Chlapce v březnu zranil úlomek granátu - zasáhl ho do hlavy, když se rodina snažila utéct před postupující ruskou armádou u ukrajinského města Mykolajev. Tatínka postřelili do levé nohy, maminka bohužel nepřežila, ruští vojáci ji zastřelili, když synka chránila vlastním tělem. „Projížděli kolem obrněného vozu. Na jeho posádku křičeli, že jsou civilisté, ale ruské vojáky to nezajímalo. Hodili jim na auto granát a začali střílet,“ popsala jejich příběh pro Blesk reportérka webu ProUkräinu Janina Bondarenko.

Chlapeček se nejprve dostal do nemocnice v Mykolajevu, kde mu lékaři odstranili z mozku střepiny a úlomky kostí. Odtud ho pak záchranáři z DavepoMedevac převezli do pražské motolské nemocnice. „Jsem velmi vděčný lékařům z Mykolajevu. První dny bezprostředně po úrazu strávil syn na dětském oddělení tamní nemocnice, kde mu odstranili střepiny z mozku a poskytli mu kvalitní péči. Když jsme pak přijeli sem, lékaři nám řekli, že na nich už je ,jen' plastická operace,“ nechal se slyšet chlapcův otec Maksym.

V Motole chirurgové Míšovi odstranili popálenou tkáň a doplnili kost, o kterou hoch přišel, náhradou ze speciálního keramického materiálu. „Hojí se velmi dobře, lékaři nás chválí,“ říká teď Maksym s tím, že je za pomoc, které se mu dostalo velmi vděčný. 

Návrat domů

Do Česka přijeli nejen Maksym a Míša, ale i jejich babička a také Maksymův mladší, 16letý bratr. Ten ve válce přišel o oba rodiče. S bydlením a dalšími potřebami rodině pomohla organizace Červený kříž. „Když jsme sem přijeli, hned nás dali do ubytovny, kde bydleli i uprchlíci z Ukrajiny.  Pak nám pomohli najít byt, do kterého jsme se v červnu přestěhovali,“ sdělil Maksym. 

Malého Míšu ještě čeká poslední prohlídka v Čechách, pak se může vydat na cestu domů. „Konečně se můžeme vrátit na Ukrajinu. Na další kontrolu jdeme až v prosinci a pak až za rok,“ řekl otec malého Míši. Pro sebe a syna se bude snažit najít bezpečnější místo k bydlení, než je trvale ostřelovaný Mykolajiv. Už tento měsíc by se chtěl vrátit na Ukrajinu. Sídlo společnosti, pro kterou pracuje, je v Oděse. „Známí nám shánějí byt v okolí,“ řekl Maksym, který neztrácí naději a doufá v lepší časy. 

Video
Video se připravuje ...

Míšovi (6) ruský granát prorazil lebku, operovali ho v Motole ProUkräinu

Fotogalerie
29 fotografií