Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Ať je každý pátek svátek, modlí se i muslimové

Nechť je svátek každý pátek.
Nechť je svátek každý pátek.  (Autor: Blesk/ČTK)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
26. října 2015
06:11

Poslanci schválili velikonoční Velký Pátek jako svátek, kdy nepracujeme. Proti byli jen bezbožníci komunisté, kteří mají své vlastní náboženství, a taky Miroslav Kalousek. I u bývalého šéfa lidovců, kteří s Velkým Pátkem coby svátkem přišli, je to logické: každý ví, že je méně boží člověk.

„Jsou nejvýznamnějšími křesťanskými svátky a zároveň nedílnou součástí křesťanské kultury na našem území,“ zdůvodnil zavedení nového svátku šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola. Pro jeho lidovecké bratry určitě. V případě Čechů už je to s církví i náboženstvím horší: ke konkrétním církvím se v desetimilionovém Česku podle ČSÚ nehlásí ani 1,5 milionu lidí. Podle statistik země patří mezi nejateističtější na světě; všichni jsme tak trochu Kalouskové.

A co hůř: z letošního průzkumu CVVM dokonce vyšlo, že ze všech veřejných institucí věříme nejméně právě církvi; lépe u Čechů boduje i policie nebo banky! Být tedy lidovci, udělám radši volné všechny pátky a pro jistotu na ně lidem ještě rozdám peníze, ať si je užijí. To jen aby nezapomněli, že i Bůh nejradši jen bere, jak ví ostatně nejlíp právě církev. Kdysi ohledně korupce trumfla i všechny naše nejznámější politické kmotry dohromady.

Ostatně zradu ohledně náboženství v Česku tuší i sami lidovci. Proto svátek na Velký Pátek zdůvodňují hlavně tím, že prý přispěje ke skloubení rodinného a pracovního života, protože volno mají na den ukřižování Ježíše Krista i děti. Proč ne? Jenže děti mají volno i v zimě, na jaře a taky dva měsíce v létě. Přestaneme chodit do práce i v těchto dnech? Navíc mnozí si od dětí chodí odpočinout právě do práce.

Za novým křesťanským svátkem lze ale cítit i civilizačně-kulturní obranu před radikálním islámem, kterého se Češi poslední dobou bojí ze všeho nejvíc. Byť k opravdovému strachu potřebují politiky jako Tomio Okamura, protože s islámským terorismem ani burkami na ulici nepřijdeme na rozdíl od Francouzů, Britů či Němců téměř do kontaktu. Je to samozřejmě ironie: obávanému náboženství se budeme bránit náboženstvím církve, jíž věříme ještě méně než policistům a bankám! A mimochodem, pokud jde o pátek: právě na tento den připadá i nejdůležitější modlitba muslimů, takže si nakonec možná i porozumíme.

joudajoudovy ( 26. října 2015 08:22 )

priprava je nutna... 1.zaskocit do ikei pro koberecek ve sleve. jiz necekejte na vyzvu "doprodej ho-v-en". koberec se jiz neprodava, ale postaci VALBY RUTA, za 699Kc. nezapomente na protiskluzovou podlozku! 2.zakoupit kompas, aby jsme vedeli, jakym smerem se naleza meka. 3.za usvitu, v poledne, odpoledne, za soumraku a v noci, zakleknout a modlit se. radost budou mit i vodovody a kanalizace, nebot vstoupne spotreba vody. ONI jsou pry velmi cistotni a pred kazdou modlidbou se myji. skoda, ze cesty za vysnenym rajem jsou lemovane vykaly a bordelem.

tgbg ( 26. října 2015 07:48 )

Jako obvykle komouši vrahy muslimy podporují. Stejně jako vrahy a fašisty rusáky.

Zobrazit celou diskusi