Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kontroly na hranicích budou pokračovat, oznámil Rakušan. Nelegální migrace drtí i sousedy Česka

Autor: ČTK - 
16. října 2022
14:21

Kontroly na hranicích se Slovenskem budou podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli zvýšenému počtu běženců zřejmě pokračovat i po 28. říjnu. Vláda může o prodloužení rozhodnout ještě na měsíc, tedy do 28. listopadu. Rakušan v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že nemůže vyloučit ani nutnost kontrol i po 28. listopadu, k čemuž by už ale Česká republika potřebovala souhlas na úrovni Evropské unie. Ministr proto připravuje podklady pro jednání s Evropskou komisí.

Kontroly podle Rakušana přinášejí výsledky, ale razantní pokles migrace by podle něj byl zázrakem. Zavedení kontrol na česko-německých hranicích se podle něj nyní nechystá. Cizinci přicházející zejména ze Sýrie využívají Česko jako tranzitní zemi, chtějí přes ně pokračovat do dalších států EU. Cesta vede přes Maďarsko a Srbsko, Rakušan proto mimo jiné plánuje odjet na Balkán, aby jednat o vízové harmonizaci Srbska s EU, kdyby se přístup Srbska nezměnil, Rakušan zmínil jako nejzazší instrument i zavedení vízové povinnosti pro Srby.

Česko zavedlo kontroly na česko-slovenské hranici 29. září. Původně měly trvat několik dní, vláda je už ale jednou prodloužila, a to právě do 28. října.

Hranice se Slovenskem kontrolují stovky policistů, pomáhají jim vojáci a celníci. Pracují na 27 bývalých hraničních přechodech v ČR, jinde nelze státní hranice překračovat. Policisté hlídají i takzvanou zelenou hranici.

Německá vláda už ve světle vývoje na balkánské trase prodloužila stálou ostrahu hranic s Rakouskem, na českém pomezí ohlásila pouze zpřísněné namátkové kontroly. Bavorsko pak koncem minulého týdne zintenzivnilo namátkové kontroly na hranicích s ČR i Rakouskem.

Počet migrantů, kteří od ledna do září vstoupili nelegálním způsobem do zemí Evropské unie po takzvané balkánské trase, se podle pohraniční agentury Frontex meziročně zvýšil o 170 procent. V prvních devíti měsících letošního roku bylo na vnější hranici EU zadrženo 228.000 běženců bez povolení, což bylo nejvíce za toto období od roku 2016. Počet běženců, kteří vstoupili do EU nelegálně, se od ledna do konce září zvýšil meziročně o 70 procent. Nejvyšší nárůst vykazuje právě balkánská trasa a pak státy východního Středomoří, kde se počty zvýšily o 118 procent.

Video  Policisté chrání hranice před silným náporem nelegálních migrantů.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa