Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Svátky bez táty a stesk po domově: Jak slaví Vánoce ukrajinští uprchlíci v Česku?

Autor: jel - 
7. ledna 2023
14:34

Už deset měsíců zuří na Ukrajina strašlivá válka, kterou rozpoutalo Rusko. Kvůli ní nemohly miliony lidí letošní Vánoce oslavit ve svých domovech a tak jak by si přály. Jak prožívali svátky ukrajinští uprchlíci, kteří nyní žijí v České republice?

Na Ukrajině se Vánoce slaví o pár dní později než v Česku a to 6. ledna. Jak budou svátek slavit popsala pro mezinárodní humanitární organizaci ADRA ukrajinská uprchlice Vladislava. „Děti se samozřejmě těší na dárky, neztrácejí víru, ale stýská se jim po domově,“ uvedla a dodala, že je zajímavé sledovat, jakým způsobem se Nový rok slaví v České republice. 

„Budeme slavit s rodinou, ale úplně poprvé v životě bez táty,“ řekla Vladislava.

Organizace ADRA připravila pro ukrajinské uprchlice s dětmi nejrůznější akce, které jim přiblížily české tradice a lidé se také mohli sejít, seznámit se a poznat nové přátele. 

„Vánoce pro mě letos nejsou opravdové, protože v naší zemi je válka a nemůžeme být doma,“ dodala Natalia. 

08:25
27. 4. 2024

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
27. 4. 2024

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
27. 4. 2024

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

Kompletní online

Video  Největší útok Ruska na Ukrajinu! Tankujeme levněji a proměna Křížka ve vězení  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, FTV Prima
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa