Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Síkela připouští „nešťastné vyjádření“: Jak to nakonec bude se stropem energií pro firmy?

Autor: ČTK, simao - 
28. září 2022
15:50

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) o víkendu překvapil slovy o tom, že zastropování energií pro domácnosti se nebude týkat celé spotřeby, což později dementoval a označil za variantu probíranou na unijní půdě. I přes následné ujišťování Síkela vzbudil pochybnosti, zda slibované zastropování proběhne tak, jak vláda předestřela před volbami. Ve středečním rozhovoru pro Český rozhlas Síkela vysvětluje, jak by to mělo být v případě firem.

U domácností zastropování cen energií nemá být omezené spotřebou, jak původně naznačoval ministr Jozef Síkela (za STAN).

„To nedorozumění, které vzniklo na základě mého vyjádření v Otázkách Václava Moravce, plynulo z mého vyjádření, že většina evropských zemí si přeje, aby ani pro domácnosti nebyla ta plošná podpora a zastřešení na celou spotřebu. Tedy aby tam byl nějaký motivační prvek nebo nějaký element, který zabrání tomu, aby se díky tomu, že ta energie je levnější, energií plýtvalo. Já jsem to v tom rozhovoru zmínil, ale na nás se takové doporučení, pokud se jedná o domácnosti, nevztahuje. A já jsem zmínil, že toto je přání velké části evropských zemí, ale nezmínil jsem to, že my se tím budeme řídit,“ hájí se v rozhovoru pro iRozhlas.cz Síkela po komunikačním chaosu.

Menší firmy by mohly žádat o pomoc do 80 procent nejvyšší spotřeby za posledních 5 let.

„Já myslím, že se v zásadě nemění nic a mě maličko mrzí dezinterpretace mých slov, i když možná jsem se vyjádřil nešťastně. Já jsem popisoval situaci, jak se vyvíjí rozhovory jednotlivých členských zemí a návrhy Evropské komise, tak jak jsou na stole teď,“ pokračuje Síkela.

„My jsme od začátku říkali, že pokud se jedná o řešení pro domácnosti a pro malé a střední firmy, které jsou na nízkém napětí, respektive pro malospotřebitele plynu, to znamená do 630 megawatthodin, že tam máme jasno a že ceny zastropujeme, a řekli jsme i na jaké úrovni,“ pokračuje ministr.

„Nikdy jsme nemluvili o tom, že by tam měl být nějaký spotřební limit. To, co probíhá na úrovni Evropské unie a Evropské komise – a my jsme toho iniciátory a já jsem za to strašně rád –, je to, že jsme otevřeli diskusi, jak pomoci firmám bez ohledu na to, jestli jsou to firmy energeticky náročné, nebo méně energeticky náročné. A musíme si uvědomit, že pokud se jedná o podporu firmám, tak se jedná o veřejnou podporu, která musí odpovídat evropské legislativě,“ upozorňuje Síkela.

Návrh EU se bude schvalovat tento pátek, upozornil Síkela. Pro malé a střední firmy do 250 zaměstnanců a s obratem do 50 milionů eur ročně v něm je uvedeno zastropování „až do výše 80  procent roční spotřeby nejvyšší za posledních pět let“, potvrzuje Síkela. „Myslím si, že to je při troše dobré vůle úroveň, kterou by ty firmy měly zvládnout, a my dostaneme velmi jednoduchý prostředek v rámci evropského práva, jak jim pomoci,“ vzkázal Síkela.

„Chybějící část je formát, jak pomoci velkým firmám, protože pro ty teď máme zatím pouze takzvaný dočasný krizový rámec v souvislosti s ruskou agresí proti Ukrajině a ten tento rok končí,“ uvedl s tím, že je pro prodloužení do konce příštího roku.

Vláda už dříve oznámila, že maximální ceny pro maloodběratele u silové elektřiny stanoví na šest korun včetně DPH za jednu kilowatthodinu, u plynu na tři koruny za kWh včetně DPH.

Video  Jak rostla cena elektřiny?  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 1. října 2022 15:40 )

http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-valka-na-ukra­jine/­724436­/ukra­jinci-ovladli-lyman-stahli-smycku-okolo-5000-ruskych-vojaku.html


jsou to prostě maladci!!

frantacizek ( 1. října 2022 08:37 )

Sověti směřují jinak, jak jsem psal, ke kořenům. Nyní už tam probíhá v souvislosti s mobilizací více ten despotismus, než diktatura. A despotismus už dělí jedince do tlup (to bude asi to roztříštění Sovětského svazu na ještě menší státy - Tatarstán, Moskevská oblast apod.), stejně jako prvotně pospolná společnost. Pak už jsou jen ti lovci a sběrači, kam se pod touhle kremelskou garniturou Sověti do 10-15 let dopracují.. některé prvky těchto primitivních společností počátku lidstva už můžeme ostatně pozorovat tady u tohoto vykloubence výše..

frantacizek ( 1. října 2022 01:37 )

„Všechny porazíme, všechny zabijeme, všechny okrademe. Všechno bude, jak se nám zlíbí,“ řekl na videu prokremelský bloger Vladlen Tatarskij. Vystoupil na něm přímo z kremelského sálu.

„We will defeat everyone, we will kill everyone, we will rob everyone. Everything will be as we like“: this video was recorded by the pro-Kremlin blogger Vladlen Tatarsky from the Kremlin hall. pic.tw­itter­.com/Y­U8R7Dl­0fI

Kreml=centrum světové demence už po léta..Sověti jsou masochisté, už by si tam měli zvolit někoho, komu nedělá problém čtení, psaní, počítání, tedy má i analytické schopnosti, nebere nic návykového (!!) a má psychiatrickou anamnezu bez nálezu..tj. tam v okruhu tisíců námořních mil asi jen Navalny..

frantacizek ( 1. října 2022 01:32 )

Rusko dnes v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci, která anexi čtyř ukrajinských regionů odsuzuje jako porušení mezinárodního práva. Informují o tom tiskové agentury. Návrh rezoluce předložily Spojené státy a Albánie. Text, který vyzýval Rusko k okamžitému stažení z Ukrajiny, podpořilo deset z 15 členů RB OSN. Čtyři země se zdržely: Čína, Indie, Brazílie a Gabon.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja hlasování o návrhu rezoluce označil za provokaci a otevřeně nepřátelský akt. Agentura DPA píše, že se očekává, že text v této nebo podobné formě bude v příštích dnech předložen k hlasování Valnému shromáždění OSN.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal smlouvy o připojení čtyř ukrajinských regionů k Ruské federaci. Jde o mezinárodně neuznanou Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku a rovněž o Chersonskou oblast a Záporožskou oblast. Kyjev a Západ anexi odmítají.

tady by právě hodně pomohlo, kdyby jedna ze sankcí posledního balíčku bylo odejmutí veta Sovětskému svazu v téhle Radě bezpečnosti OSN. už jsem psal..

frantacizek ( 1. října 2022 01:28 )

na akci, kde byly i partnerky kluků se asi 10 lidí (včetně holek, i hezkých, ale fyzikou stejně tak nepolíbených..) nyní hádalo, jak mohli vyhodit Sověti na 4 místech potrubí na dně moře, v hloubce.. nejhorší je, když se hádá 10 lidí, z nichž ani jeden neměl pořádně fyziku v rozvrhu.. asi po hodině se MĚ zeptali, co na to říkám a kdo má pravdu. Já je přitom už dobrou půlhodinu neposlouchal a hádal jsem se zase, kdo vymyslel silonky s jinou partou holek, které trubky nezajímaly.
To dno Baltského moře je mělké, v průměru jen 50m co do hloubky, nicméně určitě ne rovné, tzn. Sovět, který to vyhodil, mohl počítat, nebo mu spíše pomohla i diletace

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa