Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zajatý ruský voják Ukrajince překvapil: Námořníka posadili do tanku po týdenním cvičení!

Autor: rix, ČTK - 
16. září 2022
18:19

Ukrajinci u Izjumu vytáhli ruského vojáka z hořícího tanku. A začali se vyptávat. Odpovědi raněného okupanta je udivily. Muž je prý původně námořník, ale podstoupil prý týdenní výcvik, aby mohl přesedlat na tank. Jeho svědectví jen podtrhuje současný stav ruské armády. 

Když se ukrajinští vojáci zeptali Rusa, proč je na Ukrajině, odpověděl nečekaně přímě. „Protože jsem vůl,“ řekl. Poté se rozmluvil o tom, že vlastně ani není tankista, ale námořník. „Byl jsem převelený na tank a měl jsem na to jen týdenní výcvik,“ přiznal. „Můžeš být rád, že jsi naživu,“ řekli mu Ukrajinci. 

Neméně podivný rozhovor zažili Ukrajinci i s dalším z mnoha zadržených tankistů. Bizarní povídání koluje na twitteru„Náš tank nestřílel,“ prohlásil údajně u výslechu jeden z ruských zajatců. Poraněný voják všechny okolo udivil. „Proč používáte tanky, které nestřílí?“ zeptal se ho muž za kamerou. „Takový byl rozkaz,“ odpověděl sklesle. Bizarní přiznání nenechalo muže za kamerou v klidu. „Nestřílí? Proč nestřílí? Jak je to možné?“ zeptal se. 

Rus se poté rozmluvil o dalších podivuhodných detailech. Nejenže byly jejich tanky porouchané, ale nebylo možné je opravit. Mechanici prý nejsou a sami neměli pro takové úkony znalosti ani zkušenosti. A co víc, když už některé tanky na jejich pozici byly schopné střelby, nebyly pro změnu pojízdné. „Nemohly jezdit, tekl z nich olej,“ svěřil se muž na videu ohledně konkrétních strojů, se kterými se na frontě setkal. 

Problémy s technikou jako by jen podtrhávaly stav ruské armády. Té se na Ukrajině v poslední době vůbec nedaří a ustupuje. Ukrajinská armáda dobyla zpět tisíce kilometrů čtverečních svého území, dosud pod kontrolou ruských jednotek, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Také z Luhanské oblasti, která leží jižně od Charkovské, přicházejí od jejího gubernátora Serhije Hajdaje zprávy o ruském ústupu. Podle Hajdaje se Rusové už téměř stáhli z města Kreminna, které mělo před válkou téměř 19 000 obyvatel a leží asi 25 kilometrů severně od Lysyčansku a Severodoněcku.

17:06
Dnes

Do moře u Sevastopolu na anektovaném Krymu se zřítilo ruské vojenské letadlo. Pilot se katapultoval a z moře jej vyzdvihli záchranáři, uvedla dnes ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na místního gubernátora. Do moře spadla ruská stíhačka Su-35, uvedla rozhlasová stanice Radio Svoboda na svém ruskojazyčném webu a dodala, že incident natočili očití svědci. Letoun při pádu do moře hořel.

16:45
Dnes
!

Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za „nesmysl“. Spojené státy opakovaně ruské bezpečnostní služby varovaly před teroristickou hrozbou a koncerty uváděly jako možné cíle, cituje Kirbyho agentura Reuters.

16:31
Dnes
!

Deník Corriere della Sera s odkazem na své zdroje v Praze tvrdí, že ČR podepsala smlouvy na dodávky munice Ukrajině. Začít prý mají v dubnu.

Zobrazit celý online

Video  Osvobození ukrajinské vsi  - Reuters/Vjačeslav Zadorenko
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa