Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výbuch Nord Streamu: Důkazů o pachateli se možná nedočkáme, říká expert. Co by Rusko útokem získalo?

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
30. září 2022
05:00

Zhruba týden až dva potrvá podle odborníků, než z potrubí plynovodu Nord Stream přestane unikat plyn. Teprve potom ho bude možné prozkoumat, od čehož si mnozí slibují definitivní rozklíčování toho, kdo má výbuchy na svědomí. Zatímco evropští politici prakticky nepochybují o ruské sabotáži, Moskva viní Spojené státy. Podle Jiřího Gavora z Asociace nezávislých dodavatelů energií ale jednoznačné důkazy o viníkovi nepřijdou. Ať už ale za sabotáží stojí kdokoli, Rusko se do opravy nepohrne.

„Bohužel v tomto případě se jasných důkazů možná ani nedočkáme. Rozhodně ne v dohledné době. Určitě obě strany budou přinášet své argumenty. Co se týče třeba výskytu lodí, je to oblast, kde je docela hustý lodní provoz. Takže zcela jistě budou přinášena data, že se tam pohybovaly ruské lodě. Na druhou stranu se tam nepochybně pohybovaly i lodě západní,“ vysvětluje Gavor.

Experti také mnohdy odhadují, jak dlouho by oprava plynovodu trvala. Podle něj ale není vůbec jisté, že na ni dojde: „Je docela možné, že Rusko se do této opravy zrovna nepohrne. I kdybychom připustili, že to je útok z druhé strany, tak je to poměrně jasný vzkaz, že tok z Nord Stream jedničky je nežádoucí. Tak se koneckonců v minulosti vyjádřila americká strana.“

„A pakliže to byla samozřejmě akce Rusů, tak je to tím jasnější. To už je potom nějaká ochota k rychlé opravě naprosto vyloučená. Takže, ať je původcem této sabotáže kdokoli, nedomnívám se, že by oprava byla rychlá a znamenalo to něco nového pro zásobování plynu v Evropě. Pro tuto topnou sezónu to rozhodně nečekám,“ přidává analytik.

1pravda1 ( 30. září 2022 23:46 )

TAKÉ SI TO MYSLÍM, ale nějak to s tím ohrožením životního prostředí nedomysleli, toto je katastrofa - tuny a tuny plynu v ovzduší

1pravda1 ( 30. září 2022 23:44 )

Bidet se dost jasně vyjádřil, jak jsou mu oba ropovody trnem v oku, a řekl to i před německým prezidentem, není jediný důvod, proč by to dělalo Rusko - mohlo zavřít kohouty, - do stavby ropovodu dalo hodně peněz, proč by ho ničilo, KAŽDOPÁDNĚ SE TO MUSÍ ZJISTIT - A VINÍK PŘED SOUD, PROTOŽE EXPERTI JASNĚ ŘÍKALI, - TOTO JE OHROŽENÍ STABILNÍHO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - OBROVSKÝ ÚNIK PLYNU DO OVDUŠÍ - NAJEDNOU SE TO NEŘEŠÍ A NEŘVE SE O ZELENÉM ÚDĚLU?

borka30 ( 30. září 2022 23:31 )

Proč by to Rus dělal? Ten mohl uzavřít kohoutky.

dahlie1 ( 30. září 2022 21:25 )

... souhlas..

pindal ( 30. září 2022 21:19 )

Jo,tak to bude.Ha,ha,ha,ja se nesměju.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa