Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusko utáhlo plynové kohoutky i Moldavsku: Gazprom oznámil snížení dodávek o 30 procent

Autor: ČTK - 
30. září 2022
21:25

Ruská plynárenská společnost Gazprom sdělila Moldavsku, že v říjnu sníží dodávky zemního plynu do této země o 30 procent. Uvedl to dnes moldavský vicepremiér a ministr infrastruktury Andrei Spinu.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová již začátkem týdne varovala, že Gazprom by mohl od začátku října dodávky plynu do Moldavska snížit, nebo dokonce zcela zastavit. Upozornila rovněž, že podle smlouvy by Moldavsko mělo od začátku října dostávat ruský plyn za výrazně nižší ceny. Moldavsko, které je na ruském plynu silně závislé, patří mezi nejchudší země v Evropě. Prudký nárůst cen plynu po začátku ruské invaze na Ukrajinu v zemi vyvolal politické napětí.

Šéf moldavské plynárenské společnosti Moldovagaz Vadim Ceban dnes uvedl, že firma uhradila Gazpromu chybějící část platby za zářijové dodávky plynu.

Prozápadně orientovaná prezidentka Sanduová opakovaně odsoudila válku Moskvy proti Ukrajině a usiluje o členství své země v Evropské unii. Její kritici jí vyčítají, že měla vyjednat lepší dohodu o dodávkách plynu s Ruskem, které je hlavním dodavatelem této suroviny do Moldavska. V neděli v moldavském hlavním městě Kišiněvě několik tisíc lidí demonstrovalo za demisi prozápadní vlády.

Moldavské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že Moldavsko neuzná ruské „snahy o nezákonnou anexi“ čtyř ukrajinských oblastí, které Moskva zčásti okupuje. „Naše země potvrzuje svou silnou podporu nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznávaných hranic,“ dodalo.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa