Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zajatý ruský voják Ukrajince překvapil: Námořníka posadili do tanku po týdenním cvičení!

Autor: rix, ČTK - 
16. září 2022
18:19

Ukrajinci u Izjumu vytáhli ruského vojáka z hořícího tanku. A začali se vyptávat. Odpovědi raněného okupanta je udivily. Muž je prý původně námořník, ale podstoupil prý týdenní výcvik, aby mohl přesedlat na tank. Jeho svědectví jen podtrhuje současný stav ruské armády. 

Když se ukrajinští vojáci zeptali Rusa, proč je na Ukrajině, odpověděl nečekaně přímě. „Protože jsem vůl,“ řekl. Poté se rozmluvil o tom, že vlastně ani není tankista, ale námořník. „Byl jsem převelený na tank a měl jsem na to jen týdenní výcvik,“ přiznal. „Můžeš být rád, že jsi naživu,“ řekli mu Ukrajinci. 

Neméně podivný rozhovor zažili Ukrajinci i s dalším z mnoha zadržených tankistů. Bizarní povídání koluje na twitteru„Náš tank nestřílel,“ prohlásil údajně u výslechu jeden z ruských zajatců. Poraněný voják všechny okolo udivil. „Proč používáte tanky, které nestřílí?“ zeptal se ho muž za kamerou. „Takový byl rozkaz,“ odpověděl sklesle. Bizarní přiznání nenechalo muže za kamerou v klidu. „Nestřílí? Proč nestřílí? Jak je to možné?“ zeptal se. 

Rus se poté rozmluvil o dalších podivuhodných detailech. Nejenže byly jejich tanky porouchané, ale nebylo možné je opravit. Mechanici prý nejsou a sami neměli pro takové úkony znalosti ani zkušenosti. A co víc, když už některé tanky na jejich pozici byly schopné střelby, nebyly pro změnu pojízdné. „Nemohly jezdit, tekl z nich olej,“ svěřil se muž na videu ohledně konkrétních strojů, se kterými se na frontě setkal. 

Problémy s technikou jako by jen podtrhávaly stav ruské armády. Té se na Ukrajině v poslední době vůbec nedaří a ustupuje. Ukrajinská armáda dobyla zpět tisíce kilometrů čtverečních svého území, dosud pod kontrolou ruských jednotek, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Také z Luhanské oblasti, která leží jižně od Charkovské, přicházejí od jejího gubernátora Serhije Hajdaje zprávy o ruském ústupu. Podle Hajdaje se Rusové už téměř stáhli z města Kreminna, které mělo před válkou téměř 19 000 obyvatel a leží asi 25 kilometrů severně od Lysyčansku a Severodoněcku.

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
Dnes

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Zobrazit celý online

Video  Osvobození ukrajinské vsi  - Reuters/Vjačeslav Zadorenko
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa