Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Oblačno 16°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Začátek konce: Putinův režim brzy padne, předpovídá expert. A kdo je vůdcovou inspirací?

Autor: tsv - 
4. srpna 2022
05:00

Norský expert na Rusko předpověděl brzký pád tamního režimu, za kterým bude podle něj stát samotný ruský prezident Vladimir Putin. Ředitel norského Institutu Fridtjofa Nansena Iver Neumann poukázal na ekonomické problémy země a stagnující rozvoj během Putinovy 22leté vlády, upozornil zároveň na vůdcovu touhu vyrovnat se carům z dávné minulosti. „Jak se carové dostali do učebnic? Inu, vyhrávali války a kradli území.“

Neumann v rozhovoru se serverem Radio Free Europe předpověděl pád Putinova režimu, kdy k němu dojde, ale přesně neurčil. Za postupným úpadkem ruského politického systému podle něj stojí převážně Putinův dlouhodobý odpor k modernizaci ekonomiky, kterou v posledních měsících navíc drasticky ovlivnila invaze na Ukrajinu.

„Od chvíle, kdy před asi 22 lety započala Putinova vláda, se z ekonomického hlediska změnilo úplné minimum, pokud vůbec něco,“ konstatoval expert. „A přijde mi ohromující, že trénovaný marxista, jako je Putin, jednoduše nechápe, že materiální faktory jsou naprosto zásadní. Putin říká, že ‚Západ má svou ekonomiku a my máme svou vůli, a takto přetrváme‘. Ale takhle to nefunguje.“

„Proto si myslím, že toto je začátek konce Putinova režimu,“ pokračoval Neumann a dodal, že k invazi na Ukrajinu se vůdce rozhodl čistě kvůli vlastní touze vyrovnat se dodnes opěvovaným carům. Okupace sousední země přitom podle mnohých odborníků vrátí Rusko ekonomicky až o patnáct let nazpět.

Učebnice dějepisu jako hlavní motivace?

Putin se pravděpodobně vydal po stopách minulých carů, což ho motivuje k „získávání ruských území“, vysvětloval Neumann. Nasvědčuje tomu například vůdcův projev, během něhož vzdal 9. června hold Petru I. Velikému. „Petr I. Veliký vedl Velkou severní válku po dobu 21 let. Může se zdát, že válčil se Švédskem, že jim něco vzal. On jim ale nic nevzal, jen vrátil to, co patřilo Rusku,“ pronesl v rámci oslav 350. výročí carova narození.

Svým výrokem Putin obhajoval okupaci Ukrajiny a zároveň se srovnal s jedním z nejúspěšnějších vládců ruské historie. Jeho snem je podle odhadů západních odborníků setrvat v paměti národa po stovky let stejně jako právě Petr I. Veliký.

„Takže podobně jako s tolika starými despoty jsme se dostali k bodu, kdy Putin začíná uvažovat o dějepisných knihách a o tom, jak se ruští carové do dějepisných knih dostali,“ uvedl Neumann. „Inu, vyhrávali války a kradli území.“

„Ruský prezident a jeho režim poctivě vymýtili všechno, co v Rusku zbylo z organizovaného liberálního smýšlení. Špatné pro zemi, dobré pro Putinův režim,“ shrnul na závěr Neumann. Jak se bude Ruská federace vyvíjet po Putinově pádu, je proto podle něj těžké odhadnout.

22:00
8. 5. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od čtvrtečního rána.

21:48
8. 5. 2024

Západní země v reakci na útok ruských vojsk na Ukrajinu před více než dvěma lety zmrazily aktiva ruské centrální banky v hodnotě kolem 210 miliard eur (zhruba 5,3 bilionu Kč). Většina těchto aktiv se nachází v Evropě, zejména v mezinárodním centru pro vypořádání plateb Euroclear v Belgii. Právě výnosy z těchto aktiv chce Evropská komise poskytnout Ukrajině.

Celkový finanční příspěvek pro Ukrajinu ze zmrazených ruských aktiv by se letos mohl pohybovat kolem 4,5 miliardy eur (více než 112 miliard Kč). První finance by Kyjev mohl získat už v červenci. Bouřlivé diskuse se vedly rovněž o tom, kolik peněz si Euroclear může ponechat na své výdaje. Částka byla v průběhu jednání snížena ze tří procent – s čímž země EU nesouhlasily – na 0,3 procenta.

21:30
8. 5. 2024

A tohle jsou následky ruského útoku v Kyjevské oblasti.

Zobrazit celý online

Video  Medveděv hrozí Ukrajině soudným dnem: Analytik o jaderné hrozbě i cíli Ukrajinců zničit Krymský most  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa