Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Buduje si Putin nový palác? Vyžádal si lukrativní pozemek na pobřeží Černého moře

Autor: Darina Jíchová - 
3. srpna 2022
05:00

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho paláce je další z témat, které veřejnost zajímá, poutá pozornost také v rámci ruské společnosti, kde značná část obyvatelstva, a to nejen kvůli sankcím uvaleným na zemi kvůli invazi na Ukrajinu, živoří. Elity a zvláště pak Putinových lidí se to netýká, to dosvědčuje i „úlovek“ Kremlu, který podepsal nájemní smlouvu na 49 let. Jedná se o pozemek u abchazského města Picunda na pobřeží Černého moře. Buduje zde ruský vládce další honosný palác?

Abcházie je separatistický region v Gruzii, jeho lídr Aslan Bžanija se nechal slyšet, že Putin si od něj osobně vyžádal daný pozemek, informoval list Daily Mail. Je možné, že Putin uvažuje o stavbě dalšího „letního sídla“, jedno přitom má také na černomořském pobřeží, zhruba 321 kilometrů od Picundy.  

Původní palác v roce 2021 odhalila opozice a na YouTube se dostal snímek Putinův zámek, který detailně popisoval prezidentovo panství v hodnotě 22 miliard korun. Nyní se zdá, že jedna obří dača mu ani v nejmenším nestačí a zbuduje si další v plážovém ráji, jak je okolí lázeňského města Picunda známé.

Abcházie neměla na výběr

Nájemní smlouva na 49 let, 186 hektarů půdu, 115 hektarů vody, nedaleká vojenská základna, to je místo, kde by mělo sídlo pro Putina vzniknout, k nelibosti místních, Picundou se šíří protesty. Smlouva byla podle všeho podepsána v Moskvě letos v lednu. Nebyl by však prvním vůdcem, který se do oblasti uchýlil. Letní dům si tu nechal zbudovat sovětský diktátor Josif Stalin, dům pak hojně využíval i Nikita Chruščov. A přesně ten bude přestavěn do Putinova nového sídla.

Bžanija řekl naštvaným místním obyvatelům, že je bezmocný, že nemůže žádost Putina odmítnout, protože jeho vláda by bez vojenské podpory Ruska nepřežila. „Můžu říct jistě, že Ruská federace může být bez této dači,“ komentoval. „Ale můžeme být my bez Ruské federace? Bez jejich ozbrojených sil, bez jejich strážích na hranicích? To je velká otázka. Tohle je místo, kam náš velký host přijde,“ vysvětlil Bžanija.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

Zobrazit celý online

Putin region navštívil v roce 2013 a pak ještě jednou o 4 roky později. „V současnosti jsou nové technologie, nová bezpečnostní opatření pro chráněné osoby a v souladu s tím je tam potřeba dost práce,“ dodal Bžanija, těmito slovy potvrdil, že na místě sovětské dači vyroste Putinův letní palác.

Existuje dohoda z roku 1995, která dává Rusku výhradní přístup do Picundy. „Proběhne masivní rekonstrukce zařízení do plnohodnotné rezidence prezidenta Ruské federace,“ vypověděl Bžanija s tím, že byl „přinucen“ souhlasit s pronájmem pozemku, „protože Putin to tam má rád, protože Rusko má více peněz“.

Anexe! Rozčiluje se prezidentka

„To, co vidíme v Bičvintě (poz. red. gruzínský název pro Picundu), je forma anexe gruzínského území Ruskem,“ komentovala gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová. „Pozorujeme silnou reakci obyvatelstva na tyto novinky, to je výsledek dlouhodobé okupace. Silně odsuzuju toto chování a vyzývám mezinárodní společnost k adekvátní reakci,“ navázala Zurabišviliová.

Buduje si Putin nový palác? Nová „dača“ na pobřeží Černého moře v Gruzii: Místní z toho nemají radost. Buduje si Putin nový palác? Nová „dača“ na pobřeží Černého moře v Gruzii: Místní z toho nemají radost. | Profimedia.cz

„Vlna protestů se šíří Abcházií, protože velká část přírodní rezervace v Picundě byla odevzdána Rusku,“ uvedl gruzínský blogger Tinatin Dias. „Podle zvěstí je to z Putinovy vlastní touhy, chce si vystavět nové sídlo, domnívá se, že jeho první palác Gelendžik už není bezpečný,“ doplnil.

Video  Autor Putinových projevů pro Blesk: Putin má několik slabin! A jeho zdraví se opravdu zhoršuje 
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa