Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Ukrajině chybí sanitky: Paměť národa plánuje předělat terénní vozy

Autor: jel - 
18. ledna 2023
12:32

Brzy to bude rok, co Rusko rozpoutalo strašnou válku na Ukrajině. Při níž už zahynulo obrovské množství lidí a její konec je zatím bohužel v nedohlednu. Velkým problémem jsou chybějící sanitky. Paměť národa se proto rozhodla předělat několik terénních vozů a dodat je Ukrajině.

Dne 24. února uplyne rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu. V zemi stále probíhají těžké boje. V noci z neděle na pondělí ruské síly ostřelovaly Záporoží v jižní části Ukrajiny. Do nemocnice byli kvůli zraněním utrpěným při útoku převezeni tři lidé včetně dvou dětí ve věku devět a 15 let. V sobotu dopadly rakety na obytný dům ve východoukrajinském městě Dnipro, útok si vyžádal 35 obětí a mnoho zraněných.

Podle informací Paměti národa přijde Ukrajina každý den o čtyři sanitní vozy. Těch je během bojů akutní nedostatek. Organizace proto na svém webu prohlásila, že chce na sanitky předělat terénní vozy.

„Situace je kritická hlavně u Bachmutu, kde od září ruští okupanti zabili desítky zdravotníků a zničili 27 ambulancí,“ uvedla Paměť národa a k příspěvku připojila smutné fotografie, které jim zaslali zdravotničtí dobrovolníci v zemi. 

„Při té příležitosti jsme se rozhodli vybavit 4 terénní automobily, předělat je na sanitky a 24. února odvézt na Ukrajinu,“ sdělila organizace a doplnila, že vozy i s vybavením vyjdou přibližně na 5 milionů korun.

6:11
30. 4. 2024

Ostré slovní výměny o podpoře bránící se Ukrajiny či ruském vlivu na nadcházející volby do Evropského parlamentu provázely dnešní debatu mezi předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a dalšími kandidáty evropských politických stran na budoucího šéfa unijní exekutivy. Německá politička spolu se zástupci zelených či liberálů v debatě uspořádané bruselským webem Politico kritizovala evropskou krajní pravici za to, že podle nich hájí ruské zájmy.

6:05
30. 4. 2024

Dobré ráno, manželka britského prince Edwarda, vévody z Edinburghu, Sophie navštívila Ukrajinu, kde se setkala s prezidentem Volodymyrem Zelenským i s jeho manželkou Olenou. S odkazem na Buckinghamský palác o tom dnes informovala agentura Reuters, podle které se jedná o první návštěvu britské královské rodiny od začátku ruské invaze.

21:59
29. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Kompletní online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa