Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lipavský pro Blesk: Rusko se hrdě hlásí ke svému teroru. Ve světě se izoluje

Autor: Martin Valeš - 
15. října 2022
05:00

„Taktikou teroru chce Rusko ovlivnit veřejné mínění v Evropě a ve světě,“ komentuje novou intenzitu bombardování civilních cílů na Ukrajině ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Podle něj je potřeba vytrvat v sankcích, i proto vzniká na jeho úřadě nové oddělení pro sankce a proto prosazuje tzv. Magnitského zákon, který Česku umožní sankce i nad rámec Evropské unie, jak popsal pro Blesk Zprávy.

Když teď Rusko zintenzivňuje bombardování civilních cílů, infrastruktury - rozumíte, čeho tím chce dosáhnout?

Ze strany Ruské federace je to naprosto barbarské a nechutné chování. Je to taktika teroru, chtějí nějakým způsobem ovlivnit veřejné mínění. Na druhou stranu já oceňuji, že Ukrajina stojí na svých principech, chce bránit svoji nezávislost a územní celistvost.

Veřejné mínění kde?

V Evropě, ve světě… Myslím, že i hlasování OSN ve středu jasně ukázalo, co si celý svět o Rusku myslí.

Není rozdíl mezi politiky a diplomaty, kteří hlasují v OSN, a veřejným míněním?

Politici dost často reprezentují veřejné mínění a celý svět ve středu Rusku ukázal, že odmítá jejich ilegální anexi a agresi proti Ukrajině.

Ale je to spíš symbol - nebo vidíte tu nějaký reálný posun díky hlasování v OSN?

Je to naprosto klíčové, ukazuje to Rusku, že je se svými postoji ve světě poměrně izolované. Neříkám, že naprosto, ale stojí trošku jako kůl v plotě.

Anexe odsoudilo 143 ze 193 zemí OSN, Rusko se čtyřmi spojenci bylo proti. Zdržely se některé velmoci; Čínu asi nepřesvědčíme, ale co taková Indie?

Jsou státy, které zachovávají k celé záležitosti distancovaný postoj. Já to vnímám, že to je velký úkol pro Českou republiku, pro evropskou diplomacii, abychom s těmito státy hovořili, vysvětlovali jim principy Charty OSN a to, že se hranice násilím opravdu měnit nemají.

Parlamentní shromáždění Rady Evropy ve čtvrtek označilo ruský režim za teroristický a vybízí k tomu všechny státy Evropy. Naopak Bílý dům ho na americký seznam států podporujících terorismus zařadit nechce. Co takové označení změní?

Teroristický seznam jako takový v Evropě neexistuje; jsou různé seznamy a podstatné je, že to vede k sankcím. A my už dneska Rusko sankcionujeme celou řadou opatření, máme za Evropskou unii osm sankčních balíčků. Další sankční režimy mají jiné civilizované země, které odmítají ruskou agresi proti Ukrajině. Říci nahlas, že Rusko páchá vůči Ukrajině teror, na tom není nic špatného, protože pokud někdo zcela vědomě pálí na civilní cíle - na dětská hřiště, na náměstí, na prostředek křižovatky v době dopravní špičky, a ještě se k tomu hrdě hlásí, tak to opravdu nic jiného než akt teroru není.

Jaké byste si představoval další sankce?

Teď Evropská unie přijala osmý balík sankcí. Můžeme se bavit o dalších opatřeních, nicméně ta diskuze je poměrně složitá, je poměrně technická. Klíčové je, abychom dokázali v současné situaci vytrvat, protože se blíží zima. Ta situace opravdu není jednoduchá a válka zdaleka není u konce.

Zároveň by brzy Česká republika mohla přijmout tzv. Magnitského zákon (Zákon, kterým by Česká republika mohla uvalovat vlastní mezinárodní sankce i podávat vlastní podněty pro sankce EU, prosazoval Lipavský už jako poslanec. Sněmovna ho schválila v pátek - pozn. red.). Pozměňovací návrhy byly spíše technického charakteru, o lhůtách, nic, co by měnilo podstatu toho návrhu.

Také k 1. lednu chceme na ministerstvu zřídit oddělení sankčních politik, které by se systematicky věnovalo sankční agendě, abychom ji dokázali plnohodnotně naplňovat. Dnes to řeší jiné části ministerstva, nemá to na starosti nikdo systematicky a je s tím poměrně hodně práce.

V rámci možných sankcí a zároveň pomoci Ukrajině někteří navrhují zabavovat majetky ruských oligarchů i státu, které jsou zatím na Západě zmražené. Byl byste pro?

V České republice tato debata běží. Pro naši vládu je nyní klíčové, abychom úspěšně přijali Magnitského zákon. Až pak se budeme dál zabývat možnostmi, jak třeba hledat zdroje pro obnovu Ukrajiny.

7:39
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

6:44
Dnes

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Řekl to ve středu v televizi ARD.

Podle německého ministra se dá vysledovat, že v Rusku se stoupajícími výdaji na zbrojení a zavedením válečné ekonomiky „velká část nebo část toho, co se nově vyrobí, rozhodně nemíří na frontu, ale končí ve skladech“. Pistorius zároveň varoval před dalšími vojenskými ambicemi ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura DPA. „Teď je možné být naivní a říct, že to dělá jen z opatrnosti. Jako skeptik bych ale řekl, že to dělá, protože má nebo by mohl mít něco v plánu,“ uvedl Pistorius.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

Zobrazit celý online

Vy jste byl v Kyjevě v červenci, to tam byl vlastně relativně klid. Teď se tam máte vracet s kolegy na společné zasedání české a ukrajinské vlády. Jak očekáváte, že to bude vypadat nyní?

Viděl jsem na internetu takový obrázek - na první fotografii byla rozbombardovaná křižovatka a na druhé byla křižovatka opravená; a byl mezi nimi rozdíl dvou dnů. Když přijedete do Kyjeva, tak byste na první pohled nepoznali, že jste v hlavním městě země, která je ve válce. Ale pod povrchem samozřejmě vidíte určité napětí, že se kdykoliv může stát cokoliv. Zároveň vidíte, že to město je určitým způsobem prázdnější. Kdo zná Kyjev, tak ví, že to je město poměrně hustě osídlené.

Samozřejmě, když potom jedete po předměstí Kyjeva, kde jsou celá zničená města, a po stranách silnice vidíte zničenou vojenskou techniku, tak je vám jasné, že tudy prošla válka. Nechci předvídat, jaký bude průběh naší cesty. Já doufám, že se jí podaří zrealizovat, je to klíčový politický signál od České republiky i předsednické země Evropské unie, že stojíme za Ukrajinou, že s nimi chceme rozvíjet vztahy a že je chceme podporovat v jejich obraně územní celistvosti a nezávislosti.

Má nynější přitvrzení bombardování Kyjeva nějaký významný vliv na plánování té cesty?

Nemá. Ale víc vám nemůžu říci, je to v prvé řadě cesta pana premiéra se členy vlády.

Video  Generál Pavel: Putin chce co nejvíc mrtvých civilistů! Rusové dál přitvrdí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa