Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ruská propaganda se zase ozvala: Atomový hřib v televizi a Kadyrova výzva, aby Putin přitlačil

Autor: Darina Jíchová - 
4. října 2022
20:40

Ruský prezident Vladimir Putin a hrozba použití jaderných zbraní v rámci jeho války na Ukrajině, to je téma, o kterém se mluví od počátku invaze letos v únoru. Intenzivněji se tomu věnuje pozornost v souvislosti s Putinovým pátečním projevem spojeným s oficiální anexí 4 ukrajinských oblastí. Čeští i zahraniční experti si myslí, že jsou to jen výhrůžky. To kremelské „hlásné trouby“ – televizní moderátoři, analytici a prezidentovi spojenci, jsou jiného názoru, domnívají se, že Putin by „atomovku“ užít měl, uvedl list Daily Mail.

V ruské televizi NTV se objevily záběry nahánějící strach – zlověstný atomový hřib, který je spojovaný s nukleárním výbuchem. Ze strany moderátorů šlo o taktiku, jak postrašit Západ a připravit ho na „jaderný útok“. Zároveň opět zesílily hlasy volající po tom, aby Putin ve svém tažení na Ukrajině přitlačil a „podnikl drastické kroky“ vedoucí k výhře na Ukrajině.

„Výhra na Ukrajině“ se ale Putinovi neustále vzdaluje, ukrajinská protiofenziva je účinná, o víkendu například Kyjev získal strategické město Lyman, i když Moskva tvrdí, že se jejich jednotky záměrně stáhly na výhodnější pozice.

Kadyrov volá po eskalaci

Záběry „Armagedonu“ po dopadu atomové bomby, včetně lidí v plynových maskách, se v televizi objevily po slovech jednoho z největších Putinových spojenců čečenského vůdce Ramzana Kadyrova žádajícího atomový úder proti Ukrajině. Televizní síť NTV vlastní dceřiná společnost Gazpromu, plynárenského gigantu pod kremelským diktátem. Právě skrze něj řídí Putin dodávky plynu do Evropy – což je další „zbraň“, kterou vedle atomových hrozeb proti Západu uživá.

Kadyrov vyzval k vyhlášení stanného práva v pohraničních oblastech a užití taktické jaderné hlavice na frontě. „Nevím, co ministerstvo obrany hlásí našemu nejvyššímu veliteli (poz. red. Putinovi), ale podle mého názoru potřebujeme užít drastičtější taktiku,“ uvedl Kadyrov na svém Telegramu. Zkritizoval rovněž ruské velitele, kteří podle něj selhali v boji proti ukrajinským „satanistům a fašistům“.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

Zobrazit celý online

Následně televize NTV přišla s videem nazvaným: V očekávání jaderného konfliktu: Jak se zbraně hromadného ničení staly součástí geopolitické hry. A jak je zvykem v kremelské rétorice a propagandě, i v tomto videu byl viníkem hrozby jaderné války Západ, přesně jak to říká Putin a všichni jeho přívrženci.

Ztráta Lymanu? Nevysvětlitelné

„Jsme v situaci, kdy má Západ jasně navrch v otázce zdrojů a vojenské techniky i zbraní,“ komentoval politický a vojenský analytik Vasilij Kašin. „Síla Ruska je nyní založená jen na jeho jaderném arzenálu,“ dodal. Ukrajinským jednotkám se skutečně daří, a to i díky podpoře západních spojenců, kteří v neděli Kyjevu přislíbili další zbraně v hodnotě přes 2 miliardy korun, mělo by se jednat o slovenské houfnice.

Nejposlednějším výsledkem ukrajinského postupu je osvobození zmiňovaného Lymanu a dalších obcí v jeho okolí. „Nemůžu to vysvětlit v rámci vojenských termínu, tenhle ústup, tohle vzdání se,“ nechal se slyšet vojenský velitel v záloze a obvykle loajální Putinův poslanec Andrej Guruljev. „Je to milník, a to nejen vojensky, ale i politicky, hlavně teď,“ navázal Guruljev. „Je to problém systému lží, který mluví o dobrém vývoji operace, když je to ve skutečnosti špatné. Ryba hnije od hlavy. To neviděli, kolik vojáků postupuje na Lyman? Neměli snad informace? Jestli ne, jakto? Problém není v našich vojácích na frontě, ale ve velitelských štábech, ti nerozumějí situaci,“ zakončil svůj výstup Guruljev.

Video  Projev Vladimira Putina z 30. září 2022  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa