Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Analytik o Nord Streamu: Vše ukazuje na sabotáž! K podobným útokům dřív nedocházelo

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. září 2022
15:37
Autor: Markéta Volfová, pah - 
29. září 2022
14:00

Švédská pobřežní stráž objevila už čtvrtý únik plynovodu Nord Stream. Podle Jiřího Gavora z Asociace nezávislých dodavatelů energií všechno nasvědčuje tomu, že šlo skutečně o cílenou sabotáž. K něčemu podobnému nikdy dřív nedošlo. „I když byla politická atmosféra i v minulých dekádách leckdy napjatá, tak k podobným útokům na základní energetickou infrastrukturu přímo nedocházelo,“ řekl v pořadu Epicentrum na Blesk Zprávách.

K podobným událostem nedochází ani v běžném energetickém provozu. Úniky plynu obvykle způsobuje netěsnost potrubí nebo únava materiálu. „Občas došlo i k opravdu velkým výbuchům následovaných požárem, ale všechno se stalo na jednom místě a příčina byla většinou velice dobře vysvětlena,“ zhodnotil situaci Gavor.

„Aby však došlo k takovým výbuchům prakticky současně na třech, nyní už čtyřech místech, to se dá opravdu těžko vysvětlit nějakou provozní událostí,“ sdělil Gavor. Přestože viník zatím není znám, mezi hlavní „podezřelé“ patří Rusko. V takovém případě Gavor odmítá, že by plánovalo zničit v budoucnu celý plynovod.

„Ten výsledek, tedy že neteče plyn, už je dosažen,“ vysvětlil. Následná totální demontáž Nord Streamu tak podle něj nemá logiku. Co se týče úniku plynu, Gavor neočekává, že by způsobil ekologickou katastrofu. „Žádné následky v podmořské fauně a flóře neočekáváme,“ uklidnil.

Analytik připomněl, že unikající plyn má výhodu oproti ropě, která se těžko odstraňuje. „Plyn vyvěrá, projde vodní hladinou a zmizí do ovzduší,“ vysvětlil. Metan je sice jako skleníkový plyn ještě agresivnější než oxid uhličitý. Právě CO2 ale denně vypouštíme do atmosféry tolik, že se dá únik metanu globálně snést.

frantacizek ( 30. září 2022 07:55 )

směr Pakistán, Irán..

frantacizek ( 30. září 2022 07:54 )

Kreml

frantacizek ( 30. září 2022 07:54 )

a ropovod z Baku do EU přes Gruzii, po dně Černého moře, což by byla dobrá alternativa pro možné výpadky ropovodu z Terstu, kterým vede ropa do EU z politicky nestabilní severní Afriky. Jakože Azerbajdžán je taky diktátorský režim, ale zdá se roky, že se tam zaměřují spíše na obchod než nějaké zkraty neuronových sítí ve vlastní hlavě, jako se to děje stabilně soudruhům v Kremlu..

frantacizek ( 30. září 2022 07:48 )

táhnout ropovody dále do Iránu, Pakistánu..

frantacizek ( 30. září 2022 07:45 )

vůbec netuším, o čem mluvíš, já už Ukrajinu pamatuju jako suverénní, demokratický, mírumilovný stát, Kreml je pro mě naproti tomu totalita a centrum světové demence po celou genezi fungování soudruhů..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa