Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Tragický útok na Mykolajiv už má 36 obětí. Terčem Rusů mohl být gubernátor Kim

Aktualizováno -
2. dubna 2022
19:44
Autor: ČTK - 
2. dubna 2022
15:31

Počet obětí úterního ruského náletu na sídlo oblastní správy v Mykolajivu na jihu Ukrajiny stoupl na 36. Na telegramu o tom informoval oblastní gubernátor Vitalij Kim. Právě on mohl být podle zdejšího starosty Oleksandra Sjenkevyče hlavním terčem útoku, napsala agentura Unian.

Raketa v úterý zničila velkou část devítipodlažní stavby. „Zničili půlku budovy, zasáhli moji kancelář,“ uvedl tehdy Kim.

Úřady bezprostředně informovaly o osmi obětech útoku a 30 zraněných. V pátek číslo usmrcených stouplo už na 31. Ani dnešní počet 36 ale nemusí být konečný, protože na místě nadále pokračuje pátrání v sutinách budovy.

Gubernátor Kim se na sociálních sítích proslavil nevybíravými slovními útoky na Rusko a jeho představitele. Ruské vojáky například označuje za skřety.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Ozáření ruští vojáci míří do Běloruska. Utne Rusko plyn? A Mynářova záhadná cesta do Kataru.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa