Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Maminku Viktorii odvlekli Rusové: Po pěti měsících strachu se opět shledala se svou dcerou (4)

Autor: rix, swp - 
19. října 2022
16:00

Čtyřletá dívenka Alisa na dlouhé měsíce přišla o maminku Viktorii, která jako vojačka bránila Azovstal a pomáhala raněným. Rusové ji 8. května odtáhli spolu s dalšími do zajetí v Doněcké oblasti. Po několika měsících strachu a beznaděje ale jako by se stal zázrak. Díky výměně vězňů se mohla matka se svou dcerou opět shledat. 

Ruská armáda poslala Alisinu maminku do filtračního tábora v okupovaném Doněcku, když dobyla Mariupol. Statečná Ukrajinka se tam jako vojenská zdravotnice starala o zraněné. V tu chvíli se zdálo vše ztracené. Předpokládalo se, že Viktorie v táboře zahyne a Alisa už svou maminku nikdy nespatří. 

Rusové dívence maminku vzali přesně na Den matek. „Matka zůstala v táboře na území Doněcké lidové republiky,“ potvrdil její zajetí pluk Azov. Při jejím zadržení se mamince povedlo svěřit svou čtyřletou dceru cizím lidem s prosbou, aby ji předali jejím prarodičům, a kontaktem na ně. Alisa pak našla útočiště u rodiny v Záporoží.

O maminku měla strach. Několik civilistů, kteří byli odvlečeni z Mariupolu do takzvaných filtračních táborů promluvilo o brutálních výsleších, mučení, ponižujícím prohledávání nebo kontrole telefonů a úředních dokumentů. Rusové také měli civilistům snímat otisky prstů.

 

Po pěti dlouhých měsících se na Viktorii i její dceru usmálo štěstí. Maminku Rusové propustili v rámci výměny vězňů, informoval kanál Visegrád24 na Twitteru. To, co se zdálo nemožné, se stalo skutečností. Ukrajinka se opět šťastně shledala se svou malou Alisou. 

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa