Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fiala: Vlnu Ukrajinců jsme zvládli ukázkově! Plot u Českého domu v Moskvě nelze přejít mlčením

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. října 2022
11:02
Autor: ČTK, for, swp - 
18. října 2022
07:39

Migrace z Ukrajiny, aktuální situace na hranicích i práce na zefektivnění státní správy byly tématy dnešního jednání premiéra Petra Fialy (ODS) s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Reakce České republiky na odstranění části plotu u Českého domu v Moskvě bude v souladu s mezinárodními zvyklostmi, uvedl vedle toho Fiala. V případě vlny uprchlíků z Ukrajiny uvedl, že i díky práci ministerstva vnitra se ji podařilo zvládnout ukázkově.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) pokračuje v bilančních návštěvách ministerstev, které zahájil v srpnu. Na ministerstvu vnitra řešil situaci kolem migrantů z Ukrajiny, ale i odstranění části plotu u Českého domu v Moskvě. Postup ruských úřadů nelze přejít mlčením a považovat ho za něco přirozeného, míní Fiala.

Česká televize v pondělí informovala, že ruské úřady nechaly u Českého domu v Moskvě odstranit část plotu, stavba podle nich nebyla povolená.

Ministerstvo zahraničí to považuje za závažné narušení majetku. Český dům nyní funguje pouze v udržovacím režimu. ČR ho uzavřela na začátku března, důvodem byla agrese Ruska vůči Ukrajině a bezpečnost českých občanů v Rusku.

„Reakce ČR bude v souladu s mezinárodními zvyklostmi a v rámci české diplomacie, dál bych to nekomentoval. Není to samozřejmě akt, který bychom mohli přejít jen mlčením a mohli považovat za něco přirozeného. Tak to určitě není a ČR na to přiměřenými prostředky odpoví,“ uvedl dnes Fiala.

Příliv Ukrajinců vnitro zvládlo, uvedl Fiala

Fiala během návštěvy ministerstva vnitra zmínil, že příkladným způsobem zvládlo migrační vlnu z Ukrajiny, a to zejména díky založení krajských center, ve kterých se běženci na jednom místě dostali mimo jiné i k informacím o ubytování a možnostech zaměstnání.

Za výborný výsledek označil, že na českém pracovním trhu se už uplatnilo sto tisíc běženců. „Není nic samozřejmého, že jsme uprchlickou vlnu zvládli, měl jsem možnost týmu poděkovat,“ uvedl Fiala dále na tiskové konferenci s tím, že obdiv patří i občanům a firmám, kteří stále projevují solidaritu.

Kontroly na hranicích pokračují dál

Za druhou výzvu Fiala označil migraci přicházející do Evropy ze Sýrie. Zavedení kontrol na česko-slovenských hranicích na konci září podle něj vyvolalo žádoucí efekt. Včasná reakce na nárůst migrace odradila od cesty do Evropy další uprchlíky, znamenala i zadržení mnoha převaděčů, dodal.

„Bylo potřeba přijmout opatření, která se nepřijímají snadno. To nejtěžší bylo dočasné zavedení kontrol na hranicích se Slovenskem, ale bylo to opatření nutné a bylo to opatření, které opravdu funguje,“ uvedl Fiala.

Z další rozsáhlé agendy ministerstva vypíchl Fiala boj s dezinformacemi, včetně připravovaného nového zákona, a přechod státu k elektronickým průkazům chystaný vnitrem.

Rakušan: Musíme být připraveni na rizika

S prvním vicepremiérem Vítem Rakušanem (STAN) chtěl mluvit také o plnění programového prohlášení vlády.

„Mohli jsme ukázat, že ministerstvo vnitra si čte vládní prohlášení a bere ho jako dokument, co má být dodržen (…) Bavili jsme se o krizi, zhodnocení situace a bavíme si o pohledu do budoucna a cítíme, že ta situace jednoduchá být nemusí. Musíme být připraveni na rizika,“ uvedl Rakušan.

Kvůli migrantům, kteří do Evropy přicházejí zejména přes Turecko, zavedla vláda na konci září hraniční kontroly na česko-slovenských hranicích. Rakušan hovoří o nutnosti jejich prodloužení po 28. říjnu, k čemuž potřebuje souhlas vlády, a nevyloučil ani jejich pokračování po 28. listopadu. V tom případě by krok vyžadoval souhlas Evropské komise.

Integrace uprchlíků

Ministerstvo vnitra také připravuje opatření k zabezpečení uprchlíků, kteří do Česka přicházejí z Ukrajiny po únorovém ataku země Ruskem. K pondělí udělilo Česko běžencům z Ukrajiny 446 811 víz dočasné ochrany. Fiala zmínil, že není nic automatického to, jak dobře jsme uprchlickou vlnu zvládli a dodal, že také kolem 100 tisíc uprchlíků u nás pracuje.

Podle Rakušana se bude intenzivně pracovat na integraci a adaptaci uprchlíků. „Od určité chvíle se ty vaše podmínky musí vyrovnat s podmínkami, které mají obyvatelé ČR. Od určité chvíle, kdy máte přístup k našemu trhu práce a přístup ke zdravotnictví, musíte být schopni se o svou existenci postarat sami,“ uvedl Rakušan směrem k uprchlíkům. 

Video  Pohled do zákulisí velké akce na Pražském hradě: Česko hostilo neformální jednání Evropské rady  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

hejhej ( 21. října 2022 13:31 )

Podle magory Fialy vlnu Ukrajinců zvládli, české lidí ožebračili. Takového pit.omce premiéra jsme ještě neměli.

pindal ( 19. října 2022 21:45 )

To fakt člověk neví jestli si dělají srandu?No Fialo,když nám nevadí rozkradený stát tak nějaký kus plotu v Rusku?

pindal ( 19. října 2022 21:28 )

Dáme jim zbraně,ať se zabíjejí,ale ten plot,ten plot si nenecháme líbit.To si dovolili moc.Fialo do toho,ukaž se. Člověk neví jestli se má smát,nebo brečet.

karmazdarma ( 18. října 2022 19:17 )

Tady Ti dva kkti se plácají po ramenou, jak kdyby to tady osvobodili.

Kopyto ( 18. října 2022 17:29 )

Odporná stvoření

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa