Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Výbuchy a únik plynu z Nord Streamu: Šlo o úmyslné poškození, potvrdila premiérka Švédska

Aktualizováno -
27. září 2022
22:03
Autor: ČTK, Mii, swp - 
27. září 2022
15:42

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodu Nord Stream následně začal unikat plyn. Oznámilo to dnes švédské seismologické středisko. Švédská premiérka Magdalena Anderssonová v úterý večer uvedla, že šlo o úmyslné poškození. O akt sabotáže šlo pravděpodobně i podle švédské ministryně zahraničí Ann Lindeové. Provozovatel plynovodu v pondělí nahlásil pokles tlaku v potrubí, které vede z Ruska do Německa a které donedávna bylo hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do Evropské unie.

„Není pochyb o tom, že šlo o výbuchy,“ řekl televizi SVT pracovník švédského seismologického centra SNSN v Uppsale Björn Lund. Ve vysílání také uvedl, že exploze odpovídá tomu, jako by bylo použito 100 nebo více kilogramů výbušniny TNT.

Kolegové v Dánsku a Švédsku podle něj silné exploze zaznamenali v pondělí. Dvojici výbuchů poblíž dánského ostrova Bornholm v den náhlého poklesu tlaku v plynovodech eviduje také německé geofyzikální centrum GFZ.

V úterý večer seismologové z Uppsalské univerzity a dánského seismologického centra potvrdili, že plynovod poškodily výbuchy, nikoli zemětřesení nebo sesuvy. Dánský ministr pro energetiku Dan Jörgensen uvedl, že velikost děr v poškozených plynovodech, které jsou 70 až 80 metrů pod hladinou moře, je taková, že je nemohla způsobit například lodní kotva.

Švédsko dnes dopoledne vydalo varování před dvěma úniky z plynovodu Nord Stream 1. První se nachází ve švédské ekonomické zóně a druhý v dánské ekonomické zóně severovýchodně od Bornholmu. Úřady se snaží zajistit, aby se žádná loď nedostala příliš blízko k místu úniku.

Dánská armáda zveřejnila video zachycující na vodní hladině kruh o průměru zhruba jednoho kilometru, jak čeří bubliny unikajícího plynu.

Video  Kamery zachytily podmořský výbuch a únik plynu z plynovodu Nord Stream.  - Reuters
Video se připravuje ...

Švédsko: Pravděpodobně sabotáž

Premiérka Anderssonová na dnešní večerní tiskové konferenci řekla, že v souvislosti s únikem plynu z plynovodů Nord Stream byly detekovány dva výbuchy a že informace ukazují na pravděpodobnou sabotáž. Nejde podle ní o válečný akt proti Švédsku.

„Máme informace od švédských zpravodajských služeb a dostali jsme také informace díky našim kontaktům s Dánskem. Na základě toho jsme dospěli k názoru, že to je pravděpodobně úmyslný čin. Je to pravděpodobně sabotáž,“ řekla Anderssonová. „Nejde o útok na švédské nebo dánské území. Ale i tak vláda bere velmi vážně, co se stalo, v neposlední řadě ve světle současné bezpečnostní situace v naší těsné blízkosti,“ dodala švédská ministerská předsedkyně.

Švédská ministryně zahraničí Ann Lindeová v souvislosti s plynovody Nord Stream rovněž hovořila o pravděpodobné sabotáži a nevyloučila žádný možný vývoj. Švédský ministr obrany Peter Hultquist řekl, že země je připravena v případě potřeby uvolnit příslušné vojenské zdroje.

Poškození nemá obdoby

V pondělí dánské úřady požádaly plavidla, aby se vyhýbala okruhu pěti námořních mil (asi devět kilometrů) od místa jihovýchodně od ostrova Bornholm. Zprovoznění tohoto plynovodu zabránil německý kancléř Olaf Scholz krátce předtím, než ruská vojska v únoru napadla Ukrajinu. Později téhož dne provozovatel plynovodu Nord Stream 1 rovněž ohlásil pokles tlaku v obou větvích plynovodu.

„Poškození, jež se odehrálo ve stejný den současně na třech větvích podmořských plynovodů systému Nord Stream, nemá obdoby,“ uvedl dnes provozovatel plynovodu Nord Stream AG. „Zatím není možné odhadnout, kdy bude infrastruktura pro přepravu plynu obnovena,“ dodala společnost. Ačkoliv jsou nyní oba plynovody mimo provoz, jsou stále naplněny plynem.

Kreml dává ruce pryč

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na dotaz agentury TASS, zda mohou být úniky výsledkem sabotáže, řekl, že „v tuto chvíli nelze vyloučit žádnou možnost“. Uvedl také, že potrubí zaznamenalo poškození nejasného charakteru, což je podle něj velmi znepokojivá zpráva s ohledem na energetickou bezpečnost celé Evropy.

Seismograf zachycující výbuch plynovodu Nord Stream (27. 9. 2022) Seismograf zachycující výbuch plynovodu Nord Stream (27. 9. 2022) | Reuters

Možnost sabotáže nevyloučila ani dánská premiérka Mette Frederiksenová. Je podle ní těžko představitelné, že šlo o náhodu. Šéfka dánské vlády to dnes uvedla při slavnostním zprovoznění plynovodu Baltic Pipe, který se stane důležitou trasou pro přepravu plynu z Norska do Dánska a Polska a který bude schopen dodávat surovinu také odběratelům v okolních zemích.

USA: Sabotáž zatím není potvrzena

Spojené státy nicméně podle ministra zahraničí Antonyho Blinkena zatím nepotvrdily zprávy, že výbuchy jsou následkem sabotáže. Pokud jsou, není to v ničím zájmu, řekl Blinken podle agentury Reuters.

Mluvčí Národní bezpečnostní rady Bílého domu uvedla, že USA „jsou připraveny evropským partnerům poskytnout podporu při vyšetřování“ incidentů v Baltském moři.

Evropská komise (EK) dnes sdělila, že vývoj kolem Nord Streamu bedlivě sleduje a že analyzuje možný dopad úniku metanu do ovzduší. O příčinách úniků je podle ní předčasné spekulovat.

Současné úniky plynu podle Reuters znamenají konec veškerých nadějí, že by do Evropy ještě do začátku topné sezony mohl plynovodem Nord Stream 1 opět začít proudit ruský plyn.

Ceny plynu v Evropě rostou

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes v reakci na zprávy o úniku plynu rostla. Klíčový termínový kontrakt na plyn s dodáním v říjnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku dnes zdražil o téměř 20 procent a uzavřel na 208 eurech (zhruba 5100 Kč) za megawatthodinu (MWh). Cena kontraktu je tak několikanásobně vyšší než před rokem, kdy se pohybovala v blízkosti 40 eur za MWh.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa