Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Končící ukrajinský velvyslanec v Česku povýší? Perebyjnis má zamířit přímo k Zelenskému

Autor: ČTK - 
19. července 2022
08:50

Končící ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis by se mohl po odchodu z Česka přesunout do kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. S odvoláním na tři české diplomatické zdroje o tom informuje server Seznam Zprávy. Ukrajinský prezident odvolal Perebyjnise z funkce předminulý týden společně s velvyslanci z Německa, Maďarska, Norska a Indie. Rotaci ambasadorů označil za běžnou součást diplomatické praxe.

Perebyjnis v rozhovoru pro Blesk minulý týden řekl, že počítá s návratem do Kyjeva na ukrajinské ministerstvo zahraničí. Skončí v průběhu srpna, uvedl, více informací ale s odkazem na diplomatické zvyklosti odmítl sdělit.

Podle informací Seznam Zpráv Perebyjnis míří do úřadu prezidenta Zelenského. „Dostane dobrou funkci v Kyjevě, není to trest, je to povýšení,“ řekl serveru jeden z nejmenovaných českých diplomatických zdrojů. Podobně se vyjádřil i poradce premiéra Petra Fialy (ODS) pro bezpečnost a zahraniční vztahy Tomáš Pojar. „Velvyslanec Perebyjnis má prý v Kyjevě získat dobrou pozici,“ sdělil Seznam Zprávám.

Ukrajinské velvyslanectví v Praze se nechtělo k informaci o možném působení Perebyjnise v úřadu prezidenta Zelenského vyjadřovat. „Zatím další působení pana velvyslance nekomentujeme,“ řekla serveru mluvčí ambasády Tetiana Okopna.

Vyjádření se nerozporují

Perebyjnis řekl minulý týden, že o svém konci v Praze hovořil se Zelenským už před oznámením odvolání. Důvodem jsou podle něj diplomatické zvyklosti, kdy se velvyslanci obyčejně střídají po čtyřech letech. Perebyjnis je v Česku pět a půl roku.

Přesný termín návratu do Kyjeva Perebyjnis ještě nezná, počítá ovšem s tím, že by měl nastat v srpnu. Následně by se měl vrátit na ukrajinské ministerstvo zahraničí, do budoucna ovšem nevyloučil pokračování diplomatické kariéry v jiné zemi. „V diplomatické službě působím přes 30 let. Byl jsem v různých zemích a doufám, že ještě nějaká možnost bude,“ dodal třiapadesátiletý diplomat.

Podle webu Seznam Zprávy ale není Perebyjnisovo vyjádření v rozporu s informací o jeho angažmá v kanceláři prezidenta Zelenského. Diplomaté totiž často zůstávají zaměstnanci svého mateřského úřadu, i když působí v jiných institucích.

Perebyjnis je velvyslancem v České republice od roku 2017. Dříve stál v čele zastupitelského úřadu v Lotyšsku, působil také jako mluvčí ukrajinské diplomacie. V 90. letech a na počátku tisíciletí působil rovněž na velvyslanectví v Praze postupně v roli druhého tajemníka, prvního tajemníka a rady.

Video  Expert pro Blesk o ukrajinském protiútoku na jihu: Gesto Zelenského a válečné PR?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

14:53
Dnes

V Moskvě dnes začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a kterou ukořistila ruská vojska během bojů na Ukrajině. Na akci pořádané ministerstvem obrany je k vidění více než 30 kusů těžké techniky západní výroby, včetně amerického tanku M1 Abrams a obrněného vozidla pěchoty Bradley, německého tanku Leopard 2 a obrněného vozidla pěchoty Marder a francouzského obrněného vozidla AMX-10RC.

Na výstavě, která bude otevřená jeden měsíc v památníku druhé světové války v západní části Moskvy, jsou vystaveny také střelné zbraně či vojenské dokumenty.

Rusko kritizuje dodávky západních zbraní a vojenského vybavení na Ukrajinu a považuje je za důkaz přímého zapojení NATO do konfliktu. Ruský prezident Vladimir Putin zároveň opakovaně prohlásil, že západní vojenské dodávky Kyjevu průběh konfliktu nezmění a nezabrání Rusku v dosažení jeho cílů.

14:02
Dnes

Levicoví extremisté zřejmě provedli žhářský útok na zahradní domek Armina Pappergera, generálního ředitele německé zbrojovky Rheinmetall, v Hermannsburgu v Dolním Sasku. V dopise na platformě Indymedia se neznámí pachatelé k činu přihlásili: „V noci z 28. na 29. dubna 2024 jsme zapálili zahradní kůlnu Armina Pappergera na jeho pozemku,“ píše se v něm podle Bildu. Důvod: Firma hromadí „různé staré typy obrněné techniky“, „které by nyní mohla prodat na Ukrajinu spolu s municí a se značným ziskem. (...) Rheinmetall vyrábí a vraždí nejen v národním měřítku“.

13:44
Dnes

Rusko dnes oznámilo, že jeho armáda zasáhla štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Uvedlo to ministerstvo obrany v Moskvě v hlášení o vývoji války proti Ukrajině; Kyjev zprávu nekomentoval.

Podle Moskvy byl štáb zasažen při nasazení „operačního a taktického letectva, raketových sil a dělostřelectva“. Další informace ministerstvo o útoku nezveřejnilo, ale uvedlo, že ruské síly zlepšují své pozice na celé frontě.

Tvrzení válčících stran nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa