Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Volodymyr v jediném okamžiku přišel o vše: Při ruském útoku ztratil manželku, děti i vnoučata

Autor: rix, swp - 
18. října 2022
09:19

Z té hrůzy se Volodymyr už nikdy nevzpamatuje. Celá jeho rodina zemřela při ruském útoku na rodnou obec Jurivku. V jediném okamžiku přišel o manželku Natašu (†40), o syna Vovu (†14), o dceru Ivanku (†19) a také o obě vnoučátka Nikolu a Denise. Život, jak ho znal, skončil. V rozhovoru popsal, jakým způsobem se vše seběhlo a jak se o tragédii dověděl. 

„Dvě bomby mi zničily naprosto vše,“ zoufal si Volodymyr v rozhovoru před troskami svého domu. Útok už ze své hlavy zřejmě nikdy nedostane. „Moji rodinu zlikvidovali fyzicky a mě duševně,“ řekl a popisoval strašné detaily. „Moje dcera byla zrovna v koupelně,“ uvedl s tím, kde našli její ostatky. 

Jeho manželka se synem byli v době zásahu v kuchyni. „No a má vnoučata našli až o desítky metrů dál na sousedově pozemku,“ zoufá si Volodymyr. Ukrajinec a hrdý tatínek se svou rodinou naposledy mluvil telefonicky 8. března. Hodinu po telefonátu se od souseda dověděl, že místem otřásly dva silné výbuchy. 

 

Volodymyr jezdil pracovně do Kyjeva. Jako první tak na místo vtrhli jeho rodiče. Naskytl se jim děsivý obraz. Jejich rodný dům byl srovnaný se zemí. „Vovo, dům tu vůbec není, nikdo to nepřežil,“ řekl mu jeho otec. 

Volodymyrova žena Nataša byla učitelkou. Zaměřovala se na ukrajinskou historii. Jeho čtrnáctiletý syn Vova zrovna dokončil devátou třídu základní školy. Devatenáctiletá dcera Ivanka už mezitím vychovávala dvě malá miminka Nikolu a Denise. Ruský útok jim ve vteřině vzal všechno, stejně tak i Volodymyrovi, který ani půl roku po neštěstí není schopný pochopit, proč se mu stala taková tragédie.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Generál Pavel: Putin chce co nejvíc mrtvých civilistů! Rusové dál přitvrdí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa