Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Expert pro Blesk o ukrajinském protiútoku na jihu: Gesto Zelenského a válečné PR?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
11. července 2022
15:33
Autor: Markéta Volfová, pah - 
11. července 2022
14:10

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj nařídil armádě, aby dobyla zpět pobřežní oblast na jihu země. Během víkendu zároveň odvolal několik velvyslanců - včetně Jevhena Perebyjnise působícího v České republice. Do Německa se zatím vrací ruské turbíny pro plynovod Nord Stream 1. Nejen tato témata probral v dnešním Epicentru ukrajinista David Svoboda. 

V posledních dnech rezonují prostorem především vyjádření ukrajinských vládních představitelů, kteří mluví o protiútoku a o vizi si zpět získat jih Ukrajiny. Mluví se například o Chersonské oblasti. „Je jasné, že se tam bude bojovat, bude tam dělostřelecká palba, a proto vyzýváme (lidi), aby se urychleně evakuovali,“ řekla ve státní televizi místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková. 

Podle Svobody se jedná o vzkaz prezidenta Volodomyra Zelenského. „Já bych řekl, že chce vyslat určitý vzkaz a udělat gesto, aby právě všichni tušili, co to o současném konfliktu vypovídá. Čili že ukrajinská strana je strana životná a perspektivní a blíží se protiofenzíva,“ uvedl expert v pořadu Epicentrum.

„Je to třetí světová válka.“

„Mně se zdá, snad neprohloupím, když to gesto označím jako válečné PR. Nechci to dehonestovat, nebo nějak snížit, ale zkrátka v době, kdy se objevuje protivný termín únava z války, tak bych se nedivil, kdyby Zelenský nechtěl ukázat sílu, se kterou je potřeba počítat,“ dodává David Svoboda. 

Svoboda poukázal na to, že se také každým dnem mění strategické i konečné cíle obou stran a mezi zájmy Ukrajiny nyní může být primárně to, aby je Rusko zcela neodtrhlo od moře – a tedy i od možnosti exportu svých komodit do světa, jako je například tolikrát skloňované ukrajinské obilí.

„My už víme, že Rusové velmi zručně hrají s touto kartou i tak, aby nebyla poškozena jen Ukrajina, ale aby byla rozkolísána globální rovnováha, a to mě opravňuje, abych řekl, že je to třetí světová válka,“ konstatoval u tématu obilí Svoboda. Krádeže obilí a také blokáda jeho exportu totiž ovlivňuje nejen Ukrajinu, ale i světové trhy a rovněž všechny státy světa. Primárně Afriku, která je na dovozu této suroviny závislá. Rusko tím podle něj pomalu utahuje šrouby a je to rétorika stylem „proč nás nedorazit.“

Expert okomentoval v pořadu Blesku také odvolávání ukrajinských velvyslanců, ale i napjaté vztahy Ukrajiny s Německem kvůli závislosti na ruském plynu. V rozhovoru se moderátorka dotkla i českého předsednictví. Více najdete už nyní v záznamu rozhovoru na Blesk.cz a zítra v souhrnném článku.

Video  Epicentrum - David Svoboda  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

harpyje ( 12. července 2022 19:16 )

jisty je, ze svet ceka brutalni krize a za chvili po nejaky ukrajine nikdo ani nevzdechne. Ted maji pocit ze si z nich vsichni sedaji na zadek, div je neuctivaji, a pak budou cumet

MS-sport ( 11. července 2022 20:19 )

prej GLOBÁLNÍ ROVNOVÁHA

donypan ( 11. července 2022 19:52 )

Čím více bude západ přilévat olej do ohně tím více bude mít rus důvod pužívat daleko větší sílu a agresivitu.Lidé se budou právem myslet,že západ si s nimi přes úkáčka vyřizuje účty.Kde byli všichni politice včetně našich,když v r.2014 ukrajinci decimoavli ruskou menšinu na východě ukrajiny.Proč tenkrát nevysílal signály ukrajinský prmiér Fiala,že je třeba něco udělat jinak bude průšvich.To ne a teď jsou všichni zděšeni.

MS-sport ( 11. července 2022 19:44 )

prej Ukrajinista

harpyje ( 11. července 2022 19:18 )

Uz driv byly naznaky ze sami ukrajinci porusujou zenevsky umluvy pri zachazeni se zajatcema, ted dokonce OSN dosla k zaveru ze prakticky pouzili vlastni nemohouci seniory z pecovatelaku jako zivy stity a nasledkem toho jich desitky pomrely...a to je jen jeden vysetrovanej incident ze zacatku valky, hadam ze case jich na povrch vypluje vic. Prej hrdinove

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa