Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ministryně Černochová zadržovala slzy: Dojemný vzkaz bratra zabitého ukrajinského vojáka

Autor: simao - 
25. února 2023
11:31

Ministryně Jana Černochová (ODS) upozorňuje, že Ukrajině je i rok po vypuknutí krvavé války dál třeba pomáhat. Česko tak činí i v rámci výcviku Ukrajinců v Libavé. Šéfka resortu obrany se v sobotu podělila o dojemný příběh a dar, který zde dostala.

„Při návštěvě výcviku ukrajinských vojáků v Libavé jsem dostala od mladého vojína, jehož bratr padl na frontě, vlajku, která symbolizuje obrovskou odvahu Ukrajinců. Jeho řeč byla natolik emotivní, že jsem sotva zadržela slzy,“ uvedla na facebooku v sobotu ministryně obrany Jana Černochová, která byla ve čtvrtek hostem ve speciálním vysílání Epicentra na Blesk.cz k výročí války na Ukrajině.

„Vážená paní ministryně, dovolte, abych vám předal vlajku 93. samostatné motorizované brigády. V roce 2014 můj padlý bratr bránil doněcké letiště v sestavě jednotky, které se přezdívalo Kyborgové. Zahynul v srpnu 2022, když bránil východ naší země,“ uvedl vojín Andrij.

„Velitel 93. brigády o svých lidech prohlásil: ′Beton nevydrží, ale lidé ano.′ Od června do prosince jsem měl tu čest bránit ukrajinskou nezávislost v sestavě právě této hrdinské brigády. Bok po boku s bratry ve zbrani jsem bránil Slavjansk, Bachmut, Soledar. Přijměte prosím tento dar, symbol nezlomnosti ukrajinského lidu, jako poděkování za pomoc, kterou mé zemi Česká republika poskytuje v boji proti agresorovi – Ruské federaci," dodal bratr padlého ukrajinského vojáka.

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Zobrazit celý online

Černochová: Jsou velmi snaživí. Klobouk dolů

Černochová o výcviku Ukrajinců v Libavé mluvila i ve studiu Blesku. „Ti lidé žili ještě před rokem stejně jako my, chodili do kina, na víno, jezdili na dovolené. Teď opustili svoje civilní povolání a stali se mobilizovanými proto, aby se naučili se zbraní, naučili některým dovednostem, které je tam naše armáda vycvičí. Klobouk dolů. A opravdu jsou velmi snaživí, jde jim to. Jsou tam v těch bojových jednotkách ženy, bylo tam na 20 žen a nejsou to pouze zdravotnice,“ uvedla Černochová pro Blesk.

„Já musím říct, že si toho opravdu hrozně moc vážím a oni si váží toho, že ČR k tomu přistupuje takhle. Mimochodem tím, že jim pomáháme, jsou samozřejmě obohaceni Ukrajinci o naši pomoc, ale oni obohacují nás v těch svých zkušenostech. Jestli někdo bude nejlepší vycvičenou a zkušenou armádou světa, tak to bude právě Ukrajina díky tomu čerstvému konfliktu, který tam je,“ dodala Černochová.

Video  Ministryně Černochová: Ukrajina jako brutální budíček! A co Putinovy hrozby jadernými zbraněmi?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa