeman v Číně rád zdravil čínsky »ni hao« a občas to na rozparáděný dav vítězoslavně zahřměl!

Nejvíce si ale oblíbil právě »jen su«, tedy čínský výraz pro animovaného Krtečka od Zdeňka Milera. Právě ten se totiž v Číně těší velké oblibě a byl dokonce předmětem jednání!

Krteček totiž není jen nositelem humoru a radosti, nýbrž také byznysu. Je spojován s firmou PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera (50), která na něho koupila licenci pro čínský trh a jejíž úvěrová společnost Home Credit by měla i díky Zemanově návštěvě dostat možnost nabízet v Číně více služeb. Právě animované zvířátko by se pak mělo stát součástí nového seriálu Krteček a Panda, který se v »Zemi středu« plánuje.

Video se připravuje ...
Další videa