Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dimitry (4) byl těžce zraněn při explozi rakety v Kyjevě: Urgentní transport do pražské nemocnice!

Aktualizováno -
30. března 2022
21:49
Autor: rc - 
30. března 2022
20:36

V péči českých lékařů skončil čtyřletý chlapec z Ukrajiny. Dimitry šel se svým otcem na nákup, když se ozvala exploze rakety. Chlapec byl vážně zraněn a skončil v kyjevské nemocnici, odkud byl převezen do nemocnice ve Lvově. Ovšem ani tam mu nemohli poskytnout potřebnou péči, a tak byl převezen do pražského Motola.

Čtyřletý Dimitry z Kyjeva šel se svým otcem 17. března na nákup. „Kousek vedle nich do obytné části vlétla raketa, která vybouchla a chlapec utrpěl vážné poranění zad a páteře,“ uvedl David Veselý, ředitel záchranné služby DavepoMedevac, která zajišťovala převoz chlapce.

Otec svého syna rychle popadl a utíkal s ním do krytu do bezpečí. V šoku si nevšiml, že bylo dítě při explozi zraněno. Až v krytu si všiml, že je oblečení syna nasáklé krví. Chlapec byl převezen do nemocnice v Kyjevě, odkud ho po třech dnech přesunuli do nemocnice ve Lvově. 

Nicméně ani tam neměli dostatečné vybavení, a tak byl znovu naložen do sanitky. Ze Lvova chlapce připojeného na přístrojích převezli do motolské nemocnice. Cesta trvala šestadvacet hodin. Chlapec ji ale zvládl dobře a většinu prospal. Probudil se až na dálnici v Polsku. „V současné chvíli mu nebylo možné zajistit odpovídající zdravotní péči na území Ukrajiny a nám vyšlo vedení motolské nemocnice vstříc,“ dodal Veselý.

Chlapce se v Motole ujmou lékaři ze specializovaného oddělení dětské chirurgie, které je vyhlášené. Pro společnost DavepoMedevac to není první převoz. Do Česka už před Dimitrym převezli osm dětí ze Žytomyrské oblasti, které trpěly dětskou obrnou. Jednalo se však o první převoz takto vážně zraněného pacienta.

Video  Převoz Dimitryho do Motola  - David Malík
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa